Kouvolassa yksi uusi koronavirustartunta – Kymenlaaksossa viikonlopun aikana viisi uutta tartuntaa

Katja Juurikko

Kymsoten alueella ei ole koronaviruspotilaita sairaalahoidossa tällä hetkellä.
Kymsoten alueella ei ole koronaviruspotilaita sairaalahoidossa tällä hetkellä.

Kouvolassa on todettu yksi uusi koronavirustartunta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kouvolassa on todettu yhteensä 39 koronavirustapausta. Tartunta on todettu 26.–28. syyskuuta.

Viikonlopun aikana Kymenlaaksossa todettiin viisi uutta koronavirustartuntaa, neljä lauantaina ja yksi sunnuntaina, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote.

Kymsoten alueella on nyt todettu kaikkiaan 92 koronavirustartuntaa. Maanantaista 21.9. lähtien uusia virustartuntoja on sairaanhoitopiirin alueella vahvistettu kymmenen.

Kotkassa koronavirustartuntoja on todettu 29, Haminassa 15. Muissa Kymenlaakson kunnissa tapauksia on alle viisi tai ei yhtään, joten ne eivät näy THL:n tilastossa.

Kymsoten alueella ei ole sairaalahoidossa koronaviruspotilaita. Kymsotessa tehdään kaikista uusista todetuista tartunnoista tartuntaketjujen selvitys.

Viime maaliskuun alusta lähtien Kymsotessa on tutkittu yhteensä 17 383 näytettä. Viikon aikana näytteitä on tutkittu 1 327.

Suomessa tartuntojen ilmaantuvuus tuplaantui viikossa

Suomessa on raportoitu 61 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kahden viikon tartuntojen saldo on 1 116, mikä on 575 tapausta enemmän kuin edeltävän kahden viikon jakson 541 tartuntaa.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 697. Edeltävällä vastaavalla ajanjaksolla tartuntoja raportoitiin 419. Määrä lisääntyi siis 278 tartunnalla.

Koronaviruksen suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat tällä hetkellä Keski-Suomen (39,9), Etelä-Savon (39,8), Helsingin ja Uudenmaan (31,8), Päijät-Hämeen (19,1) ja Pirkanmaan (16,5) sairaanhoitopiirien alueilla. Ilmaantuvuus kertoo tautitapausten määrän per 100 000 asukasta 14 vuorokauden ajalta.

Alle kolmen ilmaantuvuusluvun päästään enää neljän sairaanhoitopiirin alueella. Näitä ovat Kainuu (1,4), Länsi-Pohja (1,7), Satakunta (2,3) ja Itä-Savo (2,5).

Kasvomaski- ja etätyösuositus voimaan viime perjantaina

Kymsote muistuttaa kymenlaaksolaisia huolehtimaan edelleen hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, pitämään turvaväli muihin ja välttämään mahdollisuuksien mukaan suuria väkijoukkoja.

Kymsote suosittaa Kymenlaaksossa suu-nenäsuojuksen käyttöä silloin, kun 1,5 metrin turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa.

Kymsoten alueellinen koronatilanteen ohjausryhmä suosittaa maskeja käytettäväksi esimerkiksi julkisessa liikenteessä, kauppakeskuksissa ja muissa yleisissä tiloissa ja tilaisuuksissa. Kymsote tiedotti asiasta perjantaina iltapäivällä.

Kymsote antoi perjantaina myös etätyösuosituksen.

Kymsote pohjaa suosituksensa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tilannearvioon. Sen mukaan Kymenlaakson maakunnan epidemiatilanne täyttää yhden kiihtymisvaiheelle määritellyistä kriteereistä, joita on useita.

Kymenlaakson osalta täyttyy kriteeri, jossa tarkastellaan tartuntoja 100 000 asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana.

Kymsote toivoo maakunnan asukkaiden noudattavan korona-ajan perusohjeita hygienian ja suojautumisen suhteen erityisen tarkasti.

Päivitetty 28.9. Kouvolan koronatilanteella ja maskisuosituksella.