Kouvolan Ydinkeskustan kavallusjutun oikeuskäsittely alkaa tiistaina – Poliisin tutkimus paljasti yli 200 000 euron epäselvyydet

Entistä toiminnanjohtajaa epäillään törkeästä kavalluksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Sonja Ovaskainen

Kouvolan Ydinkeskustan tehtäviin kuuluu muun muassa tapahtumien järjestäminen. Yhdistys on hoitanut tehtävänsä väärinkäytösepäilyistä huolimatta.
Kouvolan Ydinkeskustan tehtäviin kuuluu muun muassa tapahtumien järjestäminen. Yhdistys on hoitanut tehtävänsä väärinkäytösepäilyistä huolimatta.

Kymenlaakson käräjäoikeudessa aletaan tiistaina käsitellä Kouvolan Ydinkeskusta ry:n kavallusjuttua.

Syytettynä on yhdistyksen entinen toiminnanjohtaja Marja-Leena Monni, jota epäillään törkeästä kavalluksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Lisäksi syytettynä on mies, jonka rikosnimike on avunanto törkeään kirjanpitorikokseen.

Tiistain istunto on valmisteluistunto, jossa määritellään, milloin pääkäsittely järjestetään ja kuinka monta päivää siihen käytetään.

Väärinkäytösepäilyt heräsivät keskustayhdistyksen erityistilintarkastuksessa vuosilta 2015–2017. Tarkastuksessa löytyi esimerkiksi matkalaskuja, joissa ei ollut hallituksen hyväksyntää. Tilinkäyttöoikeus oli ainoastaan yhdistyksen toiminnanjohtajalla.

Rahasumma kasvoi tutkimuksissa

Epäilyt koskivat alun perin kymmeniätuhansia euroja, mutta poliisin tutkinnassa kavallettu summa nousi reilusti yli 200 000 euroon. Kirjanpitoa tarkasteltiin vuosilta 2013—2017.

Monni jäi eläkkeelle elokuussa 2017. Hänen tilalleen palkattu seuraaja alkoi selvittää varojen käyttöä. Väärinkäytösepäilyt eivät olleet aiemmin tulleet ilmi vuosittaisissa tilintarkastuksissa.

Väärinkäytösten paljastuttua keskustayhdistyksen vuosikokous ei myöntänyt vastuuvapautta hallitukselle, joka erosi keväällä 2019.

Kouvolan kaupunki perusti Ydinkeskusta ry:n vuonna 1997 huolehtimaan keskustan kehittämisestä. Tapahtumien järjestämisen lisäksi yhdistys muun muassa jakaa kauppatorin ja Manskin torimyynti- ja terassipaikat. Rahankäytön epäselvyyksistä huolimatta yhdistys on hoitanut sille määritellyt tehtävät.