Keskustan Pakkanen epäilee sote-yhteisyrityksen elinmahdollisuuksia

Kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) pitää sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen yhtenä kompastuskivenä politisoitumista. Hän viittaa kokoomuksen ajamaan valinnanvapauteen.

Pakkanen ei ole jyrkästi kaikkea yksityistämistä vastaan, mutta epäilee Kouvolaan suunnitteilla olevan yhteisyrityksen elinmahdollisuuksia.

— Meidän pitää saada Carea kilpailukykyiseksi, jotta se pystyy vastaamaan yksityisille palveluntarjoajille.

Pakkanen myöntää tilanteen olevan hankala, jos päivystysluonnostekstiin ei saada riittäviä, Kouvolaa suosivia muutoksia.

— Sitten olemme vaikeassa tilanteessa. En lähtisi sitä kuitenkaan vielä ennakoimaan.

Ensi viikolla Kouvola aloittaa neuvottelut sote-yhteisyrityksen perustamisesta kiinnostuneiden kanssa. Kaupunki käy neuvotteluja Mehiläisen, Pihlajalinnan ja Terveystalon kanssa. Terveystalo on mukana yhdessä Attendon kanssa.

Kouvolan ensisijainen tavoite on, että alueen sosiaali- ja terveyspalvelut turvataan julkisena palveluna. Yhteisyrityksen suunnittelu aloitettiin varmuuden vuoksi, koska kaupunki haluaa säilyttää nykyisenkaltaisen päivystyksen ja erikoissairaanhoidon Kouvolassa.

Yhteisyrityksen puolesta puhuva kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.) tietää, että aiheesta tullaan aikoinaan käymään kovaa vääntöä valtuustossa.

— Siinä vaiheessa tiedämme, että jos haluamme säilyttää Kouvolassa erikoissairaanhoitopalveluita, meillä ei ole muuta mahdollisuutta. Se voi jopa helpottaa keskustelua, hän arvioi.

SDP haluaa koko eduskunnan mukaan sote-uudistukseen. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne kertoi tänään tiistaina Kouvolan Sanomissa, että myös uudistuksen sisällön pitäisi muuttua.

Tulevat hallitukset joutuvat elämään meneillään olevan sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen kanssa. Tämän vuoksi opposition ehdotukset pitää huomioida uudistusta valmisteltaessa, Pakkanen arvioi.

Larikka (kok.) näkee Rinteen kommentit lähinnä populistisina heittoina.

— Tämä kuuluu poliittiseen peliin, että tämmöisiä heitellään. Ne eivät tule johtamaan mihinkään.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy 18 maakunnalle vuoden 2019 alusta.

Satumiia Masalin

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet