Voikkaalaiset robottitaiturit veivät voiton — ensikertalaisuus oli tällä kertaa valttikortti

Voikkaan alakoulun voittajanelikko keksi tarinan karvamatojen ylikansoittamasta maapallosta ja puki robotit tyllihameisiin.

Heli Valjakka

Aleksi Holopainen, Aatu Iiskola, Ada Tohka ja Aino Kinnunen voittivat Innokas 2018 -robotiikkakilpailun alkeissarjan.
Aleksi Holopainen, Aatu Iiskola, Ada Tohka ja Aino Kinnunen voittivat Innokas 2018 -robotiikkakilpailun alkeissarjan.

Neljä Voikkaan alakoulun 6. luokan oppilasta voitti valtakunnallisen robotiikkakilpailun alkeissarjan. Aatu Iiskola, Aino Kinnunen, Aleksi Holopainen ja Ada Tohka osallistuivat tällä viikolla Innokas 2018 -robotiikkaturnauksen Tanssi ja teatteri -sarjaan Tampereella.

Oppilaat jaettiin eri sarjoihin sen mukaan, paljonko he ovat opiskelleet ohjelmointia. Voittajanelikko on opiskellut valinnaisaineena robotiikkaa ja koodausta.

Kylmiltään suoraan voittajiksi

Opettaja Heli Valjakka kertoo, että uusi opetussuunnitelma on tuonut ohjelmoinnin ja robotiikan osaksi opetusta. Hän lähti oppilaineen kisaan katsomaan, mistä oikein on kyse. Voitto oli mieluisa yllätys.

— Emme tienneet, mitä kilpailussa on tapana tehdä, joten meidän esityksemme oli ehkä vähän erilainen kuin muilla.

Oppilaiden omaa työtä alusta loppuun

Oppilaat rakensivat koulun kerhossa robotin ja lavasteet, keksivät näytelmän juonen ja toteuttivat esityksensä taustalle videon. Työskentelystä tehtiin verkkoon oppimispäiväkirja.

— Oppimispäiväkirjan avulla kilpailun järjestäjät varmistavat, että lapset ovat tehneet omat robottinsa itse.

Oppilaat rakensivat kaksi robottia Legon EV3-rakennussarjan osista. Näytelmä kertoo karvamadoista, jotka on karkotettu avaruuteen niiden ylikansoitettua planeetan. Kun karvamadot palaavat Maahan 500 vuotta karkottamisensa jälkeen, niitä vastassa ovat maapallon uudet asukkaat, robotit.

Myös Naukion koululaiset pärjäsivät hyvin

Robotiikkaturnaus järjestettiin Tampereella alkuviikosta Taitaja-tapahtuman yhteydessä. Kilpailuun osallistui myös 11 Naukion yhtenäiskoulun oppilasta, joista viisi oli alakoululaisia ja kuusi yläkoululaisia.

Yksi joukkue pääsi 12 parhaan joukkoon finaaliin. Joukkueessa kilpailivat Taavi Palander, Veeti Koste ja Paul Rantanen.

Ylen Robottimestarit-sarjassa on Naukion yhtenäiskoulun oppilaita

Koste ja Palander ovat vierailleet Ylen Robomestarit-sarjassa. Kuusaan Perunaviikingit esiintyvät jaksossa Kynä kouraan. Jakso esitettiin 29.4. ja se on katsottavissa Yle Areenassa.