Kymijoen vedenkorkeus normaalilla tasolla – Urajärvessä runsaasti sinilevää, muualla Kymenlaaksossa vain vähän

Anjalankosken voimalaitoksen juoksutuksilla ei asiantuntijan mukaan ole ollut merkitystä Kymijoen vedenkorkeuteen.

Matti Tieaho

Arkistokuva.
Arkistokuva.

Kymijoen ja Kymenlaakson muiden vesistöjen pintakorkeudet ovat vuodenaikaan nähden normaalilla tasolla.

Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen johtava vesiasiantuntija Jukka Höytämö kertoo, että vaikka Anjalankosken voimalaitoksella tehdyt juoksutukset ovat tällä viikolla vähentäneet virtaamaa kolmisenkymmentä kuutiota, ei sillä ole ollut merkittävää vaikutusta Kymijoen vedenkorkeuteen.

– Sen verran on satanut, että alkukesän aleneminen on lieventynyt. Kymijoen tilanne on ihan normaali alajokivarressa.

Kymijoen pinta oli vielä keväällä ja alkukesästä korkealla. Höytämö kertoo ilmiön johtuneen aikaisesta keväästä ja läpi talven jatkuneista sateista. Sitä, jatkuuko vedenpinnan aleneminen loppusyksyä kohti, on Höytämön mukaan vielä vaikea sanoa.

– Se riippuu täysin siitä, minkälainen sademäärä tulee olemaan. Syksyllähän vesimäärien pitäisi yleensä pikkuisen kasvaa, mutta on niitä ollut sitten kuiviakin syksyjä. Viime syksy on hyvä esimerkki siitä.

Ympäristöhallinnon johtava hydorologi Bertel Vehviläinen kertoo, että myös Kymenlaakson järvien pinnat ovat vuodenaikaan nähden keskimääräisellä tasolla. Esimerkiksi Päijänteen pinta on sateista huolimatta normaalikorkeudella.

– Päijänne on säännöstelty vesistö, niin sitä pystytään pitämään aika hyvin normitilassa. Keväällähän se oli korkealla talven jäljiltä.

Sinilevätilanne rauhallinen

Sinilevää ei Kymenlaakson vesistöistä juurikaan tällä hetkellä löydy. Ely-keskuksen Järviwiki-palvelun mukaan ainoastaan Iitin Urajärvestä on havaittu alkuviikosta runsaasti sinilevää. Muualla sitä on vain vähän tai ei lainkaan.

– Tällä viikolla ei laitettu tiedotetta juuri sen takia, että ne vakihavaintopaikat näyttivät pitkälti nollaa, eli ei levää, Ely-keskuksen vesienhoidon asiantuntija Minna Korttinen kertoo.

Korttinen arvelee sinilevätilanteen olevan rauhallinen myös valtakunnallisesti.