Hallitus hyväksyy niin sanotun yhteiskuntasopimuksen, haluaa vielä lisää paikallista sopimista

Hallitus tukee neuvottelutulosta, jonka työmarkkinajärjestöt saivat aikaan sunnuntaina. Veronkorotusten ja leikkausten perumisen sekä veronkevennysten suhteen hallitus kuitenkin haluaa paikallisen sopimisen vahvistamista.

— Tämä luo hyvät edellytykset sille, että hallitusohjelman lisäsäästöistä voi luopua. Tämä luo edellytykset sille, että paikallista sopimista lisäämällä ja Suomen mallia tarkentamalla päästään puhumaan työn verotuksen keventämisestä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi keskiviikkoiltana Kesärannassa.

— Tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä, Sipilä sanoi.

Hallituksen kärkiministerit tapasivat työmarkkinajohtajat tänään kello 14.

Sipilä kertoi tiistaina, että sopimus jää kauaksi hallituksen sopimukselle asettamasta päämäärästä. Hallitusohjelmassa hallitus asetti veronkevennysten ja leikkausten ehdoksi sen, että sopimus tervehdyttää julkista taloutta kahdella miljardilla eurolla.

Alustavien laskelmien mukaan sopimus kattaa kahdesta miljardista eurosta vain noin 600 miljoonaa euroa. Uusi palkkamalli ja paikallisen sopimisen lisääntyminen voisivat lisätä merkittävästi sopimuksen julkista taloutta tervehdyttävää vaikutusta.

Toisaalta hallitus vaati, että sopimus laskee yritysten yksikkötyökustannuksia noin viidellä prosentilla. Sopimuksella päästään noin neljään prosenttiin. Silti se ei tahdo riittää hallitukselle, koska siinä ei ole tarpeeksi erityisesti kokoomuksen ja Suomen yrittäjien vaatimia paikallisen sopimisen joustoja.

Lue juttu Helsingin Sanomien sivuilta.

Teemu Luukka | HS

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.