Iitin Urajärvellä jonkin verran sinilevää

Kai Skyttä

Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa.

Kouvolan vesistöissä ei toistaiseksi ole havaittu sinilevää, mutta Iitin Urajärvellä sitä on esiintynyt jonkin verran.

Sinileväkukinnat ovat lisääntyneet Kaakkois-Suomen sisävesillä pintavesien lämmetessä. Vakiohavaintopaikoilta runsaita havaintoja on tullut Haapajärveltä Lappeenrannasta ja Simpelejärveltä Parikkalasta.

Sinileviä esiintyy Etelä-Suomen sisävesillä ja rannikolla runsaimmin yleensä heinäkuun puolivälistä eteenpäin ja elokuussa. Tyynellä säällä ja veden lämmetessä sinileväkukinta voi kehittyä hyvinkin nopeasti.

Jos veteen ilmaantuu runsaasti kelluvaa levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei varsinkaan pidä päästää pieniä lapsia tai kotieläimiä.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat Kaakkois-Suomessa 18:n ja 21 asteen välillä eli 2—3 astetta viileämpiä kuin heinäkuussa keskimäärin. Levätilannetta voi seurata Järviwiki-sivustolla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.