Kauppakamarin tutkimus: 26 prosenttia kymenlaaksolaisyrityksistä konkurssiriskin piirissä

Koronaviruksen talousvaikutukset ovat yllättäneet yrittäjät kaikkialla Suomessa. Irtisanomisilta tuskin vältytään Kymenlaaksossakaan.

Raimo Eerola

Marika Kirjavaisen mukaan yrittäjien keskuudessa vallitsee epätietoisuus siitä, miten valtio lopulta yrityksiä aikoo tukea.
Marika Kirjavaisen mukaan yrittäjien keskuudessa vallitsee epätietoisuus siitä, miten valtio lopulta yrityksiä aikoo tukea.

Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtaja Marika Kirjavainen kuvailee hurjaksi Keskuskauppakamarin alkuviikosta tekemää tutkimusta. Sen mukaan kymenlaaksolaisyrityksistä jopa 26,4 prosenttia kokee konkurssiriskin kohonneen merkittävästi koronavirusepidemian vuoksi. Kirjavainen on huolissaan erityisesti pk-yrityksistä palvelutoimialoilla.

— Tunnen paljon pk-yrittäjiä. Aika harvalla heistä on säästöjä pahan päivän varalle. He elävät päivittäisellä liikevaihdolla.

Kun liikevaihto hyytyy, pk-yrittäjien tilanne muuttuu nopeasti tukalaksi. Kirjavaisen mukaan Kymenlaaksossakin on jo useassa pienessä yrityksessä annettu yt-ilmoitus. Keskuskauppakamarin tutkimuksen mukaan jo 21,6 prosenttia kauppakamarin kymenlaaksolaisista jäsenyrityksistä on käynnistänyt yt-neuvottelut tai antanut lomautusvaroituksen.

Seuraavan kahden kuukauden aikana 11,7 prosenttia kymenlaaksolaisyrityksistä odottaa lomauttavansa tai irtisanovansa yli kymmenen henkilöä. 29,7 prosenttia yrityksistä uskoo lomauttavansa tai irtisanovansa alle kymmenen henkilöä.

94,1 prosenttia kymenlaaksolaisyrityksistä uskoo koronaviruksen vaikuttavan yrityksen toimintaan tavalla tai toisella. Liikevaihtoa virusepidemia on vähentänyt joka toisessa yrityksessä.

— Tämä on taloudellinen taantuma, jota ei olisi kaivattu, Kirjavainen toteaa.

Kymenlaakson kauppakamarille tehtiin viime syksynä uusi strategia, jossa pohdittiin kaupan uhkakuvia. Kirjavaisen mukaan kukaan ei silloin osannut kuvitella nykyisenkaltaista tilannetta.

— Nyt ei liiku mikään. Erityisesti palvelualat kärsivät, kun tulot loppuvat totaalisesti.

Nyt ei liiku mikään. Erityisesti palvelualat kärsivät, kun tulot loppuvat totaalisesti. — Marika Kirjavainen

Kirjavaisen mukaan kukaan ei osaa sanoa, miten esimerkiksi valtion ja Finnveran miljardit ohjataan talouselämän pelastustalkoisiin. Kirjavainen muistuttaa, että lainaraha ei paranna ongelmaa, vaikka sen avulla yrityksille saataisiinkin hetkeksi liikkumavaraa.

— Toki lainoitustyökalut ovat tärkeitä, mutta ne eivät ole ratkaisu, jos yrittäjiltä puuttuu tulo.

Kirjavainen odottaa selkeää tietoa siitä, miten suomalaisyrityksiä autetaan. Hän muistuttaa, että mallia voitaisiin ottaa Ruotsista, jossa valtio on luvannut hoitaa osan sairauslomakuluista ja lakisääteisistä työnantajamaksuista.

Kirjavainen ei ole henkilökohtaisesti ihan varma, ovatko poikkeustilan julistaminen ja valmiuslakiin siirtyminen oikein mitoitettuja ratkaisuja koronavirusepidemian varalle.

— Tämän mukaan kuitenkin eletään.

Keskuskauppakamari tavoitti maanantaina ja tiistaina tehdyllä tutkimuksellaan 3 814 jäsenyritystä, joista 118 Kymenlaaksosta.

Koko maan kyselyssä konkurssiuhka oli hieman Kymenlaaksoa korkeampi, 30 prosenttia. 24 prosenttia Keskuskauppakamarin jäsenyrityksistä on aloittanut yt- ja lomautustoimet, kun vastaava luku Kymenlaaksossa on 21,4 prosenttia.

Kouvola Innovationin toimitusjohtaja Martti Husu kertoo, että Kinnosta tarjotaan tietoa ja apua ongelmiin, joita koronavirus synnyttää. Puhelimien ääreen on valjastettu kolme henkilöä, ja Kinnon kotisivuilla päivitetään yrittäjille tietoa yritysten tukimahdollisuuksista.

Mitkä toimenpiteet auttaisivat yrityksesi tilannetta juuri nyt?

Tilavuokratuet.

YEL- ja TYEL-maksujen ja maksuehtojen kanssa tehtävät huojennukset.

Rauhallisuus.

Tulonmenetyksen korvaus.

Maksuaikaa verojen maksuun, tukea palkkojen maksuun.

Selkeät ohjeet valtiovallalta, ei muuta.

Sairausajan palkan kompensointi.

Maksuaikaa verojen maksuun, tukea palkkojen maksuun.

Kymenlaaksolaisyritysten vastauksia Keskuskauppakamarin tutkimuksessa