Karjalan Prikaati on valmiina auttamaan poliisia nopeastikin Uudenmaan eristämisessä, katso videota virka-apuun valmistautumisesta

Maakunnan rajoille on tulossa 30–40 sulkupistettä. Rautateitä ja lentiliikennettä valvotaan myös.

Juha Rika

Karjalan Prikaati on valmiina auttamaan poliisia nopeastikin Uudenmaan eristämisessä, katso videota virka-apuun valmistautumisesta

Uudenmaan eristys pyritään saamaan voimaan vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi. Liikkumisrajoituksen voimaantulon aikataulu on kiinni eduskunnasta, joka kokoontuu perjantaina.

Poliisissa on varauduttu siihen, että rajoitukset astuisivat voimaan perjantain aikana.

Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapion mukaan useat sadat poliisit ovat valmiina liikennevalvontaan jo perjantaina, jos liikkumisrajoituksista tulee päätös.

Aapion mukaan myös varusmiehet hälytetään apuun heti eduskunnan päätöksen tultua. Poliisi antoi virka-apupyynnön Puolustusvoimille torstaina.

Poliisi määrittää tehtävät puolustusvoimille

Karjalan prikaati on jo valmistautunut virka-avun antamiseen, tarvittaessa pikaisesti. Esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Juhana Skyttä kertoo, että puolustusvoimat saa vuosittain satoja virka-apupyyntöjä, joten sinänsä mistään poikkeuksellisesta ei ole kysymys puolustusvoimien näkökulmasta.

Tarkkoja määriä virka-apuun valmistautuvista henkilöistä Skyttä ei kerro, mutta joka tapauksessa kyse on useista kymmenistä henkilöistä.

Vielä ei ole tarkkaa tietoa, millaisissa kaikissa tehtävissä puolustusvoimien apua tarvitaan. Poliisi määrittää tehtävät.

Skyttä kertoo, että virka-aputehtäviin suojaudutaan tehtävän luonteen mukaan.

– Terveydenhoidon ammattilaiset arvioivat suojautumistarpeen tehtävän mukaan.

Puolustusvoimien pääesikunnan tiedotuspäällikön Max Arhippaisen mukaan tarkkoja tietoja siitä, kuinka paljon varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa mahdolliseen operaatioon osallistuu, ei vielä voi antaa.

– Mehän toimimme tässä poliisin alaisuudessa, eli tanssimme heidän pillinsä mukaan, Arhippainen sanoo.

Uudenmaan rajoille kymmeniä sulkupisteitä

Liikkumisrajoituksia valvomaan kiinnitetyt poliisit ovat valmiina niin, että tehtävään päästään lähtemään mahdollisimman nopeasti.

– Me odotamme, tuleeko päätöstä vai ei. Jos päätös tulee, laitamme sen viipymättä täytäntöön, poliisikomentaja Lasse Aapio sanoo.

Tiesulut on tarkoitus saada myös saman tien Uudenmaan maakunnan rajoille, Aapio kertoo. Maakunnan rajoille on tulossa 30–40 sulkupistettä. Teiden lisäksi poliisi valvoo rautatie- ja lentoliikennettä.

Aapion mukaan valvontaan kiinnitetyt poliisit siirtyvät muihin työtehtäviin, jos rajoitukset eivät astu voimaan vielä tänään.

Vapaa-ajan matkailu pannassa

Hallitus kertoi keskiviikkona esittävänsä Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia. Maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää, ja liikkumisrajoitusten on määrä kestää noin kolme viikkoa 19. huhtikuuta asti.

Hallituksen mukaan rajoituksista voitaisiin poiketa vain työssäkäynnin tai elinkeinon harjoittamisen osalta sekä esimerkiksi lapsen tapaamisoikeuden tai lähiomaisen kuoleman vuoksi.

Vapaa-ajan matkat esimerkiksi kesämökeille tai varusmiesten kotilomat eivät ole riittävä syy ylittää Uudenmaan rajaa.

Puolustusvoimat julkaisi torstaina videota valmistautumisesta virka-apuun.

Otsikkoa päivitetty kello 19.00: Eristystoimenpiteiden alkamisen aikataulu on vielä epävarma.