Paikallista taidetta asuntomessukoteihin, Kouvola-tapettia seinälle — asuntomessuissa riittää mahdollisuuksia, mutta haaste on saada eri alojen ihmiset yhteen

Havainnekuva Pioneeripuiston asuntomessualueesta.
Havainnekuva Pioneeripuiston asuntomessualueesta.

Taidetta messualueelle. Kouvola-tuotteita myyntiin. Palveluja messukävijöille. Paikallista designia messurakentajien koteihin. Tällaisia mahdollisuuksia ensi vuoden asuntomessut tuovat Kouvolassa taiteilijoille ja muuta luovaa työtä tekeville.

Miten messuista saadaan kaikki hyöty irti, on toinen kysymys.

Sitä pohtivat tiistaina Viiraamoon Lasipalatsiin kokoontuneet matkailu- ja luovien alojen ihmiset. Luova Kouvola -tilaisuus keräsi paikalle yli 50 osallistujaa.

Monen lajin luovuutta

Luovuutta Kouvolasta löytyy, se kävi selväksi osallistujien esittelykierroksella. Kaupungissa on muotoilijoita, kuvataiteilijoita, korusuunnittelijoita ja muusikoita.

— Nyt on mahdollista herättää keskustelua ja törmäyttää ihmisiä, sanoo projektipäällikkö Tiina Ikkonen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkista.

Ikkonen vetää Xamkissa City drivers -hanketta, jonka tavoitteena on muun muassa auttaa luovan alan toimijoiden verkostoitumista ja palvelumuotoilua. Ajatus on myös saada luovan alan tekijät yhteyksiin muiden alojen kanssa. Hanke oli tiistaisen tilaisuuden kokoonkutsuja.

Kouvola-tapettia

Alun esimerkit ovat asuntomessujen projektipäällikön Sanna Kaupin puheenvuorosta.

— Jossain messukohteessa voisi oikeasti olla vaikka Kouvola-tapetti, kunhan joku sen suunnittelee ja tuottaa.

Kun keskustelu lähti Viiraamossa käyntiin, kävi ilmi, että asuntomessuissa nähdään paljon mahdollisuuksia. Pohdinnassa oli, miten voitaisiin yhdessä edistää kulttuurimatkailua, kehittää syötäviä Kouvola-tuotteita ja kehittää messuvieraille dekkariaiheista ajanvietettä, jotta nämä viettäisivät Kouvolassa aikaa muutenkin kuin itse asuntomessualueella.

— Puhuttiin myös, voisiko jo tänä kesänä kokeilla jotain esimerkiksi karjalaisten kesäjuhlilla, ja oppia siitä jotain, Ikkonen sanoo.

Verkostoitumisen ensimmäinen askel otettiin heti tiistaina: osa osallistujista sopi kokoontuvansa uudestaan Myllykoskella Reuna-kustantamon kutsumana.

Monen oppilaitoksen hanke

City drivers -hanke ei sinänsä tähtää asuntomessuihin, vaan sen tavoite on laajempi. Kouvolassa aiheeseen liittyvät koulutukset alkavat syksyllä. Niihin haku on tänä keväänä.

— Hanke on aloitettu, koska luovan alan ihmisille ei löydy omilta aloilta tarpeeksi työmahdollisuuksia, Ikkonen sanoo.

Esimerkiksi palvelumuotoilun koulutuksella tavoitellaan sitä, että luovan alan työntekijät saisivat työnsä tuloksia nykyistä tehokkaammin kaupaksi.

Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa hanketta toteuttavat Xamkin lisäksi Laurea-ammattikorkeakoulu Uudellamaalla ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Mukana on myös teollisuustaiteen liitto Ornamo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat