Kymsoten tammi—helmikuu puoli miljoonaa plussalla

Toimitusjohtaja Annikki Niiranen sanoo, että ylijäämän pitäisi olla toukokuun lopussa vähintään 3,5—4 miljoonan luokkaa. Kesällä tulee lisäkuluja, kun samalla tuotot vähenevät.

Linda Varoma

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen sanoo, että toukokuun loppuun mennessä ylijäämän pitäisi olla vähintään 3,5—4 miljoonaa euroa.
Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen sanoo, että toukokuun loppuun mennessä ylijäämän pitäisi olla vähintään 3,5—4 miljoonaa euroa.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten ensimmäiset kaksi toimintakuukautta päätyivät reilut 500 000 euroa plussan puolelle.

Myyntituotot olivat tammi—helmikuussa yhteensä 108 miljoonaa euroa.

Toimintatuotot olivat yhteensä 117,7 miljoonaa euroa. Toimintakulut olivat puolestaan 115,6 miljoonaa euroa.

Toimintakulujen toteutuma on 16,3 prosenttia vuosibudjetista. Koska suoraa vertailukohtaa ei ole, oikean prosenttitason arviointi on vaikeaa. Jos käytetään Carean vertailuaineistoa pohjana, toimintakulujen toteutumaprosentti on noin yhden prosentin liian korkealla tasolla.

Palvelujen ostoihin meni ennakoitua enemmän

Palvelujen ostoihin kului tammi—helmikuussa ennakoitua enemmän rahaa. Toteutumaprosentti on kahdelta ensimmäiseltä kuukaudelta liki 2 prosenttia talousarvion mukaista kehitystä korkeammalla.

Kymsoten talousarviossa palvelujen ostoon on varattu tälle vuodelle reilut 272 miljoonaa euroa. Tammi—helmikuussa palveluja ostettiin lähes 49 miljoonalla eurolla.

Vastaava tilanne oli myös aineiden ja tarvikkeiden ostoissa.

Ylijäämää pitää kerryttää keväällä

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen tiivistää, että Kymsoten alkutaipaleella hyvä asia on luonnollisesti plussalla oleva tulos.

— Hyvää on sekin, että henkilöstökulut näyttäisivät olevan linjassa budjetin kanssa.

Huolestuttavia asioita ovat Niirasen mukaan palvelujen, aineiden ja tarvikkeiden ostojen ennakoitua suuremmat kulut.

Vaikka tulos on reilut puoli miljoonaa plussalla, ei se riitä. Niirasen mukaan ylijäämää pitäisi saada kerrytettyä keväällä reilusti suuremmaksi kuin mitä tällä kertymällä näyttäisi tulevan.

— Sanoisin, että ylijäämän pitäisi olla toukokuun lopussa vähintään 3,5—4 miljoonan luokkaa. Erikoissairaanhoidon tuotanto alenee kesällä, kun on vuosilomat ja tarvitaan enemmän sijaisia. Kulut lisääntyvät, mutta tuotot vähenevät.

Seurantajärjestelmät ajan tasalle

Niiranen sanoo, että myös talouden seurantajärjestelmät on saatava ajan tasalle mahdollisimman pian.

— Kun uudet asiakas-, potilastieto- ja talousjärjestelmät tulivat toiminnan samalla laajentuessa, ennakointi on haastavampaa kuin aikaisemmassa ja vakiintuneessa toimintamuodossa.

Toimitusjohtajan mukaan seurantajärjestelmien ajan tasalle saattamisessa on kompuroitu kaikissa monialaisissa kuntayhtymissä, joita on perustettu.

— Meillä on kuitenkin hyvä suunnitelma. Huhtikuussa päästäneen jo ajantasaiseen seurantaan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset