Kouvolassa toimivan yrityksen toimitusjohtajaa syytetään työpaikkakiusaamisjutussa — syyte nostettu muun muassa pahoinpitelystä

Katja Juurikko

Toimitusjohtajan epäillään tunkeutuneen työntekijän sähköpostitilille. Kuva on arkistosta eikä liity tapaukseen.

Kouvolassa toimivan yrityksen toimitusjohtajaa epäillään useista yhtiön entiseen työntekijään kohdistuneista väärinkäytöksistä. Kymenlaakson käräjäoikeus käsittelee työpaikkakiusaamiseen liittyvää rikostutkintaa marraskuussa. Syyttäjä on nostanut syytteen muun muassa pahoinpitelystä.

Samaan kokonaisuuteen liittyvää sivuhaaraa käsiteltiin käräjillä jo tiistaina.

Syyttäjä vaatii toimitusjohtajalle 70 päiväsakon rangaistusta salassapitorikoksesta ja viestintäsalaisuuden loukkauksesta tai toissijaisesti yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomisesta. Tukkumyyjänä toiminut työntekijä vaatii 1 500 euron vahingonkorvausta rikosten aiheuttamasta haitasta.

Kymenlaakson käräjäoikeus antaa asiassa ratkaisun 24. lokakuuta.

Toimitusjohtaja vaihdatti sähköpostin salasanan

Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja vaihdatti sairauslomalla olleen työntekijän sähköpostin salasanan, tunkeutui tämän postikansioon ja luki sieltä ainakin yhden viestin. Lisäksi syyttäjän mukaan toimitusjohtaja paljasti työntekijän salassa pidettäviä terveydellisiä tietoja poliisille esitutkinnan aikana.

Toimitusjohtaja ei tullut oikeuteen, mutta hänen asiamiehensä mukaan syytetty ei tunkeutunut sähköpostitilille eikä paljastanut salassa pidettäviä tietoja. Syytetty kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen ja pitää työntekijän korvausvaatimusta perusteettomana.

Todistajat vahvistivat, että toimitusjohtaja oli pyytänyt työntekijän salasanaa vaihdettavaksi. Lausuntojen perusteella yhtiössä on ollut myös yksityisyyden suojan kannalta kyseenalainen sähköpostikäytäntö. Todistajat pitivät tavallisena sitä, että muut työntekijät voivat tarvittaessa lukea heidän henkilökohtaisia työsähköpostejaan esimerkiksi lomien aikana.

Istunnossa kiisteltiin siitä, oliko toimitusjohtaja lukenut erään yksittäisen sähköpostiviestin työntekijän tililtä. Todistajanlausunnot eivät tukeneet väitettä. Viestin lähettäjä kertoi lähettäneensä viestin myös erikseen toimitusjohtajalle.

Salassapitorikokseen liittyen syyttäjä luki otteita poliisin ja toimitusjohtajan välisestä sähköpostikeskustelusta. Toimitusjohtaja vetosi viesteissä siihen, että työntekijä on kärsinyt mielenterveydellisistä ongelmista. Hänen mielestään työntekijä ei ole oikeustoimikelpoinen.

— Lienee luonnollista, että pitkäaikaisessa mielenterveyden sairaudessa tulee harhoja. Näitä harhoja (työntekijän nimi) on viranomaisille levittänyt, yhdessä viesteistä kerrottiin.

Tulehtuneet välit kärjistyivät

Työntekijä kertoi, että sähköpostiselkkausta edelsi pitkään jatkunut huono kohtelu. Hän sanoi joutuneensa sairauslomalle toimitusjohtajan uhkailun ja väkivaltaisen käytöksen takia.

Ennen varsinaista sairauslomaa toimitusjohtaja oli määrännyt työntekijän pois töistä. Työntekijän mukaan sähköpostin salasanan vaihto liittyi siihen, että poissaolon aikana hän oli uhannut valittaa kohtelustaan ammattiliittoon ja aluehallintovirastoon.

Toimitusjohtajan asiamies ei kommentoinut kiusaamisväitteitä, koska ne eivät liittyneet käsiteltävänä olleisiin syytteisiin.

Aapo Mentula

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.