Korpivaara voi olla esteellinen Kouvolan tarkastuslautakuntaan — Asiantuntija: oman toiminnan arviointi ongelmallista

Katja Juurikko

Pekka Korpivaara (kok.) on ollut Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen vuoden 2013 alusta lähtien. Helmikuussa 2016 hallituksen kokoukseen osallistuivat myös Tapio Karvonen (kok.) ja Sakari Smeds (kd.).
Pekka Korpivaara (kok.) on ollut Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen vuoden 2013 alusta lähtien. Helmikuussa 2016 hallituksen kokoukseen osallistuivat myös Tapio Karvonen (kok.) ja Sakari Smeds (kd.).

Kouvolan kokoomus päätti viime viikolla alustavasti, että se ehdottaa valtuutettu Pekka Korpivaaraa tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi. Suunnitelma voi joutua vastatuuleen. Tämä johtuu kuntalain vaalikelpoisuussäädöksistä ja hallintolain esteellisyyssäädöksistä.

Kuntalain mukaan kunnanhallituksen jäsen ei ole vaalikelpoinen tarkastuslautakuntaan. Korpivaara on 12. kesäkuuta asti Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen ja ehdolla uuden tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi.

Kunnallisoikeuteen erikoistunut yliopistolehtori Asko Uoti Tampereen yliopiston johtajakorkeakoulusta pitää Korpivaaran mahdollista valintaa ongelmallisena.

— Kyllä tämä esteellisyystilanne on. En toimisi näin, että kaupunginhallituksen jäsenä ollut nousisi tarkastuslautakunnan johtoon.

Ongelma syntyy siitä, että tarkastuslautakunta arvioi ensi keväänä muun muassa kaupungin vuoden 2017 taloudenpitoa. Siitä ovat vastuussa sekä nykyinen että kesällä toimikautensa aloittava uusi kaupunginhallitus.

Lautakunta pyytää arviointikertomuksessa yleensä kaupunginhallitukselta selvityksiä hallituksen tekemistä päätöksistä. Toisin sanoen lautakunnan puheenjohtaja Korpivaara vaatisi selvityksiä asioista, joita on ollut päättämässä kaupunginhallituksen jäsen Korpivaara.

Uoti: Nyt on erityistilanne

— Suomessa on nyt erityistilanne, kun kunnallisten toimielinten kaudet alkavat ensimmäistä kertaa kesken vuoden. Tästä ei ole vielä oikeuskäytäntöä syntynyt, Uoti sanoo.

Uotin mukaan uuden lainsäädännön tulkinnan ratkaisevat viime kädessä tuomioistuimet tai ylimmät laillisuusvalvojat, eduskunnan oikeusasiamies tai oikeuskansleri.

Luottamushenkilö hoitaa toimeaan virkavastuulla, ja häneen sovelletaan rikoslain virkarikoksia koskevia säännöksiä. Siksi virkamiehen esteellisyyssäännökset koskevat myös luottamushenkilöitä

Hallintolain mukaan virkamies on esteellinen, jos hän tai hänen läheisensä on asianosainen. Esteellisyys syntyy myös, jos luottamus virkamiehen puolueettomuuteen muusta erityisestä syystä vaarantuu.

Uotin mukaan puolueettomuuden vaarantuminen alleviivaa perustuslaillista hyvää hallintoa.

— Yleinen tulkintasääntö on, että asioiden pitää paitsi olla lainmukaisia, niiden pitää myös näyttää siltä. Tällainen valinta ei näytä ulospäin hyvältä.

Karvonen: Esteellisyys ei tullut mieleen

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Karvonen sanoo, että Pekka Korpivaaran mahdollinen esteellisyys tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi ei tullut viime viikolla mieleen.

Valtuustoryhmä päätti viime torstaina alustavasti nimistä, joita se esittää 12. kesäkuuta kokoontuvalle valtuustolle eri toimielimien puheenjohtajiksi.

— Meillä on vielä ainakin kaksi isoa kokousta, joissa käymme kokoomuksen henkilövalintoja läpi. Tämä esteellisyysasia pitää selvittää. Luotan siinä kaupungin hallintopäällikön ja lakimiehen arvioihin.

Korpivaara: Täytyy jäävätä itsensä vanhoissa asioissa

Korpivaara sanoo tietävänsä lain esteellisyyssäädökset.

— Valittavalta edellytetään, että hän ei saa olla kaupunginhallituksen jäsen.

Tarkastuslautakunta arvioi ensi keväänä kaupunginhallituksen toimintaa vuodelta 2017, jolloin Korpivaara oli reilut viisi kuukautta kaupunginhallituksen jäsen.

— Vanhoista asioista täytyy sitten vain jäävätä itsensä.

Korpivaara sanoo, että hän aikoo vielä kysyä Kuntaliiton tulkintaa asiasta.

Juttua tarkennettu 20.04. Uotin mukaan uuden lainsäädännön tulkinnan ratkaisevat viime kädessä tuomioistuimet tai ylimmät laillisuusvalvojat, eduskunnan oikeusasiamies tai oikeuskansleri.

Johanna Värjä

Johanna Värjä