Ammatillinen koulutus kiinnostaa kouvolalaisia nuoria — Ksaoon mieli yhteishaussa ensisijaisesti 563 hakijaa, Kouvolan lukio oli 412 hakijan ykköstoive

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon hakeneista 66 henkilöstä 20 sai paikan. Talotekniikan, media- ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnot sekä logistiikka-ala kiinnostivat myös hakijoita.

Katja Juurikko

Hius- ja - kauneuspuolen tilat kuvattiin helmikuussa 2016. Alan perustutkinto on yksi Ksaon suosituista koulutuksista.
Hius- ja - kauneuspuolen tilat kuvattiin helmikuussa 2016. Alan perustutkinto on yksi Ksaon suosituista koulutuksista.

Kouvolan seudun ammattipistolla oli 437 aloituspaikkaa tiistaina päättyneessä yhteishaussa. Ensisijaisena jotain Ksaon perustutkintoa haluaa opiskella 563 hakijaa. Hakijoista 126 ei päässyt opiskelemaan ykköseksi merkitsemäänsä tutkintoa.

Kouvolan lukioiden 504 aloituspaikkaa haki ykkösvaihtoehtona 412 hakijaa. Ensisijaisesti haluamaansa lukioon ei päässyt 92 hakijaa.

Logistiikka-ala veti niin ikään hyvin: ensisijaisista 36 hakijasta aloituspaikkoja riitti 16 opiskelijalle.

Ammatillisen koulutuksen tarjonnasta nousee muutamia selkeitä suosikkialoja. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa opiskelemaan hakeneista kaksi kolmasosaa jäi ulkopuolelle. Vain 20 otettiin sisään suorittamaan perustutkintoa, johon haki ensisijaisesti 66 henkilöä.

Logistiikka-ala veti niin ikään hyvin: ensisijaisista 36 hakijasta aloituspaikkoja riitti 16 opiskelijalle. Talotekniikan perustutkintoon oli niin ikään tunkua. Ykköstoiveekseen sen merkinneistä 42 hakijasta 16:lle näytettiin vihreää valoa.

Vajaa kolmasosa media-alan kuvallisen ilmaisun perustutkinnon opiskelupaikkaa hakeneista sai paikan. Kymmeneen aloituspaikkaan haki ensisijaisesti 34 opiskelijaa.

Väistötiloihin siirtyminen vähensi kiinnostusta ravintola- ja catering-alaan

Sosiaali- ja terveysala on edelleen kestosuosikki. Lähes kaikki 64 ensisijaisesti alalle mielivää sai opiskelupaikan. Paikkoja oli 60 haettavana. Hiusten ja kauneuden hoito lukeutuu myös suosittujen alojen joukkoon. Alan perustutkinnon merkitsi ykköstoiveekseen 39 hakijaa, joista 20 sai opiskelupaikan.

Lentokoneasennuksen perustutkinto oli 25 hakijan ykköstoive, joka toteutui 20 opiskelijan kohdalla. Autoalan perustutkinto kiinnosti eniten 26 hakijaa, joista 20 sai opiskelupaikan.

Ravintola- ja catering-ala kiinnosti ensisijaisesti vain 14 hakijaa. Paikkoja perustutkintoon on 40, joka on puolet enemmän kuin edellisvuonna. Poikkeukselliset tilajärjestelyt vähensivät ilmeisesti opiskelijoiden mielenkiintoa alaa kohtaan. Opiskelijat joutuvat siirtymään ensi lukuvuoden alussa väistötiloihin.

Opetuksen hajautuminen näyttää syöneen myös luonto- ja ympäristöalaa, jonka 10:tä perustutkinnon opiskelupaikkaa haki ykkössuosikkinaan kaksi opiskelijaa.

Haku Ksaon ammatilliseen koulutukseen valmentavaan Valmaan alkaa 25. toukokuuta ja päättyy 23. heinäkuuta. Koulutuksen tavoitteena on antaa valmiuksia hakea ammatilliseen tutkintokoulutukseen. Koulutus vahvistaa myös opiskelijan edellytyksiä suorittaa ammatillinen tutkinto.