Kouvolan aikuisväestön lautakunta esittää maksutonta ehkäisyä nuorille koko Kymenlaaksoon — tavoitteena on aborttien ja sukupuolitautien vähentäminen

Aloitteessa ehdotettiin maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille kouvolalaisille. Aikuisväestön lautakunta siirtää asian vuonna 2019 käynnistyvän Kymenlaakson sote-kuntayhtymän päätettäväksi

Katja Juurikko

Mari ja Teemu Kauhanen olivat sunnuntaina lenkillä perheen toisen lapsen kanssa. He pitävät maksutonta ehkäisyä nuorille kannatettavana asiana.
Mari ja Teemu Kauhanen olivat sunnuntaina lenkillä perheen toisen lapsen kanssa. He pitävät maksutonta ehkäisyä nuorille kannatettavana asiana.

Aikuisväestön lautakunta kannattaa maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille kymenlaaksolaisille.

Lautakunta käsitteli tammikuun 17. päivänä kuntalaisaloitteen maksuttomasta ehkäisystä kaikille alle 25-vuotiaille kouvolalaisille. Aloite keräsi 175 allekirjoittajaa.

Lautakunta esittää aloitteen viemistä perustettavan sote-kuntayhtymän valmisteluun. Maksuton ehkäisy koko Kymenlaakson alueella voisi käynnistyä samaan aikaan kuin Kymenlaakson sote-kuntayhtymän toiminta eli vuoden 2019 alussa.

Maksutonta ehkäisyä puoltava päätös Kouvolassa perustuu asiaa pohtineen työryhmän kantaan.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoamien todetaan edistävän nuorten terveyttä ja hyvinvointia. Työryhmä piti ehkäisyvälineiden hankinnasta nuorille koituvia kustannuksia mahdollisena esteenä nuorille.

— Tärkeää on tarjota nuorille kaikkia ehkäisymenetelmiä, erityisesti kierukoita ja kapseleita, joiden luotettavuus ja teho omaa luokkaansa, työryhmän perusteluissa sanotaan.

Kondomeja jaettaisiin siellä missä nuoret liikkuvat

Kouvolan talousarviossa ei ole kuitenkaan varattu rahaa nuorten maksuttomaan ehkäisyn vuodelle 2019.

Kondomien tarjoamista nuorille hormonaalisen ehkäisyn rinnalle korostettiin aloitteessa. Kondomilla ehkäistään tehokkaammin sukupuolitauteja. Sillä turvattaisiin myös ehkäisyvastuun jakaantuminen sukupuolten välillä.

— Kondomeja on otettava jakoon nuorisotaloille, nuorten tapahtumiin, kouluterveyshuoltoon, oppilaitoksiin, nuorisoneuvoloihin, kutsuntoihin sekä varuskunta-alueille, aloitteessa vaaditaan.

Vain muutama kaupunki noudattaa käytäntöä, mutta kokemukset ovat hyviä

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelevat kuntia tehostamaan seksuaali- ja leiääntymisterveyspalveluita nuorille. Yksi osa tätä on ehdotus maksuttomasta ehkäisystä alle 20-vuotiaille.

Tällä hetkellä vain muutama kaupunki toimii suosituksen mukaisesti.

Esimerkiksi Raumalla ja Vantaalla on hyviä kokemuksia maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta nuorille. Rauma on kertonut jopa 100 000 euron vuosisäästöistä vuositasolla.

Sekä aborttien että sukupuolitautien määrää, erityisesti klamydiatartuntoja, on saatu merkittävästi vähennettyä. Raskaudenkeskeytys maksaa Raumalla 2 000 eurosta ylöspäin.

Katja Juurikko

Presidentinvaalien ennakkoäänestykseen menneett Akseli Johansson, Liisi Virtanen ja Emma Vilkki suhtautuvat myönteisesti nuorille maksuttomaan ehkäisyyn.
Presidentinvaalien ennakkoäänestykseen menneett Akseli Johansson, Liisi Virtanen ja Emma Vilkki suhtautuvat myönteisesti nuorille maksuttomaan ehkäisyyn.

Kouvolassa suhtaudutaan suopeasti maksuttomaan ehkäisyyn koko maakunnassa

Sunnuntailenkillä reippailleet Mari ja Teemu Kauhanen Anjalasta näkevät maksuttoman ehkäisyn positiivisena asiana.

— Kun ajattelee nuoria ihmisiä, niin maksuton ehkäisy ja ylipäätään seksuaalisesta kanssakäymisestä puhuminen ovat hyviä ja tärkeitä asioita, Mari Kauhanen sanoo.

— Olen samaa mieltä, eikä tämä asia herätä minkäänlaisia ristiriitoja, Teemu Kauhanen sanoo.

Kauhaset uskovat, että maksuttomuus madaltaa nuorten kynnystä ehkäisyyn ja ehkäisyvälineiden hankintaan. Heidän mielestään oikea paikka ehkäisyvälineiden ja samalla valistuksen jakamiseen on siellä, missä nuoret liikkuvat.

— Koulut ja terveydenhoitajat ovat siinä oleellisessa roolissa.
Koko Kymenlaakson kattava ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille on heidän mielestään hyvä ja tasapuolinen tavoite.

— Voisi olla hyvä, jos kaupunki näyttäisi esimerkkiä ja ottaisi jo askeleen siihen suuntaan, Mari Kauhanen sanoo.

Anjalalainen Emma Vilkki,19, suhtautuu myönteisesti esitykseen maksuttomasta ehkäisystä nuorille koko Kymenlaaksossa.

— Ei siinä ainakaan mitään pahaa ole. Koulut olisi hyvä paikka tavoittaa nuoret.
Imatralainen Akseli Johansson,20, on samoilla linjoilla.

— Ehdotus kuulostaa hyvältä.