Frederik armottomana: Räpissä ei ole mitään järkeä

Jyri Laitinen

Frederikistä tehdään elämäkertaa, joka julkaistaan syksyllä 2017.
Frederikistä tehdään elämäkertaa, joka julkaistaan syksyllä 2017.

Suomidiskon kuninkaaksi tituleerattu Frederik ei anna armoa räppäreille. Hän on suorastaan tyrmistynyt nuorten suomalaisartistien tavasta venyttää hyvän maun rajoja.

— Onko se kivaa, että viisivuotiaat lapset laulavat päiväkodissa mitä v**tua. Jotain rajaa! Sannin biisi on yhtä korni kuin Petri Nygårdin Nus***tuna nukut paremmin.

Frederik ei puolusta sitäkään, että Sannin Vahinko-lauluun tehtiin video, jossa lapset näyttivät laulavan moraalittomia tekstejä.

— Shokeerataan, kun hyvät ideat ovat loppuneet. Kohta joku suorittaa anaaliyhdynnän lavalla.

Frederikillä on aina ollut julkisuudessa viettienergisen miehen habitus, mutta hän vakuuttaa pysyneensä hyvän maun rajoissa.

— En ole koskaan laulanut panojuttuja, vaikka olen tehnyt viisisataa biisiä.

Frederik uskoo, että aika hoitaa haavat. Hän ennustaa, että räppi on pian katoavaa kansanperinnettä.

— Sitä saastaa ei kukaan jaksa kuunnella kymmentä vuotta pidempää. Räpissä ei ole mitään järkeä.

Frederikin mielestä sekin kertoo nykyajasta jotakin, että keikoilla nähdään yhä useammin kaksi tanssivaa laulajaa. Taustat tulevat tietokoneelta.

— Ja keikkahinta on sitten 15 000! Eihän Suomessa ole enää muita oikeita orkestereita kuin Popeda, Yö, me, Paula (Koivuniemi) ja Kaihon Karavaani. Jukka Poikakin heitti jätkät helvettiin ja tekee keikkaa taustanauhojen kanssa.

Frederikillä on ollut sama taustakvartetti jo viisitoista vuotta. Tänä kesänä hän on keikkaillut myös Dannyn ja Tapani Kansan Finnhittien kuninkaat -kiertueella. Frederik kehuu, että konkareiden ensemble on otettu hyvin vastaan erityisesti 30—80-vuotiaitten parissa.

Kun kiertueelle lähti kolme suurta tähteä, takahuoneessa ilmeni aluksi lämmittelyvaikeuksia.

— Kyllä me nyt aika hyvin tullaan toimeen. Tappi (Kansa) on kaikkein jääräpäisin. Teemme Dannyn kanssa kaikenlaisia koukkuja. Minä olen laittanut mikkitelineeseen punaisia naistenpöksyjä, kun ne sopivat hyvin yhteen Tapin punaisten housujen kanssa.

Kouvolaan Frederik tulee tällä kertaa oman Dynamite-yhtyeensä kanssa. Hän lupaa yleisölle ryminää 1960-luvulta nykypäivään.

Luvassa on muun ohella kolme puolen tunnin potpuria Frederikin omalta uralta.

— Minulla on niin paljon biisejä, että niitä on pakko palastella ja liitellä yhteen potpureiksi. Muuten ei aika riittäisi.

Frederik & Dynamite Band Mari’s Coffeessa 20.8.

Matti Tieaho

Matti Tieaho