Medianomilla yritettiin teettää työtä ilmaiseksi — Kaakkois-Suomen TE-toimiston palveluesimies ei ole törmännyt palkattomaan työhön

Erityisesti luovilla aloilla saatetaan pyytää työnäytteitä, jotka koettelevat laillisuuden rajoja.

Jussi Lopperi

Työn teettäminen palkatta on laitonta, mutta joissain yrityksissä on työnhakijoilta vaadittu työnäytteitä ennen sopimuksen kirjoittamista. Esimerkiksi työhön perehdytys on voinut olla palkatonta, tai hakijaa on pyydetty antamaan osaamisestaan näyte, josta olisi työnantajalle taloudellista hyötyä.

34-vuotias medianomi, jolla on pitkä alan työkokemus, kertoo työnhakukokemuksestaan eräässä mainostoimistossa.

— Minulla on pitkä työhistoria. Työnäytteitä on laidasta laitaan niin julkiselta puolelta kuin pörssiyhtiöiden viestinnästäkin. Lisäksi olin tehnyt freelancekeikkoja eri mainostoimistoille, hän kertoo.

Medianomia pyydettiin työhaastatteluun, johon hän otti pyydetysti mukaan työnäytteitä. Ne eivät kuitenkaan riittäneet.

Haastattelutilanteessa minua pyydettiin vielä ”varmuuden vuoksi” tekemään työnäyte. Kävi ilmi, että kyseessä oli oikea asiakastyö.

— Haastattelutilanteessa minua pyydettiin vielä ”varmuuden vuoksi” tekemään työnäyte. Kävi ilmi, että kyseessä oli oikea asiakastyö.

Työnhakija kysyi, olisiko mahdollista tehdä jonkinlainen sopimus siltä varalta, ettei häntä palkattaisi, mutta työ päätyisikin käyttöön. Tämä ei mainostoimistolle sopinut.

— Tässä vaiheessa ehdotin, että tekisin työnäytteen kuvitteelliselle firmalle, mutta sekään ei onnistunut.

Medianomi oli kuullut kollegoiltaan varoittavia esimerkkejä vastaavanlaisista tapauksista, joten minkäänlaista sopimusta ei syntynyt.

Luovilla aloilla työnäytteet kerätään portfolioihin

Kaakkois-Suomen työvoimatoimiston työnvälityspalveluiden palveluesimies Annele Buddas kertoo kuulleensa, että luovilla aloilla työnäytteitä käytetään portfolioissa, mutta palkattoman työn teettämiseen hän ei ole törmännyt.

— Kuulostaa hurjalta. Toivon, ettei tämä ole yleinen käytäntö, hän sanoo.
Buddas muistuttaa, että ammattiliitoilla on varmasti sanomista asiaan.

— Tässähän on kyse ilmaisen työn tekemisestä voittoa tuottaville yrityksille, joka ei todellakaan ole oikein.

Suunnittelutyö sisältyy tarjouskilpailuun

Suomen freelance-journalistit ry:n toiminnanjohtaja Anna Kähkönen kertoo, että viestinnän puolella ongelmana on usein avokauppa, jossa pyydetään työnäytteitä. Nämä sitten joko lunastetaan, tai ei.

— Tällöin jutun kirjoittajalta tai somekampanjan suunnittelijalta pyydetään ilmaista työtä ja toimeksiantaja maksaa, jos jaksaa, hän sanoo.

Visuaalisen viestinnän alan ongelmana hän mainitsee tarjouskilpailut, joihin sisältyy ilmaista suunnittelutyötä.

— Saatetaan pyytää valmis suunnitelma tai sen luonnos esimerkiksi kunnan, yhdistyksen tai yrityksen visuaaliseksi ilmeeksi. Ellei kilpailuun osallistujille makseta palkkiota, heillä teetetään ilmaista työtä, Kähkönen kertoo.

Kampanjoiden ja ideoiden suunnittelu on ongelmallista, sillä ideoilla ei ole tekijänoikeussuojaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet