Kouvola saa lisää päättäjiä Kymsoteen — Katso, ketkä kouvolalaiset valvovat kuntayhtymän rahankäyttöä ja päättävät sote-asioistamme

Puolueiden pitää vaihtaa osa jo valituista ehdokkaista jääviyden takia.

Katja Juurikko

Kouvolalainen Jukka Nyberg (sd.) nousee Kymsoten yhtymävaltuuston puheenjohtajaksi. Nyberg johti puhetta Carean yhtymäkokouksessa marraskuussa 2015.
Kouvolalainen Jukka Nyberg (sd.) nousee Kymsoten yhtymävaltuuston puheenjohtajaksi. Nyberg johti puhetta Carean yhtymäkokouksessa marraskuussa 2015.

Kouvolalaisten nimitysruletti Kymsoten luottamushenkilöpaikoille pyörähtää uuteen asentoon ennen kuin uusi yhtymävaltuusto on edes aloittanut toimintansa.

Kouvolan kaupunginvaltuusto valitsi marraskuussa Kymenlaakson sote-kuntayhtymän yhtymävaltuustoon 10 jäsentä ja varajäsentä. Jäsenistä Verna Sydänmaanlakka (sd.) ja Minna-Kristiina Mattila joutuvat luopumaan paikoistaan jääviyden vuoksi. Molemmat siirtyivät Kymsoteen töihin vuoden alussa.

Kymsoten hallintojohtaja Ari Nevalainen kertoo, että kuntayhtymän toimielimissä esteellisyyssäännökset ovat tiukemmat kuin kunnissa. Kaupunginvaltuustoon voidaan valita kaupungin työntekijöitä.

— Kuntalain 76 pykälän mukaan kuntayhtymän palveluksessa oleva henkilö ei ole vaalikelpoinen kuntayhtymän toimielimiin.

Yhtymävaltuusto päättää muun muassa Kymsoten budjetista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta sekä palveluista perittävien maksujen perusteista.

SDP, vihreät ja kokoomus vaihtavat poliitikkoja

SDP:n Kouvolan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jukka Nyberg kertoo, että puolue valitsee ensi torstaina kaupunginvaltuustoryhmästään uuden naisjäsenen Sydänmaanlakan tilalle. Ryhmässä on 10 naista, joista 6 on vaalikelpoisia.

Kouvolan vihreiden puheenjohtaja Jenni Aikion mukaan yhdistys on valinnut Mattilan tilalle Jaana Lehtilän.

Kokoomuksesta jäseneksi valittu Sinikka Rouvari tekee tilaa Miia Wittingille. Rouvarista tulee varajäsen, kun Milla Raunio puolestaan väistyy.

Luottamushenkilöiden määrä kasvaa Kymsotessa siitä, mitä Careassa oli paikkoja. Tämä tietää myös kouvolalaisille lisäpaikkoja. Keskustalla ja kristillisdemokraateilla ei ollut aiemmin kouvolalaista jäsentä Carean yhtymäkokouksessa.

Uusia ehdokkaita yhtymävaltuuston jäseniksi ovat Markku Pakkanen (kesk.) ja Johanna Pyötsiä (kd.) sekä vihreiden Jaana Lehtilän lisäksi Erkka Koskinen.

Piirijärjestöt neuvottelivat paikkajaon

Poliittiset piirijärjestöt sopivat loppuvuodesta puolueiden välisestä paikkajaosta tasa-arvolain mukaisesti. Kaakkois-Suomen sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Sanna Koskenranta kertoo, että jako perustui kevään 2017 kuntavaalien tulokseen.

— Kymsoten hallituspaikat säilyvät vaalien jälkeisen jaon mukaisina, sillä hallituksen paikkamäärä ei muuttunut. Joissakin puolueissa voi tulla henkilövaihdoksia, mutta ne koskevat puoleen omaa paikkaa.

Kaakkois-Suomen kokoomuksen piirin toiminnanjohtaja Pia Rantanen kertoo, että puolue piti punaisena lankana tasaista jakoa Etelä- ja Pohjois-Kymenlaakson välillä.

— Tarkastuslautakunnan puheenjohtajisto painottuu Pohjois-Kymenlaaksoon. Sitä selittää se, että Kouvolassa on enemmän asukkaita kuin Etelä-Kymenlaakson kunnissa, Rantanen sanoo.

Jatkossa tarkastuslautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan pitää olla kuntayhtymän yhtymävaltuuston jäsen.

Koska puheenjohtajan paikka on neuvoteltu Kouvolan SDP:lle, tehtävään valitaan joko yhtymävaltuuston puheenjohtaja Jukka Nyberg, Sari Melkko tai vielä nimeämätön yhtymävaltuuston naisjäsen. Varapuheenjohtajana aloittaa kokoomuksen Miia Witting.

Viranhaltijoiden päätöksistä voi valittaa uuteen jaostoon

Kokonaan uusi toimielin on yksilöasioiden jaosto. Hallintojohtaja Ari Nevalaisen mukaan jaostolta voi vaatia oikaisua Kymsoten viranhaltijoiden tekemistä päätöksistä, kuten etuuden hylkäyksestä.

Kouvola saa yksilöasioiden jaoston puheenjohtajuuden: tehtävään valitaan hallituksen varapuheenjohtaja Päivi Sippula (sd.).

Kymsoten yhtymävaltuusto päättää henkilövalinnoista 25. tammikuuta.

Juttua päivitetty kello 8.29. Kymsoten hallintojohtaja Ari Nevalainen siteerasi  kuntalain 76 pykälää, ei pykälää 72.

Kello 13.10 grafiikkaan korjattu yhtymävaltuuston perussuomalaisten varajäsenen etunimi. Hän on Jorma Ruippo.