Puolen tunnin jatkoaika heti käyttöön, Suomen suurin terassi keskustaan? Näin alkoholilain muutos on otettu vastaan kouvolalaisravintoloissa

Ravintoloiden ulosmyyntioikeus ei herätä intohimoja. Mahdollisuus avata monen ravintolan yhteinen terassi tuo lisämahdollisuuksia keskustan tapahtumien järjestämiseen.

Katja Juurikko

Club Touba aikoo pidentää aukioloaikojaan heti maaliskuun alussa kun se tulee mahdolliseksi. Alkoholilain muutos mahdollisti myös muun muassa  happy hour -tarjousten markkinoinnin, mutta se ei ravintolatoimenjohtaja Riina Henrikssonia kiehdo. Hänen mukaansa asiakkaat etsivät ennemmin laatua kuin halpaa hintaa. Kuvassa baarimikko Sami Pesiö sekoittaa malliksi drinkkiä.
Club Touba aikoo pidentää aukioloaikojaan heti maaliskuun alussa kun se tulee mahdolliseksi. Alkoholilain muutos mahdollisti myös muun muassa  happy hour -tarjousten markkinoinnin, mutta se ei ravintolatoimenjohtaja Riina Henrikssonia kiehdo. Hänen mukaansa asiakkaat etsivät ennemmin laatua kuin halpaa hintaa. Kuvassa baarimikko Sami Pesiö sekoittaa malliksi drinkkiä.

Kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja oli vain yksi alkoholilain uudistuksen muutoksista. Kouvolalaisravintolat suhtautuvat aukioloaikojen vapauttamiseen varovaisen myönteisesti. Keskustan tapahtumissa saatetaan tulevaisuudessa nähdä usean ravintolan suurterassi.

Näin alkoholilain muutos näkyy Kouvolassa.

Vapaampi aukiolo

Laki:

Vielä tällä hetkellä alkoholin myyminen ravintoloissa pitää lopettaa viimeistään puoli neljältä, ja ravintola pitää sulkea puoli tuntia anniskelun loppumisen jälkeen.

Uudistettu laki vapautti aukiolot jo 1.1. alkaen. Anniskeluaikoja koskevat säädökset tulevat voimaan 1.3. ja mahdollistavat myynnin aamuneljään asti.

Myydyt juomat pitää juoda aamuviiteen mennessä, mutta ravintola saa olla auki pidempäänkin. Tällainen voisi tulla kyseeseen esimerkiksi muilla mantereilla käytävien urheilutapahtumien aikaan.

Kouvola:

Kouvolalaisravintolat suhtautuvat muutokseen vaihtelevasti. Hansassa sijaitseva Club Touba ottaa jatkoajan käyttöön heti maaliskuun alusta, kertoo ravintolatoimenjohtaja Riina Henriksson. Suunnitelmana on, että aukiolo jatkuisi puoleen viiteen.

Hänen mukaansa etenkin nuoret aikuiset jaksaisivat valvoa nykyistä pidempäänkin.

— Haluamme tarjota palvelua niille asiakkaille, jotka jaksavat juhlia pidempään. Toivoisimme kuitenkin, että ravintolakulttuuri muuttuisi enemmän siihen suuntaan, että asiakkaat tulisivat yökerhoihin aiemmin. Pyrimme tarjoamaan palveluita asiakaslähtöisesti, Henriksson sanoo.

Amarillossa muutoksia ei ole ainakaan pysyvästi suunnitteilla, kertoo Kymen Seudun Osuuskaupan matkailu -ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Mikko Virtanen.

— Varmasti tulee kokeiluja sekä meille että kilpailijoille. Katsomme aukioloajat tapauskohtaisesti. Pitää miettiä, onko järkeä pitää ravintolaa auki viiteen asti, vaikka laki sen sallisikin.

Osuuskaupan ravintoloissa pidemmät aukioloajat voisivat Virtasen mukaan tulla kyseeseen esimerkiksi juuri öisten urheilutapahtumien kohdalla.

Ravintoloistakin saa myydä ulos

Laki:

Ravintolat saavat myydä enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia ulos. Tähän asti se on ollut kiellettyä. Myyntiaika on sama kuin kaupoissa eli kello 21:een asti. Ulosmyyntiin tarvitaan erillinen vähittäismyyntilupa.

Kouvola:

Bisnestä ulosmyynnillä ei pysty tekemään, sanoo Gastropub Betonyn Timo Makkonen.

— Harva tulee ravintolahinnoin ostamaan mitään ulos, kun juomia saa Alkosta halvemmalla. Meille on eduksi se, että kun teemme omia oluita, voimme myydä erikoiseriä myös ulos. Pystymme myymään myös kauempaa tulevia erikoiseriä.

Betonyn yhteistyöoluista Ruosniemen panimon panema 45100-portteri on 8,7-prosenttisena liian vahvaa myytäväksi, mutta esimerkiksi Kymijoki Beer Festivalin aiemmat festivaalioluet olisivat mahtuneet prosenttirajoihin.

Bisnestä ulosmyynnillä ei pysty tekemään.

Suunnitteilla on tulevan kesän festivaalioluen lisäksi ainakin toinen olut Betony-sarjaan, Makkonen kertoo.

Kilpailutilanne kauppojen kanssa on sama myös keskustan ulkopuolella.

— Emmehän me pysty kilpailemaan hinnoilla, ja kaupan aukiolo on varmaan ihan riittävä, arvelee Nina Niemi Vuohijärven Kievari Kojamosta.

Hänellä ei ole suunnitelmia vähittäismyyntiluvan hakemisesta.

Yhteisiä terasseja

Laki:

Usean ravintolan yhteiset anniskelualueet on nyt sallittu. Tämä mahdollistaa esimerkiksi monen ravintolan yhteisen terassin avaamisen. Myös tilapäinen anniskelu helpottuu.

Ravintolat saavat jatkossa anniskella ilmoituksella esimerkiksi aiemmin hyväksytyissä yritystiloissa tai festivaaleilla.

Kouvola:

Kouvolassa varaudutaan jo yhteisterasseihin, ainakin ajatuksen tasolla. Alustavia keskusteluja asiasta on jo käyty, Kouvolan ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja Marikka Ruotsalainen kertoo.

— Tapahtumien järjestämiseen sillä on vaikutusta. Olemme alustavasti käyneet keskusteluja yhden tekijän kanssa, ja hän on asiasta hyvin innoissaan.

Koska suunnitelmat ovat keskusteluasteella, Ruotsalainen ei valota niitä enempää. Hän kuitenkin heittää ilmoille ajatuksen esimerkiksi Suomen suurimman terassin luomisesta.

— Pitää vielä selvittää, mitkä ovat mahdollisuudet sellaisen toteuttamiseen.
Muutos mahdollistaa terassikulttuurin kehittämisen, Ruotsalainen sanoo.

— Keskustan kehittymisen kannalta on hirveän hyvä, että saadaan sinne erilaisia toimintoja. Tämä auttaa meitä pääsemään kaupungistumisbuumiin mukaan.

Mitä lupien ja ilmoitusten suhteeseen tulee, lakimuutos helpottaa elämää monella tasolla, sanoo osuuskaupan Mikko Virtanen.

— Se tässä on hyvää, että byrokratia vähenee. Voimme tehdä enemmän asioita pelkällä ilmoituksella.

Pienpanimojen ulosmyyntiluvat käsittelyssä

Etelä-Suomen alueen pienpanimoilta oli tiistaihin mennessä tullut kymmenen lupahakemusta omien tuotteiden vähittäismyyntiin. Kouvolaa lähin panimomyymälä on tulossa Takatalo & Tompuri Brewerylle Virolahdelle.

Pienpanimot saavat uuden lain mukaisesti myydä erillisluvalla enintään 12-prosenttisia käsityöläisoluita suoraan kuluttajille. Mahdollisuus koskee panimoita, joiden vuosituotanto on enintään 500 000 litraa.

Aluehallintovirasto myönsi maan ensimmäiset luvat Lounais-Suomeen ja Lappiin tiistaina. Hakemukset käsitellään alueellisesti.

— Todennäköisesti saamme ensimmäiset päätökset tehtyä tämän kuun aikana, kertoo ylitarkastaja Markus Leivonen Etelä-Suomen avista, jonka alueeseen Kymenlaakso ja Etelä-Karjala kuuluvat.

Myynnin saa aloittaa heti kun lupa on myönnetty.

Etelä-Suomessa käytännössä kaikkiin hakemuksiin pitää pyytää lisäselvityksiä, Leivonen sanoo.

Selvityspyynnöt koskevat tyypillisesti myyntitilaa tai yhteistyötä, jota hakija tekee muiden alkoholijuomien valmistajien kanssa. Lupaehdot edellyttävät, että hakija on oikeudellisesti ja taloudellisesti riippumaton ja myös fyysisesti erillään muista valmistajista.

Nämäkin asiat muuttuivat

— Korkentaan 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia saa myydä kaupoissa. Valmistustaparajoite poistui, joten juomien ei tarvitse olla käymisteitse valmistettuja.

— Happy hour -tarjouksia saa taas mainostaa. Mietojen juomien tarjouksia saa mainostaa anniskelupaikan läheisyydessä, verkossa tai lehdissä.

— Väkeviä alkoholijuomia ei saa edelleenkään mainostaa, mutta niiden valmistajat, tukkumyyjät ja ravintolat voivat esitellä tuotteita esimerkiksi verkkohinnastoissa.

— Alkoholilupia tarvitaan vain yksi. Entiset A-, B- ja C-luvat poistuvat 1.3. alkaen. Sen jälkeen yhdellä luvalla saa anniskella kaikkia alkoholijuomia.

— Alkojen aukioloaika pitenee tunnilla kello 20:stä kello 21:een.

— Jokaisessa työvuorossa pitää olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö, mutta pätevyyden todistamiseksi riittää anniskelupassi. Ravintolassa alkoholia voi tarjoilla vuorovastaavan valvonnassa 16 vuotta täyttänyt henkilö.

Alkoholilain uudistuksen periaatteina ovat Alkon monopolin säilyttäminen ja entisen lainsäädännön tarpeettomien, vanhentuneiden tai kankeiden normien purkaminen.

Alkoholilain tarkoitus on jatkossakin ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja.

Lakilähteet: Finlex, sosiaali- ja terveysministeriö, Aluehallintovirasto, Valvira.