UPM on varautunut vuorojärjestelyihin, lomautuksiin ja työaikojen lyhentämiseen – Sellun ja paperin hintojen lasku pienensi voittoa ja liikevaihtoa

Koronavirus ei vaikuttanut yhtiön toimintaan merkittävästi ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Marleena Liikkanen

UPM:n Kaukaan sellutehtaan huolto siirtyy koronaviruksen vuoksi keväästä loppuvuoteen. Arkistokuva.
UPM:n Kaukaan sellutehtaan huolto siirtyy koronaviruksen vuoksi keväästä loppuvuoteen. Arkistokuva.

Metsäyhtiö UPM:n tammi–maaliskuun liikevaihto ja vertailukelpoinen liikevoitto laskivat vuoden takaisesta.

Yhtiön mukaan liikevaihdon laskeminen johtui sellun ja paperin hintojen halpenemisesta sekä graafisten paperien toimitusten vähenemisestä. Graafiset paperit tarkoittavat esimerkiksi tulostus- ja kirjoituspapereita.

Vertailukelpoinen liikevoitto pieneni 26 prosenttia 279 miljoonaan euroon ja liikevaihto 15 prosenttia 2,29 miljardiin euroon.

Lakot pysäyttivät Suomen sellu- ja paperitehtaiden toiminnan kahdeksi viikoksi alkuvuonna. Saha- ja vaneriliiketoimintoihin lakot vaikuttivat neljän viikon ajan.

Koronavirus ei vaikuttanut merkittävästi

Koronaviruspandemia ei vaikuttanut merkittävästi UPM:n toimintaan ensimmäisellä vuosineljänneksellä. UPM kertoi maaliskuussa, että Kaukaan sellutehtaan huoltoseisokki siirretään koronaviruksen vuoksi syksyyn. Yhtiön tulostiedotteen mukaan kunnossapitoseisokki on loka–joulukuussa.

UPM on varautunut työvuorojärjestelyihin, lomautukseen ja työaikojen lyhentämiseen.

Yhtiö perui maaliskuun lopussa arvionsa tämän vuoden näkymistä, eikä anna uutta arviota. Pandemian vuoksi tehdyt sulkutoimenpiteet vaikuttavat jopa kolmannekseen maailman ihmisistä. Se aiheuttaa ennennäkemätöntä epävarmuutta koko maailman taloudelle.

– Uudistumisstrategiamme toteuttaminen nojautuu erittäin vahvaan taseeseen sekä ketterään ja tehokkaaseen toimintatapaan. Näin ollen olemme hyvin valmistautuneita nykyiseen epävarmuuteen ja pystymme jatkamaan strategiamme ja kasvuhankkeidemme toteuttamista, UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen sanoo yhtiön tulostiedotteessa.

Pesosen mukaan UPM:n taloudellinen asema on poikkeuksellisen vahva. Yhtiön nettovelka oli -405 miljoonaa euroa ja käteisvarat 2,2 miljardia euroa maaliskuun lopussa.

Pesonen kertoo, että uuden sellutehtaan rakentaminen Uruguayssa etenee suunnitelmien mukaan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset