Angiinaa on nyt liikkeellä — Kovalla kuumeella ja kurkkukivulla alkavalla taudilla ei kannata leikkiä, se voi aiheuttaa vakavia jälkisairauksia

Monella nielutulehdus on voinut puhjeta talven flunssan jälkitautina.

aop

Nielutulehduksen takia on hyvä hakeutua nopeasti lääkäriin. Kuvituskuva.
Nielutulehduksen takia on hyvä hakeutua nopeasti lääkäriin. Kuvituskuva.

Kouvolassa on liikkeellä nielutulehdusta ja siihen liittyvän kivuliaan kurkkukivun ja kuumeen kera. Terveysasemilla käyneistä potilaista on löytynyt viruksen ja streptokokkibakteerien aiheuttamaa nielutulehdusta, josta ennen käytettiin nimitystä angiina.

— Takana on vaikea flunssakausi. Angiina voi olla yksi flunssan jälkitauti, vastaanottotoiminnan palvelupäällikkö Marja-Terttu Nuorivuori sanoo.

Angiinan ensimmäinen oire on kova kurkkukipu. Samalla kuume voi olla kova. Angiinan aiheuttaja, bakteeri tai virus on Nuorivuoren mukaan tärkeää selvittää, että voidaan aloittaa oikea lääkehoito. Streptokokkibakteeriin puree antibiootti, mutta virukseen ei.

Bakteeritulehduksessa kova kuume ja kurkkukipu ovat yleisimpiä taudin oireita, mutta nuhaa ja yskää siihen ei juuri liity. Jos aiheuttaja on virus, silloin kurkkukipua voi seurata nuha ja yskä.

Kouvola ei ole ainut nielutulehdusalue. Samaa tautia on liikkeellä Nuorivuoren mukaan myös Kotkassa.

Nopea lääkitys estää leviämisen

Nielutulehdus kannattaa hoidattaa nopeasti, koska siihen liittyy jälkitautien riski. Kouvolan alueen hygieniakoordinaattorin Jaana Palosaran mukaan tauti leviää herkästi käsien välityksellä. Palosaran mukaan tauti vie helposti voimat, mutta joku saattaa päästä vähemmällä.

— Pahimmassa tapauksessa se voi hoitamattomana levitä muuallekin. Infektio voi aiheuttaa reumaa tai sydänlihaksen tulehdusta. Heti oireiden ilmettyä on tärkeää hakeutua heti hoitoon. Silloin voidaan estää uudet tartunnat eikä siitä pääse muodostumaan epidemiaa.

Muutettu Nuorivuoren nimikkeeksi vastaanottotoiminnan palvelupäällikkö ma 27.5. kello 8.24.

Jutusta oikaistu lääkitykseen liittyvä kohta 29.5. klo 10.45: Streptokokkibakteeriin puree antibiootti ja virukseen ei.

 

Luetuimmat

Uusimmat uutiset