Helteet palaavat hetkeksi ensi viikolla — Pimenevät illatkin voivat olla lempeän lämpöisiä

Lämpömittarin elohopea kipuaa ensi viikon alussa Kouvolan seudulla hellelukemiin. Tilastollisesti termisen syksyn alkuun on noin kuukausi aikaa.

Soila Puurtinen

Ennenvanhaan syksyn laskettiin alkavan Pertun päivästä eli 24. elokuuta.Sen jälkeen ilmaantunutta lämpimän sään jaksoa kutsuttiin Pärttylin pikkukesäksi.
Ennenvanhaan syksyn laskettiin alkavan Pertun päivästä eli 24. elokuuta.Sen jälkeen ilmaantunutta lämpimän sään jaksoa kutsuttiin Pärttylin pikkukesäksi.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi A-J Punkka kertoo sateiden poistuvan Suomen kartalta perjantain ja lauantain aikana. Helsinkiä perjantaiaamuna moukaroineen sateen kaltaisia kuuroja ei ole odotettavissa.

Punkan mukaan sade on rauhoittumassa koko maassa.

Lämmin ilmamassa leviää Suomeen lännen puolelta sunnuntaista alkaen. Ensi viikolla itäisessä ja kaakkoisessa Suomessa on odotettavissa kesäisiä lämpötiloja 5-7 päivän ajan.

Punkan mukaan sade on rauhoittumassa koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen perjantain ennusteissa helleraja rikkoutuu ensi viikolla muun muassa Kouvolan, Lappeenrannan ja Imatran seuduilla.

Myös Mikkelin, Savonlinnan sekä Kotkan ja Haminan seuduilla päästään parinkymmenen asteen paremmalle puolelle.

Tilastollisesti syksy alkaa kuukauden kuluttua

Etenkin isojen vesialueiden lähettyvillä ilmamassat voivat lämmitä niin, että yölläkin lämpötila on 15 asteen tuntumassa.

— Näillä näkymin lämpimät päivät näyttävät jatkuvan ensi viikon loppuun asti. Torstaina ja perjantaina sateen todennäköisyys kasvaa. Se yhdistettynä lämpöön tekisi hyvää syyskesän kasveille, Punkka sanoo.

Elokuun lämpimät säät eivät ole harvinaisia. Viime vuonna elokuun keskilämpötila oli aiempiin vuosiin verrattuna korkea, Kouvolassa mitattuna 18 astetta.

Syksy kuitenkin tulee, vääjäämättä. Se alkaa tilastollisesti, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi kymmenen plusasteen alapuolelle.

Viime vuonna terminen syksy alkoi Kaakkois-Suomessa syyskuun 23.-24. päivänä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

Muokattu klo 19.05: Poistettu arvio viikonvaihteen sateiden voimakkuudesta.