Anjalan kartano on ollut aikoinaan sininen, nyt rungosta löytyi myös punaista maalia – Toukokuussa alkaneet kunnostustyöt ovat loppusuoralla

Tänä kesänä kartanossa on kunnostettu ulkoseiniä ja ikkunoiden puitteita. Huonot säät ovat pidentäneet aikataulua.

Linda Varoma

Anjalan kartano on ollut tänä kesänä auki heinäkuun alusta asti.
Anjalan kartano on ollut tänä kesänä auki heinäkuun alusta asti.

Anjalan kartano on ollut koko alkukesän rakennustelineiden ympäröimänä. Viime kesänä alkaneet kunnostustyöt ovat jatkuneet tänä vuonna ulkoseinien maalauksella ja ikkunoiden karmien kunnostuksella. Kartanon restaurointitöistä vastaa osuuskunta Kymen Karmiini.

Nyt työt ovat edenneet tämän kesän osalta loppusuoralle, ja kartanossa kunnostetaan vielä viimeisiä ikkunoita. Kymen Karmiinin restauroijan Iina Lautalan mukaan maalaamatta on vielä rakennuksen takaseinän ikkunoiden vesipeltejä, kerroslistoja ja räystäslautoja.

– Lisäksi urakan yhteydessä lisätyönä tehtävä päätykuisti on vielä kesken. Siellä tehdään tällä hetkellä puukorjauksia.

Ulkoseinien laudat ovat säilyneet hyvin

Edellisen kerran kartano on maalattu 2000-luvun alussa. Viime vuonna suojelupäätöksen saaneen kartanon rapistunut julkisivu kunnostetaan perinteisiä maaleja ja menetelmiä käyttäen.

Maalaustyöt alkoivat toukokuussa vanhan keltamultamaalin pois harjaamisella ulkoseinistä, Lautala kertoo. Lisäksi vanhoja pellavaöljymaalin jäänteitä kaavittiin pois.

Ulkoseinien puulankut ovat säilyneet vuosien saatossa hyvin, ja Lautalan mukaan suurilta korjaustöiltä säästyttiin.

– Olemme tehneet pääasiassa pienempiä korjauksia ja tilkinneet rakoja, ettei vesi pääse valumaan seinälautojen väliin.

Ikkunoiden kunnostusta jatketaan mahdollisesti vielä talvella.

Linda Varoma

Anjalan kartanon restaurointityöt alkoivat toukokuussa. Rapistuneen maalikerroksen alta löytyi monia erivärisiä maaleja.
Anjalan kartanon restaurointityöt alkoivat toukokuussa. Rapistuneen maalikerroksen alta löytyi monia erivärisiä maaleja.

Hirsirungosta löytyi punaista maalia

Kunnostuksen yhteydessä kartanossa tehtiin myös yllättävä löydös, kun ulkoseinän laudoituksen alla olevasta hirrestä löytyi monesta kohtaa punaista maalia. Löydös voi Lautalan mukaan viitata siihen, että kartano on ollut hetken aikaa ilman laudoitusta, minkä vuoksi hirret on käsitelty punamullalla. Toinen vaihtoehto voi olla se, että Anjalan kartanossa on käytetty kierrätyshirsiä.

– Tällä tutkinnan määrällä en osaa kuitenkaan tarkemmin sanoa, mikä punaisen maalin selittää.

Jos sää on hyvä ja pääsemme tekemään työt, kuisti on valmis noin kolmessa viikossa. — Iina Lautala

Aiemmin tehdyn väritutkimuksen yhteydessä julkisivun laudoituksesta löytyi runsaasti erivärisiä maalikerroksia, kuten tumman- ja vaaleansinistä, tumman- ja vaaleanruskeaa sekä keltaisen eri sävyjä. Tämä kertoo siitä, että kartano on aikoinaan ollut muun muassa sininen, Lautala sanoo.

– Keltainen on kuitenkin todennäköisesti kartanon alkuperäinen väri. Siksi se on valittu myös tämän restauroinnin yhteydessä julkisivun väriksi.

Remontin valmistumisaikataulu riippuu säästä

Kartanon kunnostus on edennyt Lautalan mukaan ilman suurempia yllätyksiä, mutta sateiset säät ovat venyttäneet aikataulua.

– Pohjatöihin meni myös hieman kauemmin kuin olin alun perin suunnitellut.

Lisäksi puukorjauksia tuli remontin edetessä jonkin verran. Niihin Lautala osaa kuitenkin jo varautua etukäteen vanhoja rakennuksia kunnostaessa.

Remontin valmistumisen aikataulu riippuu Lautalan mukaan täysin säästä. Kuisti maalataan pellavaöljymaalilla, joka vaatii poutapäiviä sekä maalauksen pohjalle että sen jälkeen.

– Jos sää on hyvä ja pääsemme tekemään työt, kuisti on valmis noin kolmessa viikossa, Lautala arvioi.

Noora Vilamaa

Anjalan kartanon kunnostustyöt alkoivat viime kesänä, jolloin korjattiin parvekkeet ja sisäänkäynnit. Iina Lautala poistaa kaiteista vanhaa maalia uuden tieltä.
Anjalan kartanon kunnostustyöt alkoivat viime kesänä, jolloin korjattiin parvekkeet ja sisäänkäynnit. Iina Lautala poistaa kaiteista vanhaa maalia uuden tieltä.

Elokuussa järjestetään puistokonsertteja

Ovensa kartano avasi vierailijoille heinäkuun alussa, kun kartanossa alkoivat Kartanon tarinat -opastuskierrokset. Heinäkuussa avattiin myös Anjalankosken taideseuran 40-vuotisnäyttely. Juhlanäyttelyn lisäksi esillä on kartanon historiasta kertova pysyvä näyttely. Vanhassa kartanossa pääsee pelaamaan myös 1700-luvulle sijoittuvaa Room Escape -pakopeliä.

Elokuussa Anjalan kartanon pihapiirissä järjestetään kolme puistokonserttia, joissa esiintyvät Arja Koriseva, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani sekä Maarit ja Sami Hurmerinta.

Kartano on auki 2. elokuuta asti.