Ei tullut Kymeä, ei Kouvolankoskea eikä Kymijoen kaupunkia, tuli Kouvola

Vuoden 2007 syksyllä kaupungissa käytiin kuumaa nimikeskustelua. Kuntien piti päättää, mikä tulee uuden, vuoden 2009 alussa aloittavan kaupungin nimeksi.

Kuuden kunnan edustajista koostunut seurantatyöryhmä teki ehdotuksen, joka piti hyväksyä kaikkien kuntien hallituksissa. Lisäksi nimiehdotuksista pyydettiin lausunto Kotimaisten kielten tutkimuskeskukselta eli Kotukselta.

Selvitysmies Esko Riepula ehdotti raportissaan uuden kaupungin nimeksi Kymeä. Sen tyrmäsivät kaikki, myös Kotus. Kymi nimittäin oli jo olemassa. Entinen Kymin kunta kuuluu nykyisin Kotkan kaupunkiin.

Esillä oli liuta nimiehdotuksia: Kymijoki, Kymenkoski, Kouvolankoski, Keltinkaupunki, Verla, Kymenmaa ja Kyminmaa.

Kymijoen kaupungista tehtiin seurantaryhmässä jo päätös. Seuraavaksi nimi muuttui Kouvolankoskeksi, minkä piti olla jo varma valinta. Se herätti kuitenkin niin paljon kansalaisvastustusta, että seurantaryhmän ainoaksi vaihtoehdoksi jäi valita nimeksi Kouvola puheenjohtaja Jukka Nybergin (sd.) ehdotuksesta. Tosin Jaalan edustaja Antti Lipponen esitti viime metreillä nimeksi Uusikouvola, mutta ehdotus ei saanut kannatusta ja raukesi.

Marraskuun 28. päivänä 2007 kuntien valtuustot hyväksyivät yhdistymissopimuksen, joka sisälsi sen, että uuden kaupungin nimeksi tulee Kouvola.

Jos nimesta ei olisi syntynyt yksimielisyyttä, nimen olisi päättänyt sisäasiainministeriö. Sieltä todettiin, etteivät he rupea uutta nimea keksimään, vaan ottaisivat nimeksi jonkun yhdistyvän kunnan nimen. Todennäköisesti se olisi ollut Kouvola.

Nimi oli vaikein niellä Kuusankosken ja Anjalankosken demareille. Harri Helminen (sd.) ja Minna Tuukkanen (sd.) sanoivat Kouvolan Sanomille, että koko ajan on puhuttu ”uusi kunta, uusi nimi”.

Lopulta kukaan ei halunnut, että kuntaliitos kaatuu nimen valintaan, kun kaikista isommista asioista oli pystytty sopimaan. Nimipäätös tehtiin nopealla aikataululla ilman syvällistä keskustelua tai asiantuntijoiden kuulemista.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.