Uudenmaan eristäminen estää Karjalan Prikaatin varusmiehiltä kotiinpääsyn – Kahden viikon päästä lomille lähtevät uusimaalaiset eivät välttämättä pääse kotiinsa

Yli puolet Karjalan prikaatin varusmiehistä on kotoisin Uudeltamaalta. Varuskunnissa on tarjolla majoitus ja ruokaa sitä tarvitseville.

Katja Juurikko

Hallituksen muistion mukaan varusmiehen kotiloma ei ole riittävä syy palata varuskunnasta Uudellemaalle.
Hallituksen muistion mukaan varusmiehen kotiloma ei ole riittävä syy palata varuskunnasta Uudellemaalle.

Uudenmaan liikkumisrajoituksilla on vaikutusta myös varusmiesten kotilomiin. Uudenmaan eristys pyritään saamaan voimaan vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi. Maakunnan rajan ylittäminen kiellettäisiin, ja liikkumisrajoitukset kestäisivät noin kolme viikkoa 19. huhtikuuta saakka.

Poikkeuksia liikkumiskieltoon ovat muun muassa välttämättömät työasiat, lakisääteisen velvollisuuden täyttäminen ja kotipaikkakunnalle palaaminen.

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina, ettei varusmiesten lomamatkustaminen kuulu poikkeuksiin. Hallituksen taustamuistossa on maininta, ettei varusmiesten lomamatkustaminen ole sallittua. Lehden mukaan yli puolet Karjalan prikaatin varusmiehistä on kotoisin Uudeltamaalta.

Juha Rika

6106545.jpg

Uusimaalaiset varusmiehet eivät saa ylittää rajaa lomillaan

Viikonloppuna Karjalan Prikaatista lomille lähteviin varusmiehiin Uudenmaan eristäminen ei vaikuta. Tämä tieto oli perjantaina päivällä Karjalan prikaatin esikuntapäälliköllä, everstiluutnantti Juhana Skytällä. Osa lomille pääsevistä varusmiestä on lähtenyt varuskunnasta jo torstaina, osa viikonlopun edetessä.

Puolustusvoimat muutti lomakäytäntöään vastikään. Nyt varusmiehet ovat kolmessa ryhmässä, osa kaksi viikkoa kasarmilla, osa kaksi viikkoa maastoharjoituksessa ja loput kaksi viikkoa lomalla. Nämä kolme ryhmää pidetään erillään toisistaan.

Kahden viikon päästä lomille pääsevät uusimaalaiset eivät näillä näkymin saa ylittää maakunnan rajaa. Karjalan prikaati on varautunut tilanteeseen. Jos varusmiehellä ei ole muuta paikkaa loman ajaksi, tarjoaa varuskunta majoituksen.

– Ilman muuta täällä on aina majoitus ja ruokaa on. Kukaan ei joudu taivasalle, Skyttä toteaa.

Hän muistuttaa, että vaikka varusmies ei pääsisi kotiinsa, ei hän myöskään voi mennä riskiryhmiin kuuluvien tai iäkkäiden vanhempien luokse muualle Suomeen.

– Ohjeistukset on huomioitava kaikilta osin, hän muistuttaa.

Lomilta palaaminen varuskuntaan näillä näkymin sallittua

Karjalan prikaatissa ei ole vielä todettu yhtään koronavirustartuntaa varusmiehissä tai henkilökunnassa. Tilannetta seurataan tiiviisti.

Kahden viikon päästä joukko varusmiehiä palaa lomilta Karjalan prikaatiin, myös eristetyltä Uudeltamaalta. Nykytietojen mukaan palaaminen Uudeltamaalta varuskuntiin on sallittua.

Koronavirustartunnasta epäiltyjä tai altistuneita jaotellaan tarvittaessa erilleen muista varusmiehistä.

– Varautumistoimenpiteenä näin on jo tehtykin, mutta ne ovat olleet vääriä hälytyksiä. Suhtaudumme tähän vakavasti ja pyrimme kaikin tavoin huolehtimaan varusmiehistä ja henkilöstöstä, esikuntapäällikkö Skyttä sanoo.

Hän kertoo, että poikkeusjärjestelyjen alusta saakka varusmiehiä on ohjeistettu, että sairaana ei pidä matkustaa tai palata. Silloin varusmiehen on otettava yhteys sotilaslääketieteen keskukseen tai prikaatiin päivystäjään.