Kouvolalaiset liikuntajärjestöt ovat huolissaan kaupungin suunnittelemista säästöistä — Lehtomäen jalkapallokentän sulkeminen vaikuttaa etenkin alle 15-vuotiaiden ja sitä vanhempien pelaamiseen, vuorot on varattu jo vuoden alussa

Kouvolalaiset liikuntajärjestöt toivovat, että heidät otetaan mukaan kaupungin liikuntapaikkoja koskevien säästösuunnitelmien tekoon.

Lumikki Haaja

Lehtomäen jalkapallokenttää on lämmitetty talvisin.
Lehtomäen jalkapallokenttää on lämmitetty talvisin.

Useat paikalliset liikunta- ja urheilujärjestöt ovat lähettäneet Kouvolan kaupungille huolensa sen suunnittelemista säästöistä.

Järjestöt vetoavat lausunnoissaan muun muassa liikunnan merkitykseen ennaltaehkäisevänä työnä ja kaupungin vetovoimaisuuden säilyttämiseen.

Kymenlaakson liikunta ry:n toiminnanjohtajan Tommi Lehtisen mukaan paikallisten järjestöjen mukaan liikunta voi olla jollain tapaa kaupungin säästöissä mukana, mutta asian suunnittelua pitää tehdä yhdessä järjestöjen kanssa.

Kaupunki on kutsunut kouvolalaisia seuroja keskustelutilaisuuteen kaupungintalolle keskiviikkona.

Monitoimiareena tarvitaan, mutta se ei saa korvata pienempiä liikuntapaikkoja

Kymenlaakso Liikunta ry mukaan urheilupaikkojen vuorojen käytössä on tarpeetonta tyhjäkäyntiä, mutta siihen tulee puuttua esimerkiksi seurattavalla osallistujamäärien raportoinnilla, ei laskulla.

Yhdistyksen mukaan kaikilla ei ole varaa nykyiselläkään kustannustasolla harrastaa liikuntaa edes erittäin kustannustehokkaissa urheiluseuroissa. Kuitenkin yli puolet lapsista ja nuorista harrastaa liikuntaa tai urheilua seuroissa.

KymLin mukaan Kouvolassa toimii aktiivisesti noin sata seuraa. Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan seurojen vapaaehtoiset tekevät keskimäärin 10 tuntia kuukaudessa palkatta työtä.

Jos kunnat maksaisivat vapaaehtoisille tehdystä työstä normaalia yksityisten alojen keskipalkkaa sivukuluineen, olisi lasku Kouvolalle yli 20 miljoonaa euroa.

— Seurat eivät ole lähettämässä laskua kaupungille kyseisellä summalla ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta, sosiaalistamisesta, nuorisotyöstä, mielenterveystyöstä, tasa-arvotyöstä ja kotouttamistyöstä, jota he kunnille tekevät, Lehtinen kertoo.

Yhdistyksen mielestä Kouvola tarvitsee monitoimiareenan messuille, konserteille ja isoihin urheilutapahtumiin. Sen mahdollinen investointisuunnittelu ei kuitenkaan saisi korvata useita pienempiä liikuntapaikkoja, koska monitoimiareena olisi vain osittain liikuntaseurojen käytössä.

Jääkiekkoilijat ja taitoluistelijat ovat huolissaan jäävuoroista, jos jäähalleja lakkautetaan

Suomen Jääkiekkoliiton Kymi-Saimaan alue pitää palveluverkkoselvitystä hyvänä asiana. Järjestön mielestä selvitys selkeyttää eri harrastamisen mahdollisuuksia kaupungissa. Ainoana huolena heillä on, että siirtyvätkö jääkiekkoilijat uusiin harrastuspaikkoihin niiltä kaupunginosilta, joista jäähallit ja luonnonjäät aiotaan lopettaa.

Taitoluisteluliiton Kaakon alue kertoo lausunnossaan, että tällä hetkellä Kouvolassa on mahdollista harrastaa taitoluistelua ohjatusti myös ilman tavoitteellista kilpailemista. Jos jäävuorot vähenevät merkittävästi, heikkenee myös mahdollisuus tarjota taitoluisteluharrastusta eritasoisille luistelijaryhmille.

Taitoluistelijoiden mielestä uuden harjoitushallin rakentaminen Kouvolan jäähallin viereen olisi keskittämisen kannalta hyvä asia. Taitoluistelijat voisivat säilyttää varusteitaan hallilla, oheisharjoittelutilat olisivat lähellä ja Urheilupuistoon on hyvät kulkuyhteydet eri puolilta Kouvolaa.

Suomen Hiihtoliitto toivoo, että Kouvolan K58-mäki säilytetään, sillä sen kokoisia mäkiä ei ole enää montaa Suomessa. Lisäksi mäki tarjoaa junioreille välietapin, sillä Lahdessa on vain K38- ja K64-mäet.

Hyppäys K38:sta K64:een on nuorelle mäkihyppääjän alulle kohtuuttoman suuri, Suomen Hiihtoliitto toteaa lausunnossaan.

Jalkapalloilijat ehdottavat, että Lehtomäen kenttä suljetaan vasta talvella 2021

Kouvolalaiset jalkapalloilijat ovat lähettäneet yhteisen avoimen kirjeen kaupungin hallitukselle.

Jalkapalloseurojen lausunnon ovat allekirjoittaneet Kouvolan Jalkapallo KJP, MyPa juniorit, Sudet, Valkealan Kajo, FC Peltirumpu sekä Kouvolan urheiluakatemia.

Seurat kertovat, että he lukivat Kouvolan Sanomista ja kaupungin nettisivuilta suunnitelmista sulkea Lehtomäen jalkapallokenttä talvikaudeksi säästösyistä.
Kentän sulkeminen vaikuttaa etenkin alle 15-vuotiaiden ja sitä vanhempien joukkueiden pelaamiseen. Myös B-ikäluokkien SM-karsinnoille ja miesten Suomen cupin peleille pitäisi löytää uusi paikka.

Seurat esittävät kaupungille, että kenttä olisi kiinni vain tammi- ja helmikuussa vuonna 2021. Paikalliset jalkapalloseurat ovat hakeneet viime helmikuussa tulevan talven vuorot tietämättä kaupungin säästösuunnitelmista.