Historiaa hymy huulessa: Kun viinan myyntiä rajoitettiin, Kouvolassa keksittiin keinot saada alkoholia

Asemaravintolan ovi ei auennut ilman junalippua

Kouvola-Seura

Vain matkustajat saivat ostaa alkoholia Kouvolan asemaravintolasta (takana oleva rakennus) sen jälkeen, kun alkoholin myyntiä rajoitettiin Valkealassa vuonna 1899.
Vain matkustajat saivat ostaa alkoholia Kouvolan asemaravintolasta (takana oleva rakennus) sen jälkeen, kun alkoholin myyntiä rajoitettiin Valkealassa vuonna 1899.

Vuonna 1899 Valkealassa kiellettiin alkoholin myynti kaikkialla muualla paitsi Kouvolan Hotellissa ja asemaravintolassa.

Niissäkin se oli sallittua vain matkustavaisille, mutta säädöstä oli helppo kiertää. Muutamalla kymmenellä pennillä sai piletin lähiasemalle, mikä oikeutti paikkakuntalaisen saamaan tarjoilua siinä missä ohikulkevatkin.

Nimimerkki ”Matkustavainen” valittikin Haminan Sanomissa, että ”varsinkin sunnuntaisin Kouvolan asemaravintola on pilttuusta pilttuuseen niin täynnä paikkakuntalaisia, ettei sinne mahdu oikeita matkustavaisia ollenkaan”.

Useimmat paikalliset ostivat piletin vain pääsylipuksi ravintolaan, mutta jotkut pitivät myös tapoinaan käydä rattoisan päivän päätteeksi ihan oikeasti Kaipiaisissa, jossa myös oli asemaravintola – ja hyvä ravintola olikin.

Pietarin junasta nousi Kouvolassa usein varsin liikuttunutta väkeä.

Sinne pääsi kätevästi Pietarin junassa, jonka lähtöaika Kouvolasta oli klo 15.

Kaipiaisissa ennätti siemaista muutaman oluen tai jopa terävän ennen paluukyytiä, joka lähti klo 17 aikaan.

Pietarin junasta nousi Kouvolassa sunnuntai-iltaisin usein varsin liikuttunutta väkeä.

Edellisen Historiaa hymy huulessa -sarjan jutun voit lukea täältä.

Luetuimmat