Kouvolalaisen sijaisperheen vanhemmat: Sijaisperheenä toimiminen pikemminkin elämäntapa kuin työ

Paula ja Antti Perkiö pyörittävät viiden sijaislapsen ja kolmen biologisen lapsen arkea.

Katja Juurikko

Paula ja Antti Perkiö kannustavat sijaisperheenä toimimisesta kiinnostuneita lähtemään rohkeasti valmennukseen.
Paula ja Antti Perkiö kannustavat sijaisperheenä toimimisesta kiinnostuneita lähtemään rohkeasti valmennukseen.

Keittiön kaapin sivuun on kiinnitetty seitsemän lukujärjestystä.

— Nuorin eli viisivuotias käy päiväkodissa, joten hänen päiväohjelmansa on selvä, Mielakassa asuvat Paula ja Antti Perkiö kertovat.

He toimivat sijaisvanhempina. Perkiöillä on nyt viisi sijaislasta: kolme poikaa ja kaksi tyttöä. Yhdessä biologisten lasten, kahden pojan ja yhden tytön kanssa perheessä on kahdeksan 5—17-vuotiasta lasta.

— Vuonna 2008 haaveilin kotiin jäämisestä, kun omat lapsemme olivat pieniä. Ehdotin Antille Pride-valmennukseen osallistumista, sillä ajatuksella, ettei se sido mihinkään, Paula kertoo.

Kouvolan kaupungin valmennus vei mennessään. Keväällä 2009 valmennuksesta saatuja oppeja päästiin hyödyntämään saman vuoden lopulla, kun perheen lapsiluku kasvoi.

Perkiöt ovat päätoimisia perhehoitajia

Tuoreen sijaisperheen arkirutiinit muuttuivat. Paula lopetti perhepäivähoitajan työn ja aloitti perhehoitajana.

Antti työskenteli koneasentajana, mutta vähitellen hänenkin työnsä vaihtui päätoimiseksi perhehoitajaksi. Hän lähti vuonna 2011 opiskelemaan lähihoitajaksi.

Vuodesta 2013 myös Antti on toiminut päätoimisena perhehoitajana.
Paula on täydentänyt osaamistaan opiskelemalla lasten ja nuorten erityisohjaajaksi. Viime viikonloppuna juhlistettiin hänen valmistumistaan ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.

Perkiöt voisivat niin halutessaan ryhtyä yrittäjiksi esimerkiksi perustamalla ammatillisen perhekodin. Se ei kuulu heidän tämän hetken suunnitelmiinsa.

Pitää olla aikaa ja sitkeyttä, eikä saa pelätä haasteita. On myös oltava aito halu auttaa.

— Yrityksen pystyyn polkaiseminen ei ole niin yksinkertainen juttu. Tämä on riskittömämpää.

Toimeksiantosopimuksella Kouvolan kaupungin kanssa toimivissa sijaisperheissä saa olla enintään neljä lasta. Perkiöillä lukumäärä voisi kuitenkin olla kuusi. Näin on sijaisperheissä, joissa on kaksi aikuista ja vähintään toisella on ammatillinen pätevyys.

Sijaislasten täysi-ikäistymisen ja kotoa lähdön myötä Perkiöt joutuivat äskettäin pohtimaan muitakin vaihtoehtoja. Asia kuitenkin ratkesi sillä, että perheeseen sijoitettiin lapsi toisen lähdettyä omilleen.

— Kävin jo työhaastattelussa, koska meillä romahtivat tulot yhden lapsen lähtiessä maailmalle. Menot pysyvät kuitenkin melko lailla samoina.

Perhe viettää paljon aikaa yhdessä

Perheen arki helpottui huomattavasti elokuussa, kun he muuttivat Sippolasta Mielakkaan.

— Taksikuljettajan hommat vähenivät huomattavasti. Matkaa Sippolasta Sami Hyypiä -areenalle tuli yli 40 kilometriä suuntaansa. Nyt lapset pääsevät sinne tarvittaessa linja-autollakin, Antti sanoo.

Tosin he viettävät yhä Sippolan talossa viikonloppuja. Perheen toiminta tukiperheenä kasvattaa ajoittain perheen lapsilukua.

Jalkapallon ohella perheessä ratsastetaan, yleisurheillaan ja käydään erilaisilla kansalaisopiston kursseilla. Lapsilla ei ole omia huoneita, mutta jokaiselle on järjestetty oma tila esimerkiksi kirjahyllyjen avulla.

— Me olemme aika tiivis porukka ja vietämme paljon aikaa myös yhdessä olohuoneessa, Paula sanoo.

Sijaisperheellä on oltava aito halu auttaa

Sijaisperheeksi ryhtymistä miettiville Perkiöillä on hyvin realistinen evästys.

— Pitää olla aikaa ja sitkeyttä, eikä saa pelätä haasteita. On myös oltava aito halu auttaa. Tähän ei voi suhtautua kuin työhön, sillä tämä on elämäntapa.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sijaisperhe tekee tiivistä yhteistyötä monen muunkin kanssa kuin sijoitetun lapsen tai nuoren kanssa.

— Lapsen mukana tulee noin parinkymmenen ihmisen verkosto.
Kouvola kaupunki on järjestämässä tammikuussa sijaisperheiden Pride-valmennuksen.

— Rohkeasti vaan mukaan valmennukseen. Sijaisvanhemmaksi ryhtymisestä ei tarvitse silloin vielä päättää. Se ei mene hukkaan, vaikka ei päätyisikään sijaisvanhemmaksi.