Näyttely vie päiden sisään — Taide on ollut kouvolalaisille Marianne Olliselle ja Samuel Lesceliukselle merkittävä tuki

Lumikki Haaja

Marianne Ollinen ja Samuel Lescelius ovat työstäneet näyttelyään Kouvolan taideseuran ateljeessa.
Marianne Ollinen ja Samuel Lescelius ovat työstäneet näyttelyään Kouvolan taideseuran ateljeessa.

Samuel Lescelius huomaa herkästi ympärillä olevien ihmisten mielialamuutokset.

Hän arvelee tunneherkkyyden olevan perua lapsuudesta, joka ei ollut helppo.

— Se on muovannut minut sellaiseksi, että reagoin voimakkaasti tunnemuutoksiin ja käytökseen minua kohtaan, Lescelius, 22, sanoo.

Marianne Ollinen, 24, on aivan samanlainen. He löysivät toisensa opiskellessaan Kouvolan seudun ammattiopiston kuva-artesaanilinjalla.

Kouvolalaispariskunnan ensimmäinen yhteisnäyttely avautuu tiistaina Kuusankoskitalon galleriassa. Näyttelyn nimi Arkaluontoiset viittaa tekijöiden luonteeseen.

— Katsoja saa hyvän käsityksen siitä, millaisia taiteilijoita olemme ja pääsee oikeasti päämme sisälle, Lescelius sanoo.

Esillä useita omakuvia


Esille tulee reilut 40 akryyli- ja öljyvärimaalausta, joiden joukossa on useita omakuvia.

Lescelius kertoo, että Ksaossa omalle taidesuuntaukselle piti luoda ismi. Hän nimesi kädenjälkensä krudismiksi. Kankaalle on välittynyt usein karkeaa ja kantaaottavaa taidetta.

— Hyvin pitkälle se on tullut omista kokemuksista. Olen joutunut todistamaan perheväkivaltaa ja kokemaan kiusaamista. On tuntunut hyvältä saada käsitellä niitä asioita visuaalisesti.

Taiteen tekeminen yhdessä on ollut melkein parisuhdeterapiaa. Samuel Lescelius

Myös Ollinen avautuu teoksistaan, joista monen tyyli on naivistinen.

— Osa töistä antaa merkkejä nuoruusiän masennuksesta ja sen käsittelystä. Taide on ollut myös minun tukenani.

On myös töitä, joissa on aurinkoisia lapsuusmuistoja — leikkejä, seikkailuja.

— Olen todella nostalginen ihminen.

Sarjakuva on suuri rakkaus


Pari kuuluu Kouvolan taideseuraan. Teokset ovat syntyneet pitkälti samassa tilassa, taideseuran ateljeessa Kouvolan keskustassa.

Lescelius kutsuu työskentelyä melkein parisuhdeterapiaksi. Jos toisella on ollut teoksen työstämisessä ongelmia, toinen on neuvonut. Yhdessä on tullut pohdittua paljon.

Ollisen suunnitelmissa on uusia taideprojekteja. Sarjakuva on suuri rakkaus. Hän on julkaissut piirtämiään albumeita tähän mennessä omakustanteena.

— Tyylini vaihtelee paljon. Jotkut sarjakuvat ovat mangamaisia, toiset realistisempia. Olen piirtänyt muun muassa fantasiamaailmasta ja ukkosenpelosta.

Lescelius aikoo maalata ilman aikataulupaineita. Hän harkitsee myös psykologian opintoja, toisin sanoen lähtemistä äitinsä jalanjäljille.

Arkaluontoiset-näyttely on esillä Kuusankoskitalon galleriassa 9.—31. tammikuuta. Näyttelyn kaikille avoimet avajaiset ovat 8. tammikuuta kello 17—19.

Luetuimmat