Riidattomien asioiden keskittäminen toisi Kymenlaakson käräjäoikeuteen 20—30 työpaikkaa — Kouvola myös vahva ehdokas tuomioistuinvirastolle

Kouvolassa sijaitsevan Kymenlaakson käräjäoikeuden hyvä osaamistaso on pantu oikeusministeriössä merkille.

KATJA JUURIKKO

Kymenlaakson käräjäoikeus sijaitsee Kouvolassa. Kevään aikana selviää, sijaitseeko Kouvolassa myös tuomioistuinvirasto.
Kymenlaakson käräjäoikeus sijaitsee Kouvolassa. Kevään aikana selviää, sijaitseeko Kouvolassa myös tuomioistuinvirasto.

Itä-Suomen hovioikeuspiirin summaaristen riita-asioiden käsittelyn keskittäminen Kymenlaakson käräjäoikeuteen tuo Kouvolaan arviolta 20—30 työpaikkaa, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Tarkka työntekijämäärä täsmentyy lakiesityksen jatkokäsittelyn aikana.
Lakiesityksen tavoitteena on nopeuttaa ja parantaa summaaristen riita-asioiden käsittelyä.

— Tarkoituksena on myös vahvistaa Kouvolassa sijaitsevaa Kymenlaakson käräjäoikeutta oikeudellisena osaamiskeskittymänä, Häkkänen sanoo.

Summaarisia riita-asioita ovat esimerkiksi kirjallisessa menettelyssä ratkaistavat riidattomat velkomisasiat ja häätöä koskevat riidattomat asiat.

Itä-Suomen hovioikeuspiiriin kuuluvat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen käräjäoikeudet. Pyhtään kunnan osalta lakiesitys esittää summaaristen riita-asioiden käsittelyn siirtoa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen kielellisten oikeuksien turvaamiseksi.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus perustetaan käräjäoikeusverkoston uudistuksen yhteydessä Vantaalle.

Kouvola kisaa tuomioistuinviraston kotipaikasta finalistien joukossa

Kouvola on myös ehdolla Suomeen perustettavan tuomioistuinviraston sijaintipaikaksi.

— Kouvola on yksi niistä kolmesta, neljästä paikkakunnasta, jotka ovat enää mukana sijaintipaikkaselvityksessä, Häkkänen vahvistaa Kouvolan Sanomille.
Sijaintipaikkaehdokkaat julkistetaan lähiviikkojen aikana.

Häkkänen ei nimeä selvityksessä mukana olevia paikkakuntia, mutta aiempien tietojen mukaan ainakin Hämeenlinna, Joensuu, Kerava, Vaasa ja Rovaniemi ovat olleet kiinnostuneita.

— Tuomioistuinviraston paikkaa haki yli 30 paikkakuntaa, Häkkänen sanoo.

Tarkemmassa analyysissä selvitetään kunkin paikkakunnan erityisvahvuudet. Sen jälkeen esitys menee alueelliselle koordinaatioryhmälle. Lopullisesti sijaintipaikasta päättää oikeusministeri.

— Selvityksessä mukana olevat paikkakunnat ovat keskenään hyvin erilaisia. Vielä on mahdotonta ottaa kantaa parhaimman sijaintipaikkakunnan puolesta, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan uusi tuomioistuinvirasto voisi aloittaa loppuvuodesta 2019 tai vuonna 2020.

Tuomioistuinviraston tarkoitus on itsenäisenä virastona oikeusministeriön hallinnonalalla. Tuomioistuinvirasto hoitaa tuomioistuinten keskushallintotehtäviä. Tähän asti ne on hoidettu oikeusministeriössä.

Häkkäsen mukaan tuomioistuinviraston tehtävä on tukea tuomioistuimia niiden ydintehtävän toteuttamisessa. Viraston perustaminen vastaisi myös modernin oikeusvaltion vaatimuksia korostamalla tuomioistuinten riippumatonta asemaa.

Kymenlaakson käräjäoikeus keskitettiin Kouvolaan osana valtakunnallinen käräjäoikeusuudistusta. Uudistus astuu voimaan vuonna 2019.

Luetuimmat

Kommentoidut