Poliisi vei kerran väsähtäneen pikkujoulujuhlijan väärän vaimon luo Kouvolassa — Juopunut juhlakansa jakelee potkuja niin virkavallalle kuin ravintolatyöntekijöille: Vanhempi konstaapeli ja Mulligan’sin musiikki-isäntä kertovat, miten kouvolalaiset viettävät pikkujouluja

Pikkujouluissa ei läträtä enää alkoholilla samalla tapaa kuin takavuosina.

Katja Juurikko

Pikkujouluja juhlitaan monissa Kouvolan keskustan ravintoloissa. Kun ihmisiä on paljon liikkeellä, on riski, että tilanteet kärjistyvät nujakoinniksi, poliisi sanoo.
Pikkujouluja juhlitaan monissa Kouvolan keskustan ravintoloissa. Kun ihmisiä on paljon liikkeellä, on riski, että tilanteet kärjistyvät nujakoinniksi, poliisi sanoo.

Moni poliisi on saanut pikkujoulujuhlinnan tuoksinassa potkut — tosin ei omalta esimieheltään.

Vanhempi konstaapeli Mikko Kvist Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että irtisanomisella uhkailu on peruskauraa, kun poliisi kuskaa juhlijoita putkaan.

Hän muistaa erään tapauksen vuosien takaa Kouvolasta. Kahden miehen partio haki päihtyneen ärripurrin poliisin patjoille rauhoittumaan.

Putkareissuun tyytymätön keski-ikäinen mies kysyi automatkalla klassisesti: ”Etkö sinä tiedä, kuka minä olen?” Kvist vastasi, että en todellakaan.

— Sen jälkeen mies alkoi luetella, keitä kaikkia poliisipäälliköitä ja ministereitä hän tuntee.

Kvist tiedusteli, tunteeko mies poliisiauton ratin takana istuvan ylikonstaapelin — ei tuntenut.

— Sanoin siihen, että harmi, sillä partiota johtava ylikonstaapeli on ainut, joka voisi tässä tilanteessa auttaa sinua.

Jos tonttulakki alkaa kiristää, työpaikalla puhumatta jääneet asiat saattavat nousta pikkujouluissa pintaan. — Mikko Kvist

Harvoin juhlivilla homma lähtee helposti käsistä

Pikkujoulukaudella poliisille tulee hieman enemmän tehtäviä kuin muina aikoina Kouvolassa.

Poliisia työllistävät muun muassa takseihin ja kadunvarsille väsähtelevät juhlijat. Taksit kuljettavat toisinaan matkustajia poliisilaitokselle, kun kuljettajat eivät saa kyyditettäviä hereille.

Kvistin mukaan pikkujoulukaudella näkyy hyvin se, että liikkeellä on kokemattomia juhlijoita.

— Pikkujoulut ovat joillekin ainut kerta vuodessa, kun otetaan vähän reippaammin, ja se kostautuu tukevana humalana. Aamuyön pikkutunteina tämä terävin kärki erottuu, kun jalat eivät kannakaan kuten normaalisti ja väsy kohtaa yllättävissä paikoissa.

Välillä poliisi kuskaa väsähtäneitä juhlijoita putkaan suojaan pakkaselta.

— On vaikea sanoa kappalemäärissä, kuinka paljon tällaista tapahtuu. Mutta kyllä tapauksia on selkeästi enemmän pikkujoulukautena kuin alkusyksystä tai tammi-helmikuun pakkasilla.

Lukas Pearsall

Tappelut eivät työllistä poliisia pikkujoulukaudella juuri enempää kuin muulloinkaan Kouvolassa. Kuvassa Tiina Ahtiainen ja Mikko Kvist Kaakkois-Suomen poliisista.
Tappelut eivät työllistä poliisia pikkujoulukaudella juuri enempää kuin muulloinkaan Kouvolassa. Kuvassa Tiina Ahtiainen ja Mikko Kvist Kaakkois-Suomen poliisista.

Oikea koti löytyi lopulta

Poikkeustapauksissa poliisi vie päihtyneet kotiin. Henkilön pitää olla silloin kohtalaisen hyvässä kunnossa ja pystyä huolehtimaan itsestään, vaikka kotona ei olisi ketään.

Kvist on nähnyt kotiovilla monenlaisia vastaanottoja.

— Joskus puoliso tulee ovelle vastaan hymyssä suin. Joskus pitää miettiä, uskaltaako henkilön jättää kotiin vai alkaako siellä heti taistelu.

Kvistin mukaan vuosia sitten poliisipartio poimi erään taivasalle väsähtäneen miehen kyytiin Kouvolassa. Hän pyysi poliisia soittamaan vaimolle ja antoi tämän numeron. Nainen puhelimen toisessa päässä vastasi, että kyllä isäntä on parhaillaan liikenteessä ja tervetullut kotiin.

— Kotiovella nainen sanoi, että muuten ihan kelpo kaveri, mutta ei tuo minun mieheni ole. Mies oli antanut meille vahingossa puhelinnumeron, jossa oli yksi numero väärin.

Kvistin mukaan tapaus sattui ennen kuin poliisilla oli autossa tietokoneet, joista henkilön tiedot tarkistetaan. Lopulta poliisi pyysi hätäkeskukselta oikean osoitteen ja mies pääsi kotiin.

— Kotona oli lämmin vastaanotto.

Hauskanpitoa hyvällä fiiliksellä

Suurelta osin poliisin tehtävät ovat Kouvolassa pikkujoulukaudella samankaltaisia kuin muinakin aikoina.

Naapurit soittelevat poliisille äänekkäistä bileistä ympäri vuoden. Tappelut eivät työllistä poliisia juuri enempää pikkujouluaikana kuin muulloinkaan.

— Toki riski, että tilanteet kärjistyvät, on suurempi, kun liikkeellä on enemmän ihmisiä. Jos tonttulakki alkaa kiristää, työpaikalla puhumatta jääneet asiat saattavat nousta pikkujouluissa pintaan.

Kvistin mukaan poliisin näkökulmasta kouvolalaiset juhlivat pikkujouluja melko moitteettomasti.

— Kaduilla näkee yleensä hiprakassa olevia ryhmiä, jotka pitävät hauskaa hyvällä fiiliksellä.

Pomot ja alaiset karjuvat ravintolapöydässä

Ravintola Mulligan’sin musiikki-isäntä Seppo Pääsky on työskennellyt Kouvolan alueen ravintoloissa vuodesta 2000 asti. Hän on kuullut monia esimiehen ja alaisen välisiä huutoriitoja firmojen pikkujouluissa.

— Vuoden aikana on kyräilty ja ihmetelty. Sitten pikkujoulutilanteessa tilanne eskaloituu ja sanotaan sellaista, mitä ei muuten tulisi sanottua, hän kertoo.

Potkuja Pääsky ei ole ravintolaillan aikana todistanut. Sen sijaan asiakkaat ovat kyllä uhkailleet irtisanomisilla henkilökuntaa.

— Jos asiakkailta on evätty sisäänpääsy tai heille ei ole enää tarjoiltu baaritiskillä, ravintolan työntekijöille on huudettu, että ”alkuviikosta sinulla ei ole enää duunipaikkaa”.

Myös ravintolassa tiedetään, että harvoin baarissa käyvät juovat usein kokemattomuuttaan liikaa.

— Sitten sordiino menee pois päältä ja mekastetaan, Pääsky sanoo.

Pääskyn mukaan riidat kärjistyvät tänä päivänä harvoin käsirysyksi. Jos tappeluita on syntynyt, ravintolan järjestysmiehet ovat lopettaneet ne.

— Poliisia on hyvin harvoin tarvinnut soittaa paikalle.

Nuoret käyttävät alkoholia fiksummin kuin keski-ikäiset

Pikkujoulukausi eroaa Pääskyn mukaan normaalista viikonlopusta siinä, että juhlijat nauttivat alkoholia humalahakuisemmin. Vauhtia otetaan monesti muualla ennen yökerhoon saapumista. Joulun alla Mulligan’sin ovella ollaan vielä tavallistakin tarkempana.

— Pikkujouluaikana evätään varmasti enemmän sisäänpääsyjä kuin muina aikoina, hän arvioi.

Pääsky on huomannut eroja eri-ikäisten juomatavoissa. Pari-kolmekymppiset nauttivat mieluummin lähinnä mietoja juomia ja niiden välillä jäävettä. 40—60-vuotiaalle miesporukalle maistuvat niin snapsit kuin väkevämmät drinkit.

— Nuoret osaavat käyttää alkoholia ravintolassa monesti fiksummin kuin keski-ikäiset. Vanhempi ikäpolvikaan ei välttämättä aiheuta häiriöitä, mutta he tulevat kovaan humalaan nopeasti.

Yleisesti ottaen juhlakansa käyttäytyy ravintoloissa nykyisin paremmin kuin esimerkiksi vielä kymmenen vuotta sitten. Firman piikkiin juominen on vähentynyt.

— Aiemmin alkoholin kanssa tapahtui enemmän ylilyöntejä.

Työporukat tulevat yhdessä jouluaterialle Kymin Huvilaan

Kymin Huvilan jouluaterioille odotettiin torstaina 200—300 ruokailijaa. Ravintoloitsija Susanna Kurvisen mukaan sekä joululounaat että illan joulupöytäkattaus ovat vetäneet hyvin väkeä.

— Kysyntä on jopa saattanut hieman kasvaa viime vuodesta.

Kurvisen mukaan ruokailemaan mahtuu yhä, mutta etenkin ryhmien kannattaa tehdä pöytävaraukset etukäteen.

Kymin Huvilan jouluaterioilla ovat käyneet muun muassa yhdistykset ja työporukat.

— Työporukoiden määrä ei ole vähentynyt aiempiin vuosiin verrattuna, mutta työnantajat eivät välttämättä enää maksa kuluja vaan työntekijät itse.

Kurvisen mukaan myös Ravintola Olén viinikellari on ollut pikkujoulukaudella kysytty. Tilaan mahtuu noin 12 ruokailijaa. Kellaria ovat varanneet muun muassa pienet työ- ja ystäväporukat.

— Fondue on ollut ruoista tosi suosittu.

Yllätysruokailu on ollut suosittu Amarillossa

Kouvolan Amarillossa pikkujoulukauden hitti on ollut kolmen tunnin The Table -elämys, jossa tarjotaan muun muassa 12 ruokalajia. Ravintola mainostaa, että illan aikana on myös luvassa odottamattomia käänteitä.

— Yleensä Table-tilaisuudet järjestetään vain perjantaisin ja lauantaisin, mutta tällä viikolla meillä on niitä suuren kysynnän vuoksi neljä, ravintolapäällikkö Jonna Vauhkonen kertoo.

Joulukuun perjantait ja lauantait on jo myyty loppuun. Tällä hetkellä The Table -tilaisuuksiin otetaan varauksia tammikuulle. Muina viikonpäivinä elämysruokailuja voidaan kuitenkin järjestää vielä tämän vuoden puolella.

Pöydän ympärille mahtuu kahdeksan ruokailijaa. Tarjottava ruoka tulee osallistujille yllätyksenä.

— Juuri se yllätyksellisyys kiinnostaa ihmisiä.

Yllätysruokailuiltoja järjestetään myös isommille ryhmille toisaalla ravintolassa.

Poliisin neuvot juhlijoille

1 Jos otat, et aja.

2 Jätä viimeinen drinkki juomatta, käytä ne rahat taksiin ja mene kotiin. Se palkitsee aamulla.

3 Juhli iloisella mielellä.

Lähde: vanhempi konstaapeli Mikko Kvist Kaakkois-Suomen poliisista.