Kouvolalaisen päiväkodin johtajan mitta tuli täyteen — loputtomat palaverit ja raportoinnit uhkaavat jo perustyötä

Katja Juurikko

Sari Blomberg avautui päiväkodin johtajan liian suuresta työmäärästä Kouvolan Sanomien mielipidepalstalla. Hän sanoo saaneensa avautumisestaan paljon kiitosta.
Sari Blomberg avautui päiväkodin johtajan liian suuresta työmäärästä Kouvolan Sanomien mielipidepalstalla. Hän sanoo saaneensa avautumisestaan paljon kiitosta.

Yksi vakituinen sijainen lisää, tietokoneohjelmiin tolkku ja turhat palaverit pois. Siinä olisi Voikkaan ja Pilkanmaan päiväkotien johtajan Sari Blombergin ensiapu päiväkotien johtajien työnkuormituksen helpottamiseksi.

— Se on tuo mötikkä tuossa, joka minun aikani vie, Blomberg sanoo ja osoittaa työpöydällään olevaa tietokonetta.

Blomberg on tuskastunut loputtomaan tilastointiin ja jatkuviin ohjelmistomuutoksiin.

— Olen kouluttautunut aivan toiseen työhön kuin opettelemaan jatkuvasti uusia tietokoneohjelmia. Miten minä sitä pedagogista johtajuutta täällä koneen ääressä toteutan? Blomberg ihmettelee.

Juuri kun yhden ohjelman on oppinut, se vaihdetaan.

— Tuntuu siltä, että tukipalvelut päättävät, miten tätä meidän työtä pitää tehdä. Nyt rengistä on tullut isäntä.

Ohjelmat takkuilevat usein, ja ohjelmistolisenssejä on rajoitetusti. Se hankaloittaa sijaistuksia, sillä salasanat ovat henkilökohtaisia ja niitä ei ole myönnetty vastaaville lastentarhanopettajille.

— Minulla on varajohtaja ja vastaava lastentarhanopettaja toisessa päiväkodissa. Vastaavalle lastentarhanopettajalle ei ole hankittu ohjelmiin salasanoja, joten käytännössä hänen työnsä sijaisena on mahdotonta silloin, kun esimerkiksi minä olen lomilla ja varajohtajani sairastuu, Blomberg selventää.

Toiveissa yksi vakituinen sijainen

Aikaa kuluu Blombergin mielestä liikaa erilaisten kyselyiden, tilastointien, yhteenvetojen ja koontien laadintaan. Osaa niistä hän pitää tarpeettomina, eikä päiväkodin johtajan ydintehtäviin kuuluvina.

— Rehtoreilla on koulusihteerit. Meillä päiväkodin varajohtaja tekee lisäapuna osan paperirutiineista, mutta se tarkoittaa sitä, että hänen työpanoksensa jää vuorostaan puuttumaan lapsiryhmästä, Blomberg sanoo.

Blomberg toivoo, että jokaisella johtajalla olisi käytettävissään yksi vakituinen, tuttu sijainen. Näin johtajan työaika ei kuluisi jatkuvien yksittäisten työsopimusten kirjoittamiseen.

Tällä hetkellä Kouvolan kaupungilla on seitsemän varalastenhoitajaa. Heitä tarvittaisiin ehdottomasti lisää, Blomberg sanoo.

Palaverit osin huonosti valmisteltuja

Palavereja on paljon ja osa niistä on huonosti valmisteltuja, Blomberg sanoo.

— Pitäisi miettiä, mitä palavereita oikeasti tarvitaan. Niiden, jotka pidetään, pitää olla tehokkaita jo siitäkin syystä, että aikaa kuluu pelkästään eri puolille kaupunkia ajamiseen.

Blomberg sanookin jo jättäneensä muutamia palavereita välistä.

— Koska perästä ei ole kuulunut, niin eivät kai ne niin tärkeitä sitten olleet.

”Työkaverit ovat ihania”

26 vuotta päiväkotityötä tehnyt Blomberg on surullinen siitä, että hän ehtii olla työntekijöidensä tukena aivan liian vähän. Hänellä on 23 alaista.

— Minulla on maailman ihanin työyhteisö, ja rakastan tätä työtä, päivähoidon perustehtävää ja pedagogista johtamista. Tiedän, että myös alaiseni toivovat läsnäoloani. Saan heiltä hyvää palautetta, ja se tuntuu hyvältä.

Lastentarhanopettajaksi kouluttautunut Blomberg on suorittanut myös johtamisen erikoisammattitutkinnon. Hän pitää itseään osaavana johtajana.

— Työkaverit ovat tosin sanoneet, että olin ennen paljon rennompi. Sitä se kiire ja stressi tekee.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.