Matalalla lentävä helikopteri kuvaa Kouvolan maastoa ilmalaserilla — meluhaitat mahdollisia

Tarkka lentoaika riippuu säästä, sillä kartoitus vaatii mahdollisimman pilvettömän taivaan.

Lukas Pearsall

Ilmalaserkeilauksella kartoitetaan noin 160 neliökilometrin alue Kouvolasta. Arkistokuva.
Ilmalaserkeilauksella kartoitetaan noin 160 neliökilometrin alue Kouvolasta. Arkistokuva.

Matalalla lentävä helikopteri kuvaa lähiaikoina Kouvolan maastoa Utista Kelttiin ulottuvalla, noin kuusi kilometriä leveällä kaistalla. Alueen koko on 160 neliökilometriä.

Kuvauksessa käytetään ilmalaserkeilausta. Laite lähettää alaspäin miljoonia pulsseja, jotka heijastuvat eri kohteista takaisin kertoen kohteen tarkan sijainnin pituus-, leveys- ja syvyyssuunnassa. Laserkeilauksen pulssi ei ole vaarallinen eikä siltä tarvitse suojautua mitenkään. Noin 400 metrin korkeudessa lentävä helikopteri voi aiheuttaa jonkin verran meluhaittoja.

Lennon tarkka ajankohta riippuu säästä. Kouvolan paikkatietopäällikön Ismo Tuonosen mukaan ensimmäinen mahdollisuus lennon tekemiseen voi olla vappuviikon lauantaina tai sunnuntaina. Hyvän ilmakuvan takaamiseksi taivaan on oltava kuvaushetkellä pilvetön. Vastaavasti maanpinnasta tehtävät havainnot ovat parhaimmillaan silloin, kun puissa ei vielä ole lehtiä eikä aluskasvillisuus ole rehevää.

Mikäli sää pysyy sitkeästi puolipilvisenä, lentoja voidaan joutua tekemään useampana päivänä. Joka tapauksessa kuvaus kestää useita tunteja. Lentoaika ajoittuu kello 9:n ja 18:n välille.

Kuvausta on valmisteltu viemällä maastoon noin 50 valkoista, kovalevystä tehtyä ristiä. Niiden avulla lennosta saatava aineisto sidotaan kaupungin käyttämään koordinaatistoon ja korkeusjärjestelmään.

Lento tuottaa tarkkaa tietoa, joka luokitellaan jälkilaskennalla muun muassa maanpinnaksi, rakennuksiksi ja kasvillisuudeksi. Tällä tavoin kaupunki saadaan mallinnettua kolmiulotteisesti.

— Tietoa voidaan hyvin monenlaisissa maastoon liittyvissä suunnitelmissa. Siitä voidaan katsoa tarvittaessa esimerkiksi valuma-alueita, metsiä ja asfalttipintoja. Tarkoitus on muun muassa tehdä kaupungin 3D-mallinnus ja täydentää pohjakarttaa, Tuononen kertoo.