Kouvolan ensimmäinen jänisruttotapaus on varmistunut – Jänisrutto voi tarttua myös ihmiseen

Eläintaudit: Jänisrutto voi tarttua myös ihmiseen. Toissasyksynä muutama metsästäjä sairastui.

Jussi Murtosaari

Rusakkokanta on Kymenlaakossa niin suuri, että jänisruton leviäminen alueelle oli vain ajan kysymys.
Rusakkokanta on Kymenlaakossa niin suuri, että jänisruton leviäminen alueelle oli vain ajan kysymys.

Kouvolasta on löytynyt tämän kesän ensimmäinen jänisruttotapaus. Tautiin kuollut rusakko löytyi viime viikon perjantaina Pohjois-Kymen sairaalan pihasta.

Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtajan Erkki Pentinniemi kävi hakemassa rusakon välittömästi, kun hän sai tiedon löydöstä. Pentinniemi näki heti, että kyseessä oli jänisrutto.

– Se oli aika selvä tapaus. Tauti aiheuttaa keuhkoverenvuotoa, ja nurmikolle oli tullut punaista väriä.

Pentinniemi lähetti rusakon tarkistettavaksi Ruokavirastoon, jossa kuolinsyyksi varmistui jänisrutto.

Kouvolan Sanomat kertoi viikko sitten, että Kotkasta heinäkuussa löytynyt kuollut rusakko oli kuollut jänisruttoon. Taudin leviämistä edistää runsas rusakkokanta.

Pentinniemi arvioi, että tauti on levinnyt luultavasti jo melko laaljasti Kouvolaan.

– Rusakkokanta on ollut koko kevään ajan ja viime talvena niin suurta, että tämä oli jo odotettavissa. Tauti alkaa rannikkoalueelta, ja se on muutamassa viikossa täällä meilläkin.

Jänisrutto on Pentinniemen mukaan alkusyksyn sairaus. Se hellittää yleensä talven ja pakkasten tultua.

Jänisrutto on bakteeritauti, joka voi tarttua moniin eläinlajeihin ja ihmisiin. Bakteeri on voimakkaasti tautia aiheuttava, ja se voi tarttua ihmiseen usealla eri tavalla.

Pentinniemi muistuttaakin, että kuolleista jäniksistä ei kannata laittaa ruokaa, vaikka ne olisivat hyvännäköisiä.

– Kuolemalle on aina joku syy, ja yleensä se on joku tauti.

Jänisruttoa eli tularemiaa tavattiin viimeksi Kouvolassa viime kesänä. Ruttoon kuolleita jäniksiä tavattiin etenkin Valkealassa. Toissasyksynä tauti levisi laajemmin etelärannikolta Pyhtäältä Kouvolaan. Myös muutama metsästäjä sairastui tuolloin tautiin.

Ruttoon kuolleita metsäjäniksiä ja rusakoita tavattiin paljon Kouvolassa Elimäellä ja myöhemmin esimerkiksi Voikkaan Mattilassa. Voikkaalta kuolleita jäniksiä toimitettiin alueelta puolenkymmentä tutkimuksiin.

Ruokavirastoon voi lähettää maastosta kuolleena löytyneitä jäniksiä tutkimuksiin. Eläintä on käsiteltävä suojakäsineet kädessä. Se kääritään paperiin ja pakataan pahvilaatikkoon. Matkahuollon kautta näytteen voi lähettää ilmaiseksi.