Utissa harjoitteleville laskuvarjohyppäämisen Suomen ennätys — katso kuvat ja video!

Jussi Määttä

Ennätys syntyi Tsekeissä Klatovyssa.


Suomalaiset laskuvarjohyppääjät onnistuivat rikkomaan vuosia vanhan muodostelmahypyn Suomen ennätyksen Tsekeissä Klatovyssa. Mukana oli 80 hyppääjää, joista suurin osa harjoittelee hyppäämistä Kouvolan Utissa, Skydive Finlandin kerholla.

Ennätys tehtiin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, ennätyksessä mukana ollut ja Utissa hyppävä Faye Lawson kertoo tiedotteessa.

Ennätys pistettiin uusiksi keskiviikkona useiden yritysten jälkeen. Se hypättiin yli viiden kilometrin korkeudesta ja samanaikaisesti neljästä lentokoneesta. Hypyillä käytettiin nousun aikana lisähappea.

Jussi Määttä

Hypyillä oli mukana kolme kuvaajaa, jotka taltioivat suorituksen. Vapaapudotuksen aikana hyppääjät kiinnittyvät toisiinsa ennalta määritellyn kuvion mukaisesti. Paikan päällä tuomari vahvisti ennätyksen.

Suomalaiset aloittivat ennätyksen harjoittelun vuonna 2015 ja harjoitusleirejä järjestettiin ennen ennätystä yhteensä 11. Leirejä järjestettiin myös Utissa.

Kaikki osui kohdalleen keskiviikon viimeisellä hypyllä.


Ennätyshypyllä oli mukana suomalaisia muun muassa Helsingistä, Kouvolasta, Jyväskylästä, Turusta, Tampereelta ja Oulusta. Myös muutama ulkomailla asuva suomalainen pääsi mukaan.

Ikäjakauma ennätyshypyllä oli 27—71 vuotta. Ennätyshypyllä vähäisin hyppykokemus oli noin 200 hyppyä ja kokeneimmalla hyppääjällä noin 6000 hypyn verran.


Edellinen Suomen ennätys tehtiin vuonna 2009 Espanjassa, ja siinä oli mukana 63 suomalaista. Nykyisessä ennätyksessä oli mukana vain 28 edellisessä ennätyksessä ollutta.

Ennätyksen kuvasivat oheiselle videolle Jussi Määttä, Janne Lindstedt sekä Andrey Veselov.

Jussi Määttä

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.