Viivi Korpelainen ostaa ensimmäisestä palkastaan tietokoneen — Kettumäen kansanpuiston kesäkahvila työllistää nuoria

Katja Juurikko

Kouvolalainen Anssi Moilanen pitää Kettumäen kansanpuiston kesäkahvilan ympäristöstä. Kuusankoskelainen Viivi Korpelainen oli viime vuonna toiminnassa mukana vapaaehtoisena.

Viivi Korpelainen, 15, päättää pian aamuvuoron Kettumäen kansanpuiston kesäkahvilassa. Hän on työskennellyt paikassa heinäkuun alusta lähtien ja nauttinut.

— Asiakaspalvelu on työssä parasta. On kivaa kommunikoida ihmisten kanssa, hän sanoo.

Pohjois-Kymen 4H-yhdistys hoitaa kesäkahvilaa elokuun loppuun asti. Paikka tarjoaa työtä kolmelle nuorelle ja yhdelle tukityöllistetylle. Työtunteja kertyy viikossa 20.

Anssi Moilanen, 15, haki muitakin kesätöitä mutta tuloksetta. Kun kansanpuiston kahvilaan etsittiin työntekijöitä, hän ajatteli, että tämä on hyvä juttu.

— Tykkään työstä ja paikasta tosi paljon. Täällä on eläimiä, ja lapset voivat leikkiä pihalla, iltavuoron juuri aloittanut Moilanen sanoo.

Munat haetaan kanalasta

Työhön kuuluu asiakaspalvelun lisäksi muun muassa kahvinkeittoa ja leipomista. Korpelaisen mukaan leipomistaitoja kysyttiin jo työhaastattelussa.

— Yritämme tehdä mahdollisimman paljon leivonnaisia itse. Tykkään siitä. Meinaan mennä kondiittorikouluun.

Korpelainen on jo pyöräyttänyt myyntiin muun muassa mokkapaloja, pullaa ja sämpylöitä. Määrät eivät ole ihan pieniä.

— Työvuoron aikana menee kaupaksi 30—40 pullaa, hän arvioi.

Viikonloppuisin nuoret pääsevät myös ruokkimaan kansanpuiston eläimiä: pässejä, pupuja, kanoja ja kukkoa. Leivonnaisiin käytettävät kananmunatkin kerätään itse kanalasta.

— Se jännitti aluksi. Mietin, että hyökkääköhän joku kana päälle, mutta onneksi niin ei käynyt, Moilanen sanoo.

Nuoria voi palkata siivousavuksi

Kouvolassa ja Iitissä toimiva Pohjois-Kymen 4H-yhdistys järjestää nuorille muun muassa kerhoja, koulutusta, tapahtumia ja työpalvelua. Nuoria voi palkata tekemään pienimuotoisia koti- ja pihatöitä, kuten siivousta tai haravointia. Nuoret hoitavat myös lapsia ja koiria sekä vievät vanhuksia ulkoilemaan.

Työpalvelussa on tällä hetkellä parikymmentä nuorta.

— Nuorten työllistäminen on meidän pääasiallinen tavoitteemme, toiminnanohjaaja Pia Eerola kertoo.

Eerola palkattiin palkkatuella Pohjois-Kymen 4H-yhdistyksen toiminnanohjaajaksi helmikuussa, ja hänen työsopimuksensa jatkuu elokuun puoliväliin asti. Eerolan myötä yhdistyksen toiminta on aktivoitunut muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen niin Iitissä kuin Kouvolassa.

Iltavuorossa on iso vastuu

Kesäkahvila antaa nuorille mahdollisuuden harjoitella työelämässä tarvittavia taitoja. Kansanpuistossa iltavuorolainen hoitaa kahvilaa suurimman osan työvuorostaan yksin. Moilanen tiedostaa, että vastuu on suuri.

— Pidän iltavuoroista. Päivän päätteeksi on kiva sulkea paikat ja siivoilla, hän kertoo.

Korpelainen saa kuun lopussa elämänsä ensimmäisen tilin.

— On mukavaa, että sitten voi käyttää itse ansaittua rahaa. Aion ostaa tietokoneen ja saumurin.

Auki joka päivä

Kettumäen kansanpuiston kahvila on auki maanantaista perjantaihin kello 11—18 ja lauantaista sunnuntaihin kello 12—18.

Osoite on Kotiseututie 10, Kuusankoski.

Työntekijät löytyivät Duunista toimeen -hankkeen kautta.

Kettumäen kansanpuisto ry:n ylläpitämä alue on auki joka päivä kello 9—20. Kansanpuistossa on kotieläinpiha, ja alueella järjestetään erilaisia tapahtumia sekä työpajoja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.