Paljonko voi ottaa illalla, jos ajaa aamulla – Näin kommentoi lääkäri

Rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500. A-klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki kannattaa ruorijuopumuksen rajan laskemista.

Heikki Pölönen

A-klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarle Simojoki on sitä mieltä, että iltamien jälkeen kuljettaja voi tehdä virhearvion omasta ajokyvystään.
A-klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarle Simojoki on sitä mieltä, että iltamien jälkeen kuljettaja voi tehdä virhearvion omasta ajokyvystään.

Tuopillinen ravintolassa tai pari saunaolutta. Eihän se vielä nosta promilleja yli puolikkaan. Olen siis vielä ajokunnossa.

Kuulostaako tutulta? Voit yllättyä, kuinka suuri vaikutus pienelläkin määrällä alkoholia on ajokykyyn.

– Alkoholi hidastaa refleksejä, huonontaa koordinaatiota ja kolmiulotteinen hahmotuskyky katoaa. Lisäksi ennakoinnista tulee hankalaa. Alkoholi on kaikista päihteistä pahimpia liikenteessä ajamisen kannalta, sillä se vaikuttaa tiettyjen reseptorien sijaan koko aivoihin, kertoo A-klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki.

Hänen mukaansa alkoholin kehossa tuntuvat vaikutukset vaihtelevat valtavasti ihmisten välillä.

– Suurin osa erosta tulee toleranssista. Jos kuluttaa paljon alkoholia, kehossa tuntuu vähemmän humaltuneelta kuin täysin kokemattomalla. Esimerkiksi väsymys ei iske yhtä helposti, eikä puhe ala sammaltaa. Vaikutukset kognitiivisiin kykyihin ovat kuitenkin samat, eli ajokyky on silti huono.

Juha Peurala

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Humaltumisessa ja alkoholin palamisessa on suuria eroja

Humala voi iskeä yllättäen. Suurin yksittäinen tekijä alkoholin palamisessa ja vaikutuksissa on juojan paino. Rattijuopumuksen raja ylittyy 80-kiloisella miehellä kolmesta ravintola-annoksesta, kun ne juodaan tunnissa. 60-kiloisella naisella raja tulee vastaan jo kahdessa annoksessa.

Yksi ravintola-annos sisältää 12 grammaa puhdasta alkoholia, eli saman verran kuin 0,33 litran tölkki kolmosolutta tai normaali neljän senttilitran paukku.

Myös alkoholin palamisessa on suuria eroja: 100-kiloisen miehen keho polttaa kolme ravintola-annosta kahdessa ja puolessa tunnissa, kun 70-kiloisen naisen elimistöllä samaan kuluu yli neljä tuntia.

– Nämä ovat tietysti arvioita, sillä elimistöt ovat erilaisia. Paljon alkoholia kuluttavan ihmisen maksa voi polttaa promilleja pois jopa kaksi kertaa nopeammin kuin kokemattoman, Simojoki sanoo.

Eri ruumiinpainojen ja juomien vaikutusta promillemäärään voi halutessaan testata Päihdelinkin nettisivuilla Promillelaskurissa

Anton Soinne

Poliisin käyttämä alkometri. Kuvituskuva.
Poliisin käyttämä alkometri. Kuvituskuva.

Alkoholi on kaikista päihteistä pahimpia liikenteessä ajamisen kannalta. — Kaarlo Simojoki

"Tämä on niin noloa, hävettää pirusti"

Viime viikkojen tunnetuin käry kävi viime lauantaina 4.7., kun Miljoonasateen keulahahmo Heikki Salo jäi kiinni poliisin puhallusratsiassa Jyväskylässä. Hän puhalsi lukeman 0,24 mg/l, kun sallitun raja on hieman alempi 0,22.

– Tämä on niin noloa, hävettää pirusti. Ei siinä ollut mitään sen kummempaa juhlimista, saunottiin ja lähdin aamulla ajamaan, Salo kommentoi Ilta-Sanomille.

Salon mukaan hänelle oli käynyt virhearvio ajokunnostaan Miljoonasateen edesmenneen perustajajäsenen Olli Heikkisen muistokeikan jälkeen.

Yleisellä tasolla Kaarlo Simojoki on sitä mieltä, että iltamien jälkeen kuljettaja voi tehdä virhearvion omasta ajokyvystään.

– Yleensä syytä hieman heittävään oloon haetaan jostain muusta kuin alkoholista. Sanotaan, että nukuin vähän huonosti tai söin liian vähän. Todellisuudessa veressä on vielä promilleja.

Aktiivisuudella ei ole merkitystä polttonopeuteen. Kehon alkoholimäärä pienenee samalla vauhdilla niin levossa kuin urheillessa tai saunoessa.

Simojoki kannattaa ruorijuopumuksen rajan laskemista

Ratti- ja ruorijuopumusten rajojen laskemisesta on keskusteltu vuosikausia. Simojoki kannattaa ruorijuopumuksen rajan laskemista.

– Puoli promillea vaikuttaa jo paljon. Etenkin kaupunkien edustoilla veneily vaatii paljon keskittymistä, eikä 1,0 promillen humalassa olevasta sellaiseen ole.

Testaa itse alkoholin vaikutuksia osoitteessa https://paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/laskurit/promillelaskuri.

Rattijuopumus

Jopa kaksi vuotta vankeutta

Rattijuopumus tarkoittaa juridisesti sitä, että ihmisen uloshengitysilmassa on yli 0,22 milligrammaa alkoholia litraa kohden. Tuo pyöristyy 0,5 promillen alkoholipitoisuuteen veressä. Rattijuoppo saa rangaistuksena sakot, tai jopa kuusi kuukautta vankeutta.

Törkeän rattijuopumuksen raja on 1,2 promillea, eli 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Törkeästä rattijuopumuksesta rangaistuksena on vähintään 60 päiväsakkoa, tai jopa kaksi vuotta vankeutta.

Ratti- ja ruorijuopumusrikoksista voidaan tuomita myös siinä tapauksessa, että kyky ajoneuvon turvalliseen kuljettamiseen on heikentynyt.

Ruorijuoppouden raja on 1,0 promillea.

Suomessa jää kiinni vuosittain lähes 18 500 rattijuoppoa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset