Poksin leikkaussalin hoitajat pettyivät Kouvolan kaupunkiin — "Meidät pakotetaan Kotkaan, ja se on väärin"

Pohjois-Kymen sairaalan leikkaussalin hoitajat kokevat, että kaupunki petti lupaukset uusista työpaikoista.

Jussi Lopperi

Leikkaussalihoitaja Johanna Haapaniemi on työskennellyt Pohjois-Kymen sairaalassa Poksissa vuodesta 1985. Hänen mukaansa leikkaussalin henkilökunta on elänyt epävarmuudessa keväästä lähtien. Silloin ilmoitettiin, että leikkaustoiminta Poksissa lakkaa tämän vuoden loppuun mennessä. Nyt näyttää siltä, että leikkaussalin työpaikat siirtyvät Kotkaan.
Leikkaussalihoitaja Johanna Haapaniemi on työskennellyt Pohjois-Kymen sairaalassa Poksissa vuodesta 1985. Hänen mukaansa leikkaussalin henkilökunta on elänyt epävarmuudessa keväästä lähtien. Silloin ilmoitettiin, että leikkaustoiminta Poksissa lakkaa tämän vuoden loppuun mennessä. Nyt näyttää siltä, että leikkaussalin työpaikat siirtyvät Kotkaan.

Meidät on myyty.

Näin kouvolalainen sairaanhoitaja Johanna Haapaniemi kiteyttää Pohjois-Kymen sairaalan Poksin leikkaussalihoitajien tunnelmat.

— Meidät pakotetaan Kotkaan. Se on väärin.

Leikkaustoiminta Poksissa loppuu kokonaan joulukuussa. Kouvolan kaupunki valmistelee vuodeosastotoiminnan ja Poksin erikoissairaanhoidon siirtämistä Carean vastuulle. Siirto on tarkoitus tehdä 1. tammikuuta 2018.

Suurin osa työpaikoista säilyy Kouvolassa

Olisi ollut meille pelastus, että edes osa olisi saanut jäädä.

Tarkkoja lukuja siitä, kuinka moni työpaikka siirtyy Kotkaan ei vielä ole, Kouvolan kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Karhu kertoo. Suurin osa työpaikoista säilyy Kouvolassa, hän vakuuttaa.

Carean ylihoitajan Riitta Rinteen mukaan kaikki 15 Kouvolassa työskentelevää leikkaussalihoitajaa voivat siirtyä halutessaan Kymenlaakson keskussairaalaan.

— Leikkausosastolla tarvitaan 20 sairaanhoitajaa. Viisi toimea on laitettu ulkoiseen hakuun, Rinne sanoo.

Kaiken kaikkiaan Kouvolan kaupungilta siirtyisi Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymälle Carealle noin 400 henkilöä.

"Kaupunki on tuottanut meille vain pettymyksen toisensa jälkeen"

Keväällä Poksin leikkaussalin hoitajille luvattiin, että uusia töitä löytyy Kouvolasta, Haapaniemi sanoo.

— Oli suunnitelmia, että viitisen hoitajaa jäisi Poksiin kirurgian poliklinikalle. Olisi ollut meille pelastus, että edes osa olisi saanut jäädä.

Haapaniemen mukaan kaupungilta luvattiin myös, että leikkaussalin hoitajat ovat kaupungin sisäisissä rekrytoinneissa etusijalla.

— Olemme odottaneet, että luvatut paikat tulisivat hakuun. Kaupunki on tuottanut meille vain pettymyksen toisensa jälkeen.

Karhun mukaan leikkausosaston hoitajat olivat keväästä alkaen rekrytoinneissa etusijalla. Nyt hoitajat ovat kaupungin rekrytoinneissa samalla viivalla muun kaupungin henkilöstön kanssa. Vapautuvat hoitoalan paikat täytetään ensisijaisesti sisäisillä hauilla, Karhu sanoo.

— Elokuussa kävimme Carean kanssa neuvottelun liikkeenluovutuksesta ja siitä, että leikkaussalin henkilöstö siirtyisi leikkaustoiminnan kanssa Kotkaan.

Kaupungilla ei ole tarjota leikkaussalihoitajille vastaavaa työtä

Karhu myöntää, että kevään jälkeen henkilöstölle on saatettu kertoa alustavasti suunnitelluista uusista työpaikoista, mutta suunnitelmia ei ole voitu toteuttaa.

— Ehkä tästä syystä työntekijöille on jäänyt pettynyt olo.
Karhun mukaan kaupunki ei voi hakea henkilöstöä uusiin tehtäviin, ennen kuin sairaanhoidon kokonaisuus Kymenlaaksossa selkiytyy.

— Emme vielä tiedä tarkkaan esimerkiksi, miten tehtävät Kouvolan ja Kotkan välillä jakautuvat.

Karhun mukaan kaupungilla ei ole täysin leikkaussalihoitajien työtä vastaavia tehtäviä tarjolla.

"Pelottaa ja ahdistaa"

Haapaniemi kuvailee omia tuntojaan ristiriitaisiksi.

— Pelottaa ja ahdistaa. Toisaalta olen onnellinen siitä, että minulla edelleen on työpaikka.

Karhu sanoo ymmärtävänsä työntekijöiden pettymyksen ja surun. Hän korostaa, että kaupungin tavoitteena on ollut turvata sekä työpaikkojen että ammattitaitoisen henkilökunnan säilyminen Kymenlaaksossa.

Haapaniemen mukaan moni työntekijä on epävarmassa tilanteessa vaihtanut paikkakuntaa. Hän aikoo siirtyä Kotkaan.

— Minulla ei ole muuta vaihtoehtoa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.