Seuraava askel kohti normaalielämää: Pohjola-talon kirpputorit eli Evakkotorit alkavat taas lauantaina

Kouvolan matkailuoppaat ry on järjestämässä ensimmäistä kirpputoria. Matkailuoppaiden muu toiminta käynnistyy pikku hiljaa: ensimmäiset Kouvolan opastetut kävelykierrokset järjestetään heinäkuun alkupuolella.

Katja Juurikko

Pohjola-talon parkkipaikalla järjestetään lauantaina koronatauon jälkeen taas kirpputori.
Pohjola-talon parkkipaikalla järjestetään lauantaina koronatauon jälkeen taas kirpputori.

Kouvolassa järjestetään lauantaina ensimmäinen Pohjola-talon kirpputori sitten maaliskuun. Tätä tapahtumaa on odotettu kuin kuuta nousevaa, Kouvolan matkailuoppaat ry:n varapuheenjohtaja Lea Vitikainen sanoo.

Evakkotorien järjestämisvastuu kiertää. Lauantaina järjestelyistä vastaavat Kouvolan matkailuoppaat ja Kouvolanseudun eteläpohjalaiset ry.

– Kesä on meidän parasta aikaamme, joten olemme odottaneet kaikkia niitä tapahtumia, joita kaupungissa tapahtuu. Kirpputori ja sen valvonta on ensimmäinen tapahtuma, johon koronan jälkeen osallistumme.

Vitikainen odottaa, että Evakkotori saisi sekä myyjät että asiakkaat hyvin liikkeelle, onhan koronakevään aikana ihmisille kertynyt patoutunutta tarvetta päästä liikkeelle ja mukaan tapahtumiin.

– Uskon, että siellä on kovasti innokkaita ostajia ja myyjiä, kun ihmiset ovat penkoneet aarteitaan ja omia varastojaan.

Käytössä yhdeksänportainen turvaohje

Kevät ja alkukesä on ollut jännittävää aikaa, eikä tapahtumajärjestäjänä uskalla vieläkään tehdä varmoja suunnitelmia kovin pitkälle eteenpäin, Kouvolan ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi sanoo. Ydinkeskusta organisoi muun muassa Evakkotorien järjestämisen.

– Olemme tarkkaavaisena tilanteen suhteen, mutta paljon on vastuuta myös yksilöillä.

Ydinkeskusta on antanut yleisötapahtumien järjestäjille yhdeksänkohtaisen turvallisuusohjeistuksen. Siinä on ohjeet muun muassa hygienian, turvavälien ja kassojen sijoittelun suhteen. Ainoa ehdoton ohje on se, että asiakkaille pitää olla saatavilla käsidesiä.

– Muut ohjeista ovat suosituksia, eivät käskyjä tai kehotuksia.

Klaavuniemi ei osaa etukäteen arvioida, kuinka paljon ensimmäiselle Evakkotorille saattaisi tulla myyjiä.

– Jos sää on ollut hyvä, niin sehän on ollut tosi suosittu tapahtuma. Nyt kun tapahtumia ei ole ollut, mutta ihmiset uskaltavat taas liikkua, kauppaa on tehty torillakin hyvin.

Ohjeet on laadittu Tori- ja markkinakauppiaiden ja THL:n ohjeita mukaillen.

Lauantaille Ilmatieteen laitoksen sääennuste lupaa Kouvolaan aamupäiväksi aurinkoa tai puolipilvistä, iltapäiväksi mahdollisesti sadetta.

Lauantain evakkotori on avoinna kello 7–13. Sen lisäksi Kouvolassa on tulossa muun muassa kesämarkkinat Hansatorilla 11.6. ja 5.8., perinteiset markkinat Manskilla 12.7. ja perinteinen sadonkorjuupäivä Hansatorilla ja Manskilla 29.8.

Onko koronan jälkeen kotimaanmatkailun iskupaikka?

Kouvolan matkailuoppaille kevät on ollut hankala, koska normaalitilanteessa kevät ja kesä ovat nimenomaan yhdistyksen toiminnan parasta aikaa.

Opastoiminta alkaa nyt palautua hiljalleen tuttuihin uomiinsa. Kouvolan kävelykierrokset alkavat heinäkuun alkupuolella ja kestävät syyskuun puoliväliin asti. Kierroksia on ainakin kerran viikossa eri puolilla kaupunkia. Ryhmämatkoja yhdistys järjestää sitä mukaa kuin tarvetta ilmenee.

– Ryhmämatkoja ei ole nyt ollut ollenkaan. Varsinaisia peruutuksia ei ole tullut, mutta sovittuja matkoja on siirretty ensi kesään, Vitikainen kertoo.

Kun ulkomaanmatkailu on edelleen pannassa, Vitikainen uskoo kotimaanmatkailun kasvuun.

– Ja myös siihen, että ihmiset eivät välttämättä lähde matkalle ollenkaan vaan tutustuvat omaan paikkakuntaansa. Me kerromme mielellään, mitä kaikkea Kouvolassa ja Kymenlaaksossa on.

Kouvolan ydinkeskusta ry:n turvallisuusohjeita kirpputorien ja markkinoiden ylläpitäjille

– Asiakkaita varten tulee olla tarjolla käsidesiä jokaisessa myyntipisteessä.

– Yleisön käytössä tulisi olla selkeästä merkitty yleinen käsienpesupiste, jossa on saatavilla pesuainetta ja kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä. Myös selkeästi merkitty käsidesipaikka käy.

– Kauppiaille tulisi olla oma käsienpesu- tai käsidesipisteensä.

– Turvaväliksi suositellaan vähintään yhtä metriä muihin myyjiin ja asiakkaisiin. Myyntipisteiden turvaväli on 4 metriä.

– Myyjille suositellaan suojakäsineitä ja kasvomaskia.

– Myynnissä olevien tuotteiden turhaa koskettelua tulisi välttää.

– Jos myyntipaikassa on useampia myyjiä, tulisi siinä olla erillinen selkeästi merkitty kassapiste.

– Kaikessa toiminnassa ja tiedottamisessa tulisi korostaa turvallisuutta.

– Näiden ohjeiden tulisi olla kirpputorilla ja torilla aina näkyvästi esillä.

Lähde: Kouvolan ydinkeskusta ry