Ministeriöstä kiitosta Kouvolan muuttuneelle linjalle sote-asioissa: "Kouvolassa mietittiin liian kauan, miten voitaisiin säilyttää Poksin nykytila"

Johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä toivoo, että sote-uudistuksessa katse käännettäisiin tulevaan.

Katja Juurikko

Johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä kävi Kouvolassa torstaina kertomassa sote-uudistuksen etenmisestä.
Johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä kävi Kouvolassa torstaina kertomassa sote-uudistuksen etenmisestä.

1. Mitä hyvää sote-uudistus tuo tavalliselle kouvolalaiselle?

— Maakunta on vahvempi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjä kuin yksittäinen kunta. Ihmiset saavat entistä varmemmin tasalaatuista palvelua. Kouvola on kohtalaisen iso kaupunki, mutta se ei siltikään ole suuri. Jos täällä on ollut ongelmia henkilöstön saatavuudessa, niin maakunta pystyy ratkaisemaan asian paremmin. Maakunta on työnantajana yksittäistä kuntaa houkuttelevampi ja joustavampi.

2. Kouvolassa asuu 85 000 ihmistä. Ensi vuonna Pohjois-Kymen sairaalassa Poksissa ei tehdä enää leikkauksia. Erikoissairaanhoidon palvelut ovat supistuneet merkittävästi jo tänä vuonna. Onko Kouvola sote-uudistuksen häviäjä?

— Kouvola ei ole häviäjä. Tänne ei jää erikoissairaanhoidon päivystystä, mutta perusterveydenhuollon päivystys jää. Sama asia on edessä esimerkiksi Varkaudessa ja Loimaalla. Kysyisin, kuinka usein keskimääräinen kansalainen tarvitsee kirurgin päivystystä tai sisätautilääkärin päivystystä. Ei usein. Leikkaukset ovat yksi iso kipukohta monessa sairaalassa Suomessa. Meillä on sairaanhoitopiirejä, joissa on kyetty pääsemään irti luopumisen tuskasta. Kouvolassa voitaisiin ennemmin miettiä, mitä kirurgialta tyhjentyviin tiloihin tulee.

3. Kouvolalaiset ovat yhä epätietoisia siitä, mitä palveluja he tulevat saamaan Kouvolassa ja mitä Kotkassa. Onko uudistuksen valmistelu mennyt hyvin?

— Avomieheni on kotoisin Myllykoskelta, ja meillä mökki Tirvalla. En silti tunne täkäläistä tilannetta kovin tarkasti. Vaikuttaa siltä, että täällä mietittiin liian kauan, millä konsteilla voitaisiin säilyttää Poksin nykytila. Se on hidastanut tulevaisuuden suunnittelua, mutta nyt tilanne on muuttunut parempaan. Täytyy myöntää se fakta, että samat palvelut eivät säily. Sen jälkeen voidaan miettiä, mitä uutta tänne voi tulla.

4. Kouvolalaisten hoitomatkat pitenevät, kun yhä useammin täytyy kulkea Kotkaan. Tämä tarkoittaa myös matkakulujen kasvamista. Mitä mieltä olet asiasta?

— Matkakuluista on menossa ministeriössä oma erillinen selvityksensä. Kulujen kasvu on ihan totta, ja myös aika on yksi tekijä. Mieheni on osa-aikaeläkkeellä ja hoitaa täällä omaistensa asioita. Hänellä menee aina puoli päivää Kotkassa käyntiin. Täytyy kuitenkin muistaa, että tulevaisuudessa tänne voi tulla uusia poliklinikkapalveluja, joita on aiemmin hoidettu muualla. Lisäksi voidaan käyttää konsultaatiopalveluja. On tärkeää, että maakunnissa sote-keskus ei haali kaikkea itselleen.

5. Ambulanssikuljetukset Kouvolasta Kotkaan lisääntyvät muutoksen takia. Carean ylilääkäri Petri Loikas arvioi kesäkuussa, että vuonna 2019 Kouvolasta keskussairaalaan kuljetetaan 5 000 potilasta enemmän kuin edellisvuosina. Vaarantuuko potilaiden terveys?

— Jos tilanne on sellainen, että potilaan lopullinen hoitopaikka on Kotka tai Helsinki, niin Poksissa käynti on lähtökohtaisesti vain hidaste. Ensihoitajat ovat hyvin koulutettuja ja voivat konsultoida erikoislääkäriä. Hätätilanteisiin on olemassa esimerkiksi helikoptereita. Todennäköisesti jatkossa ambulanssit eivät kuljeta kaikkia niitä Kotkaan, joita tähän asti on kuljetettu.

6. Kouvolassa osa hoitajista on ollut huolissaan siitä, pitääkö heidän vaihtaa toimipistettä Kotkaan. Leikkaussalihoitaja Marianne Hagner-Gräsbeck kirjoitti aiheesta mielipidekirjoituksen Kouvolan Sanomissa (16.10.). Miten työntekijöiden tulisi suhtautua sote-uudistukseen?

— Leikkaussalihoitajan työtä ei ole enää jatkossa Poksissa. Muutosta voi surra, mutta vaihtoehdot täytyy nähdä. Muita sairaanhoitajan töitä riittää satavarmasti. Samaa keskustelua on käyty muualla Suomessa esimerkiksi silloin, kun on keskitetty synnytyssairaalatoimintaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.