Jari Lindström blogissaan: Uusi kiky-sopimus tulee väistämättä – "Jos kaikkia yrittää miellyttää, niin ei hyvä heilu"

Katja Juurikko

Sipilän hallituksen kilpailukykysopimus ei jää ainutkertaiseksi, ennustaa Jari Lindström. Arkistokuva.
Sipilän hallituksen kilpailukykysopimus ei jää ainutkertaiseksi, ennustaa Jari Lindström. Arkistokuva.

Kilpailukykysopimuksen kaltaisia toimia tarvitaan Suomessa jatkossakin, kirjoittaa entinen työministeri Jari Lindström (sin.) blogissaan.

– Olisi aivan posketonta kuvitella, että kiky oli kertaluonteinen, Sipilän hallituksen ihan ikioma tekele, Lindström kirjoittaa.

Hän julkaisi blogitekstinsä sen jälkeen kun UPM oli ilmoittanut Jämsässä sijaitsevan Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta.

Lindströmin näkemys kikystä pohjautuu siihen, että Suomen hyvinvointi riippuu pitkälti viennistä. Silloin olennaista on, miten vientiyritykset kokevat Suomen investointikohteena ja työllistäjänä.

Koska Suomessa kilpailukykyä ei voi parantaa devalvoimalla, ainoaksi keinoksi jää niin sanottu sisäinen devalvaatio.

Lindström kirjoittaa, että kiky-sopimuksessa oli ymmärrettävästi kiistaa aiheuttaneita vaikutuksia, etenkin sen epäoikeudenmukaiseksi koetut vaikutukset eri aloille.

Silti jotain kikyn kaltaista vääjäämättä tarvitaan.

– Ja se on aivan varmaa, että jos kaikkia yrittää miellyttää, niin ei hyvä heilu. En väitä tätä helpoksi tieksi. Mutta näiden yt-uutisten keskellä kannattaisi toimia ajoissa. Tämä kun ei ole puoluepolitiikkaa vaan Suomen hoitamista, Lindström kirjoittaa.

Lindströmin blogiteksti on kokonaan luettavissa tämän linkin takaa.