Kouvola pysyy kiihtymisvaiheessa – "Kerromme kaikesta, mutta vastuullisesti," infektioylilääkäri sanoo vanhempien epäilemästä virustilanteen tiedon pimittämisestä

Kouvolan tilannetta koronakoordinaatioryhmä pohtii seuraavan kerran keskiviikkona.

Outi Paappanen

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Kun yhdestä koronatartuntaketjusta päästään Kouvolassa eroon, tilalle tulee toinen. Näin kuvailee Kymsoten tartuntatautien infektioylilääkäri Risto Pietikäinen Kouvolan tartuntatilannetta.

Maanantaina Kymsote kertoi KooKoon U14-juniorijoukkueen lauantaisen joukkotestauksen tuloksesta. Neljällä pelaajalla todettiin jatkotartunta ja joukkueen karanteenille määrättiin jatkoaika. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL kertoi viidestä uudesta tartunnasta Kouvolassa maanantaina.

Viikonlopun aikana karanteeniin asetettiin Cafe Ruukitar ja Leipomo Tuomon Luomu Kuusankoskella työntekijällä todetun koronaviruksen takia. Karanteeni on viikon mittainen.

Leipomon ja kahvilan johtaja Marika Pelkonen kertoi Kouvolan Sanomille sunnuntaina saaneensa terveydenhuollosta ristiriitaista tietoa altistumisesta ja karanteenista. Sekä koronainfon numerossa että Mehiläisen koronatestissä hänelle sanottiin, että jos tulos on negatiivinen, karanteeni purkautuu.

Pelkoselle negatiivinen tulos tuli ennen kuin Kymsotelta otettiin häneen yhteyttä. Pelkonen oli jo leipomolla valmistelemassa päivän töitä, kun hän sai Kymsotelta soiton. Hänet määrättiin takaisin karanteeniin ja liikkeet kiinni.

Infektioylilääkäri Pietikäisen mukaan syynä on ollut se, ettei kaikkien työntekijöiden testituloksia oltu vielä varmistettu.

Luokkakohtaisella karanteenilla pyritään minimoimaan koululaisille aiheutuvat haitat. — Risto Pietikäinen

Kymsoteen on tullut Pietikäisen mukaan kärkeviäkin kommentteja koululaisten vanhemmilta siitä, ettei esimerkiksi koululuokkien karanteenien kohdalla olisi annettu tarpeeksi tietoja tartuntojen laajuudesta. Jotkut vanhemmista ovat epäilleet Kymsoten pimittävän tietoja tai välttävän koululuokkien karanteeniin asettamista. Jotkut vanhemmista ottivat lapsiaan pois koulusta kaiken varalta, vaikka lasten luokissa ei ollut altistumista.

– Kerromme kaikesta, mutta vastuullisesti.

Pietikäisen mukaan yksittäisten luokkien karanteeniin asettamisella yritetään turvata muiden koululaisten opetus. Kouluissa, joissa karanteeniin joutuneita luokkia on ollut, virustilanne on saatu hallintaan.

– Luokkakohtaisella karanteenilla pyritään minimoimaan koululaisille aiheutuvat haitat. Normaali koulunkäynti on aina parempi kuin etäopetus.

Jos tartuntatilanne olisi pysynyt Kouvolassa rauhallisena, koronakoordinaatioryhmä olisi harkinnut Pietikäisen kaupungin kohdalla perusvaiheeseen palaamista tällä viikolla. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Viikonloppuna vahvistuneiden tartuntojen määrän takia Pietikäinen pitää perusvaiheeseen palaamista epätodennäköisenä. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona. Kouvolaa lukuunottamatta muu Kymsoten alue on perusvaiheessa.

Lieväoireinen voi sairastaa kotona

Koronavirus on tartuttava 1–2 päivää ennen oireiden alkua.

Infektion itämisaika on 5–6 päivää ja vaihteluväli 1–14 päivää.

Virukselle altistunut on henkilö, joka on ollut kontaktissa virustartunnan saaneen kanssa 48 tunnin aikana ennen tapauksen oireiden alkua.

Lieväoireinen koronaviruspotilas voi sairastaa kotona. Eristystä kotona jatketaan, kunnes potilas on ollut oireeton kaksi vuorokautta ja oireiden alusta kulunut vähintään seitsemän vuorokautta.

Jos oireita esiintyy vielä seitsemän vuorokauden jälkeen, sairastuneen tulee olla kotona, kunnes hän on ollut oireeton vähintään kahden vuorokauden ajan. Kontrollinäytteitä ei tarvitse ottaa.

Oireettomuudella tarkoitetaan sitä, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä.

Oireettoman henkilön, jolla on todettu koronavirustartunta testillä, kotieristyksen kesto on seitsemän päivää näytteenotosta.

Eristykseen määrätty henkilö, joka joutuu olemaan pois työstä, on oikeutettu saamaan tartuntatautilain mukaista tartuntatautipäivärahaa korvaamaan ansionmenetystä.

Lähde: THL