Kouvolalainen sateenkaarikansa on hiljaa

Kouvolalaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät ole järjestäytyneet yhdistykseksi. Muutakaan organisoitua toimintaa ei ole.

Katja Juurikko

Jenna Metsäketo ja Janttu Vainio-Metsäketo pitivät häät vuonna 2015. He ovat yksi noin 1200:sta pariskunnasta, jotka muuttivat rekisteröidyn parisuhteensa viime vuonna avioliitoksi.
Jenna Metsäketo ja Janttu Vainio-Metsäketo pitivät häät vuonna 2015. He ovat yksi noin 1200:sta pariskunnasta, jotka muuttivat rekisteröidyn parisuhteensa viime vuonna avioliitoksi.

Janttu Vainio-Metsäketo hyppyyttää sylissään puolivuotiasta Minka-vauvaansa. Vieressä istuu vauvan biologinen äiti ja Vainio-Metsäkedon vaimo Jenna Metsäketo. Perheen kaksi muuta lasta on omissa puuhissaan.

Kun sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan viime vuoden maaliskuussa, samaa sukupuolta olevat parit voitiin vihkiä avioliittoon.

Vainio-Metsäketo ja Metsäketo olivat rekisteröineet parisuhteensa ja viettäneet häitään jo kaksi vuotta aikaisemmin, joten he vain muuttivat rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi. Lisäksi Vainio-Metsäketo adoptoi Minkan.

Molempien prosessien helppous ja jopa mukavuus yllätti äidit.

— Kävimme kolme tai neljä kertaa lastenvalvojalla, jossa osallistuimme adoptioneuvontaan. Ainoa harmittamaan jäänyt asia oli, että lastenvalvoja jäi eläkkeelle ennen kuin ehdimme kiittää häntä, Jenna Metsäketo sanoo.

Avioliittoa varten tarvitsi allekirjoittaa yksi paperi. Adoptioon vaadituissa paperitöissä auttoi lastenvalvoja.

Kouvola on hyvä asuinpaikka

Pariskunta on elänyt Kouvolassa koko elämänsä. Molemmat elivät oman etsikkoaikansa ja löysivät seksuaalisen identiteettinsä parikymppisenä. Heidän Kouvolansa on suvaitseva kaupunki.

— Joskus nuorempana kuulin jotakin huuteluja, mutta jätin ne omaan arvoonsa, Vainio-Metsäketo sanoo.

Perhe asuu Voikkaalla omakotitalossa. Ihmiset tulevat kauppareissuilla ihastelemaan vauvaa ja moikkailevat kylillä. Kun pari antoi Kouvolan Sanomille vajaa vuosi sitten kuvallisen haastattelun tasa-arvoisesta avioliittolaista, vieraat tulivat jälkeenpäin onnittelemaan ja halaamaan.

Kouvolaan kaavaillaan omaa Kouvola Pride -tapahtumaa elokuulle. Vainio-Metsäkedon perhe aikoo osallistua sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta juhlivaan kulkueeseen.

Kaapin ovi on kouvolalaisilla usein kiinni

Kouvolalainen sateenkaarikansa ei pidä itsestään meteliä. Kymenlaakson Setan toiminta on vuoden verran ollut tauolla yhdistysaktiivien puuttumisen vuoksi.

Pariskunta kuitenkin vakuuttaa, että Kouvolassa on sateenkaarikansaa, vaikka kuinka paljon. Yhteisöllisyys kuitenkin puuttuu, ja kaapin ovi on monilla kiinni tai vain raollaan.

Oma yhteisö olisi tärkeä: Jenna Vainio-Metsäketokin tapasi tulevan vaimonsa niissä ainoissa Kymenlaakson Setan bileissä, joissa hän on tähän mennessä käynyt.

— Siihen jäi biletys, hän nauraa.

Vauva-aika ei anna periksi alkaa juuri nyt yhdistysaktiiviksi, mutta joku kanava olisi hyvä olla olemassa, etenkin nuorille.

— Itse emme tarvitse vertaistukea, mutta varmasti jotkut tarvitsisivat, Janttu Vainio-Metsäketo toteaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset