Elimäen lähiruokamessuilla uusi kävijäennätys — Palvattu possu katosi parempiin suihin parissa tunnissa

Ostajat olivat liikkeellä tosimielellä. Kahden 85-kiloisen palvatun sian mureat lihat myytiin lauantaina loppuun muutamassa tunnissa.

Lumikki Haaja

Korian Palvilihan yrittäjä Heidi Linnala leikkaa annoksia 85 kilon possusta. Taustalla työntekijä Heli Koivusaari. 
Korian Palvilihan yrittäjä Heidi Linnala leikkaa annoksia 85 kilon possusta. Taustalla työntekijä Heli Koivusaari. 

Sunnuntaina päättyneillä Elimäen lähiruokamessuilla tehtiin lauantaina uusi päiväkohtainen kävijäennätys, noin 4500 pääsylipun ostanutta messuvierasta. Kun myös sunnuntain vieraat lasketaan mukaan, päästiin kävijämäärässä helposti viime vuoden lukemiin. Tuolloin myytiin noin 8000 pääsylippua.

—Lauantain kävijäennätyksen syynä oli samaan aikaan järjestetyt pestoomarkkinat, joilta väki jatkoi messupäivää luontevasti Mustilan vanhalle koululle, messujen järjestäjiin kuuluva Maria Tigerstedt Lähiruuan ystävistä kertoo.

Elimäen lähiruokamessut on Suomen suurin täysin kotimaisen ruoan tapahtuma. Ostajat olivat liikkeellä tosimielellä ja muutamissa myyntikojuissa osa tuotteista loppui kesken. Gluteenittomien leivonnaisten myyjä pakkasi tavaransa jo lauantaina.

—Heillä oli myynnissä leivonnaisia kolminkertainen määrä viime vuoteen nähden, mutta silti tuotteet eivät riittäneet, Tigerstedt kuvailee.

Lähiruokamessujen vakiomyyjiin kuuluvan Korian Palvilihan kojulla myytiin kahdessa päivässä neljä palvattua sikaa. 85 kilon painoisesta siasta syötävää lihaa on painosta noin puolet, yrittäjä Heidi Linnala kertoo.

Sikaa palvataan noin vuorokausi. Murealla lihalla on ottajansa. Ensimmäisen sika oli myyty lauantaina jo puoleen päivään mennessä.

Lumikki Haaja

Asta Husu-Kunnari Kunnarin luomutilalta saapuu lähiruokamessuille joka vuosi yhdessä puolisonsa Matti Kunnarin kanssa. 
Asta Husu-Kunnari Kunnarin luomutilalta saapuu lähiruokamessuille joka vuosi yhdessä puolisonsa Matti Kunnarin kanssa. 

Lumikki Haaja

Eila Komulainen hämmentää uutispuuroa. Yhdessä kattilallisessa on riittävästi puuroa 250 hengelle.
Eila Komulainen hämmentää uutispuuroa. Yhdessä kattilallisessa on riittävästi puuroa 250 hengelle.

Kattilassa kiehui 70 litraa uutispuuroa

Lähiruokamessuilla oli tarjolla monenlaista syötävää. Talkoolainen Eila Komulainen tarjoili uutispuuroa kahden kauhallisen annoksina.

—Kattilassa hautuu 70 litraa uutispuuroa. Yhdestä kattilallisesta saa noin 250 annosta. Uutispuuron menekki oli suurta. Ensimmäinen kattilallinen oli myyty jo lauantaina iltapäivällä.

Perunaa, juureksia, vihanneksia, valkosipulia ja muuta syksyn satoa myyvä Kunnarin luomutila Haminan Paijärveltä on messujen vakiokauppiaita.

—Teemme normaalisti kauppaa Haminan torilla. Lähiruokamessut ovat meille ainoa kerta vuodessa, kun tulemme markkinoille Pohjois-Kymenlaaksoon, puolisonsa Matti Kunnarin kanssa luomutilaa pyörittävä Asta Husu-Kunnari kertoi.

Lumikki Haaja

Piian Herkut -yrityksen Piia Viljasuo ( kuvassa oikealla) suunnittelee itse valmistamiensa tuotteiden makumaailman. Hän käyttää tuotteissa vain kotimaisia marjoja ja luonnon raaka-aineita. 
Piian Herkut -yrityksen Piia Viljasuo ( kuvassa oikealla) suunnittelee itse valmistamiensa tuotteiden makumaailman. Hän käyttää tuotteissa vain kotimaisia marjoja ja luonnon raaka-aineita. 

Lumikki Haaja

Korian Palvilihan kojulle muodostui jonoa. 
Korian Palvilihan kojulle muodostui jonoa. 

Lumikki Haaja

Chilisuolan värimaailmassa ei ole mitään keinotekoista. Kaikki värit saadaan chileistä sekä luonnon raaka-aineista, kertoo Piian Herkkujen yrittäjä Piia Viljasuo.
Chilisuolan värimaailmassa ei ole mitään keinotekoista. Kaikki värit saadaan chileistä sekä luonnon raaka-aineista, kertoo Piian Herkkujen yrittäjä Piia Viljasuo.

Värit aidoista raaka-aineista

Piia Viljasuo Ruotsinpyhtäältä oli myymässä kotimaisista marjoista ja luonnon raaka-aineista tekemiään juomatiivisteitä, erikoishilloja ja sinappia.

Viljasuo kehittelee tuotteidensa makumaailman itse. Hän käyttää hilloissa lakkaa, karpaloa, tyrniä ja mustikkaa. Messuilla oli kaupan muun muassa tyrnichilihilloa ja chilisinappia.

—Väriaineita ei ole käytetty. Kaikki värit saadaan aidosta chilistä sekä raaka-aineista.

Lumikki Haaja

Marjut Jaakkosela oli messuilla myymässä ystävänsä Liisa Tikan valmistamia luonnonmateriaaleista tehtyjä koristeita. Kuvassa myös Ulla Jaakkosela.
Marjut Jaakkosela oli messuilla myymässä ystävänsä Liisa Tikan valmistamia luonnonmateriaaleista tehtyjä koristeita. Kuvassa myös Ulla Jaakkosela.

Lumikki Haaja

Elimäen lähiruokamessut järjestetään Mustilan vanhalla puukoululla Elimäen keskustassa. 
Elimäen lähiruokamessut järjestetään Mustilan vanhalla puukoululla Elimäen keskustassa. 

Ensi vuoden messuille jo tulijoita

Asiakkaat ovat toivoneet Elimäen lähiruokamessujen keston pidentämistä kolmipäiväisiksi, mutta tapahtuman järjestäjille ja myyjille tapahtuman venyttäminen perjantaille olisi liian hankalaa toteuttaa.

—Olemme saaneet kauppiailta hyvää palautetta messuista tällaisenaan, messujen organisointityöstä vastaava Maria Tigerstedt toteaa.

—Nyt ideoidaan jo ensi vuoden messuja. Ensimmäiset ilmoittautumiset ensi vuodelle on jo otettu vastaan.

Lumikki Haaja

Elimäen lähiruokamessuista on muodostunut jo perinteikäs, joka syksy järjestettävä tapahtuma. 
Elimäen lähiruokamessuista on muodostunut jo perinteikäs, joka syksy järjestettävä tapahtuma. 

Lumikki Haaja

Kati Jaakkola Inkeroisista oli myymässä eläinaiheisia pyyhkeitä sekä patakintaita, patalappuja ja muita ompelemiaan tekstiilejä. 
Kati Jaakkola Inkeroisista oli myymässä eläinaiheisia pyyhkeitä sekä patakintaita, patalappuja ja muita ompelemiaan tekstiilejä. 

Lumikki Haaja

Myös luonnon antimista tehtyä taidetta oli nähtävillä. 
Myös luonnon antimista tehtyä taidetta oli nähtävillä. 

Juttua on päivitetty kello 21.38. Korjattu kuvatekstistä Moision vanha koulu Mustilan vanhaksi puukouluksi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset