Verlan säätä seurataan Porissa ja New Yorkissa

Timo Pukkila on tarkkaillut säätä yli 30 vuoden ajan. Verlan säätiedot hän on jakanut maailmalle vuodesta 2013.

Katja Juurikko, Katja Juurikko

Timo Pukkilan Davis Vantage Vue -sääasema välittää säätietoja nettiin kymmenen minuutin välein.
Timo Pukkilan Davis Vantage Vue -sääasema välittää säätietoja nettiin kymmenen minuutin välein.

Verlassa asuvan Timo Pukkilan pellon reunalla säätilaa tarkkailee reilut 400 euroa maksanut sääasema. Se osaa kertoa lämpötilan, tuulen nopeuden ja kosteuden lisäksi muun muassa ilmanpaineen ja sademäärän.

— Toistaiseksi lumen syvyyden ja veden lämpötilan joudun mittaamaan itse ja syöttämään ne manuaalisesti tietokoneelle.

Sääasema on päivittänyt Pukkilan omille kotisivuille 10 minuutin välein Verlan säätilaa vuodesta 2013 lähtien. Alkuun säätilannetta ei seurannut kuin muutama kiinnostunut, nyt sivuilla on kymmeniä kävijöitä päivässä. Parhaimmillaan Verlan säätä on seurannut yli sata kävijää päivässä.

— Suurin osa verkkoliikenteestä tulee Kouvolasta ja Helsingistä. Asemaa tarkkaillaan myös Porista, Englannista ja New Yorkista käsin. Nuo kolme viimeistä ovat varmasti muita sääasemaharrastajia. Voi tietysti olla, että New Yorkissa asuu joku entinen verlalainen, joka haluaa seurata kotiseutunsa säätä.

Säästä ollaan erityisen kiinnostuneita kesällä, jolloin Verlassakin on lomailijoita.

Veljen viitoittamalla tiellä

Pukkilan Davis Vantage Vue -mallinen sääasema ei ole miehen ensimmäinen. Pukkila innostui sään seuraamisesta jo 30 vuotta sitten veljensä Reijo Pukkilan kautta.

Veli piti kirjaa sääilmiöistä perinteisellä ruutuvihkomenetelmällä vuosikymmenien ajan. Harrastus tarttui myös pikkuveljeen.

Pukkilla oli aikaisemmin kevyempiä sääasemia, mutta innostuttuaan seuraamaan muiden sääharrastajien blogeja vuonna 2010 päätti hän hankkia jonain päivänä järeämmän sääaseman, joka välittää tiedot suoraan verkkoon.

— Pari kaveria auttoi tietotekniikan kanssa, jotta asema osaa automaattisesti lähettää tiedot kotisivuille ja pariin muuhun sääpalveluun. Muun muassa Jarmo Balk oli tässä korvaamaton apu.

Pukkila kertoo olleensa aina kiinnostunut siitä, mitä maalla ja taivaalla tapahtuu. Hän seuraa mielellään taivaankappaleita ja niiden liikkeitä. Erityisen kiinnostunut hän on sään poikkeusilmiöistä.

— Revontulet, syöksyvirtaukset ja hurrikaanit ovat kiinnostavia, vaikkei jälkimmäisiä Suomessa olekaan. Seuraan maailman säätä paljon verkon kautta. Revontulia seuraan ystävieni sääasemien kautta Muoniossa ja Rovaniemellä.

Katja Juurikko, Katja Juurikko

Reijo Pukkila ja Timo Pukkila mittaavat lumen syvyyttä silmämääärisesti perinteisellä mitta-asteikolla.
Reijo Pukkila ja Timo Pukkila mittaavat lumen syvyyttä silmämääärisesti perinteisellä mitta-asteikolla.

Ilmastonmuutos näkyy monella tapaa

Pukkila on säähistoriansa aikana huomannut ilmaston muuttumisen. 30 vuoden aikana lumen määrä on vähentynyt Verlassa ja kevät on aikaistunut. Samoin jäät muodostuvat aikaisempaa myöhemmin.

Pukkilan mukaan sääilmiöt liittyvä kiistatta ilmastonmuutokseen. Heinäkuu on silti pysynyt vuoden kuumimpana ja sateisimpana kuukautena.

— Nykyään kymmeneen vuoteen mahtuu ehkä kaksi vuotta, jolloin talvi on samankaltainen kuin menneinä vuosikymmeninä. Nyt voidaan mennä helposti tammikuullekin asti ilman kunnon lumipeitettä. Lisäksi järvien lämpötilan noustessa ne rehevöityvät entistä helpommin. Tosin lannoitteillakin voi olla osuutta asiassa.

59-vuotias Pukkila on kapteeni EVP ja toimii maa- ja metsätalousyrittäjänä. Pukkilan mukaan eläkepäivillä on entistä enemmän aikaa keskittyä sääharrastukseen. Hän aikoo laajentaa tulevaisuudessa harrastettaan lisäämällä uusia antureita sääasemaansa.

— Sataneen lumen määrää mittaava anturi ja veden lämpötila-anturi sekä ukkostutka ovat hankintalistalla. Haluan tarkkailla säätä tulevaisuudessa entistäkin monipuolisemmin.

Pukkilan sääasemaa voi seurata osoitteessa www.timopukkila.fi.