Lukijalta: Junalla Repovedelle – Hillosensalmen pysäkin palauttaminen käyttöön on selvitettävä viipymättä

Talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjaus itäradasta on ponnekkaan yhteistyön tulos. Vaikka vielä on matkaa siihen, että ratapölkkyjä aletaan maahan asentamaan, nyt on jo aika kiittää kaikkia niitä, jotka ovat asian eteen positiivisesti vaikuttaneet. Kouvola kuului kerrankin laajaan porukkaan, jolla oli selvä yhteinen tavoite. Päättäjät Kuopiosta Porvooseen, virkamiehet Lappeenrannasta Joensuuhun, olivat kaikki yhteisellä asialla. Kyseessä on aika merkittävä joukko. Nyt rakennetulla yhteistyökyvyllä voidaan saada aikaan muutakin.

Selkeä päätös itäradasta ei ole ainoastaan elinkeinoelämän kannalta merkittävä. Logistiikan arvoketju on huomattava työllistäjä Kouvolan alueella ja tehty päätös luo tulevaisuuden uskoa myös tänne. Kulunut vuosi on näyttänyt, että monipaikkainen asuminen ei ole ainoastaan mahdollista, vaan myös helposti toteutettavissa. Pendelöinti Kouvolaan eri puolelta Suomea on arkipäivää jo nyt monelle.

Elinvoiman kasvu ei tule raiteita pitkin resiinalla. Nyt jos koskaan on tehtävä aktiivista ja jopa röyhkeää markkinointia yritysten ja investointien sijoittumisesta. Kukaan ei tule Kouvolan tonteista kaupungintalolta kysymään.

Raiteilla liikkuminen myös laajemmin on syytä nostaa laajemmin esille. Repoveden kansallispuisto on yksi maamme suosituimmista luonto-matkailun kohteista. Hillosensalmen pysäkin palauttaminen junien pysähdyspaikaksi on selvitettävä viipymättä.

Kymenlaaksossa olisi mahdollista päästä meren rannalta erämaahan junan kyydissä. Kansallispuisto on kaupunkimme ylpeys. On korkea aika edistää laajalla rintamalla pohjoisen Kouvolan elinkeinotoimintaa myös tätä kautta. Etelä-Savo on saatava tähän työhön mukaan. Maakuntaraja ei saa tarkoittaa mahdollisuuksien menettämistä vaan vahvistamista.

Koko laajan Itä-Suomen asia on yhteinen. On kyse sitten liikkumisesta, opiskelupaikoista, työvoimatarpeista tai toimivasta arjesta. Uhon politiikalla ja Twitter-ilkeilyllä ei pitkälle pötkitä. Reaalimaailmassa asiat etenevät yhteistyöllä ja asiantuntemuksella. Todellinen vaikuttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, kontakteja ja kykyä rakentaa tosiasioihin pohjautuvia argumentteja.Juuri tällä tavalla menestys itärata-asiassa saavutettiin.

Nyt yhteistyö ja osaaminen on aika keskittää siihen että maakunnan korkeakoulutilanne saadaan kuntoon ja tukemaan alueen kasvua ja kehitystä.

Jenny Hasu

kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja (kesk.)