Sosiaali- ja kriisipäivystyksen yövuorot sittenkin säilymässä Kouvolassa — Kymenlaakson yhteinen päivystys vaatii nykyistä enemmän henkilökuntaa: "Aiemmin ehdotetulla määrällä homma ei varmasti pyöri"

Kouvolassa ollaan maanantain kokouksen jälkeen tyytyväisempiä. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen tulevaisuudesta neuvottelivat tulevan Kymsoten sosiaalipalveluiden johto yhdessä Kouvolan ja Kotkan sosiaali- ja kriisipalveluiden työryhmien sekä luottamusmiesten kanssa. Asiantuntijatyöryhmä alkaa valmistella Kymsoten sosiaali- ja kriisipäivystystä.

Katja Juurikko

Sosiaali- ja kriisipäivystys toimii tällä hetkellä kellon ympäri Pohjois-Kymen sairaalassa Kuusankoskella.
Sosiaali- ja kriisipäivystys toimii tällä hetkellä kellon ympäri Pohjois-Kymen sairaalassa Kuusankoskella.

Sosiaali- ja kriisipalveluiden yöpäivystys ei lopeta sittenkään kokonaan Kouvolassa. Uuden sote-kuntayhtymän Kymsoten sosiaali- ja kriisipäivystysesitystä viilattiin maanantaina. Asiasta neuvottelivat tulevan Kymsoten sosiaalipalveluiden johto yhdessä Kouvolan ja Kotkan sosiaali- ja kriisipalveluiden työryhmien sekä luottamusmiesten kanssa.

Aikaisemman ehdotuksen mukaan Kouvolasta poistuisi sosiaali- ja kriisipäivystyksen eli sokrin yöpäivystys, ja yksintyöskentely lisääntyisi. Koko Kymenlaakson yöpäivystys oli ensimmäisen esityksen mukaan tarkoitus siirtyä Kymenlaakson keskussairaalaan Koksiin Kotkaan, jossa päivystystä hoitaisi yksi sosiaalityöntekijä.

— Nyt ehdotukseen on tullut täydennyksiä siltä osin, että Kouvolassa ja Kotkassa molemmissa olisi päivystys vuorokauden ympäri, Kouvolan kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Tarja Mäntynen ja kriisityöntekijä Marja-Liisa Mankki sanovat.

Uudessa ehdotuksessa yöpäivystys hoituisi kahden päivystäjän voimin. Kotkassa päivystäisi pääsääntöisesti sosiaalityöntekijä ja Kouvolassa sosiaaliohjaaja.

— Tähän liitettäisiin varallaoleva sosiaalityöntekijä, joka toimisi työparina erityisesti Kouvolan päässä olevalle sosiaaliohjaajalle.

Ainoastaan lainmukaisen pätevyyden omaava sosiaalityöntekijä voi tehdä kiireellisen sijoittamisen kriisin sattuessa.

— Kokouksessa oltiin yhtä mieltä siitä, että etäisyys kasvaa liian isoksi kiireellisissä lastensuojelutapauksissa, jos sosiaalityöntekijä on vain toisella paikkakunnalla.

Mäntynen lisää, että työparia tarvitaan muissakin kuin lastensuojelutehtävissä.

Asiantuntijatyöryhmä laatimaan mallia

Maanantain kokouksessa käytiin läpi sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijöiden määrää tulevassa Kymsotessa, sekä varallaolojärjestelmän tarvetta.

Tärkeimpänä asiana Mäntynen ja Mankki kertovat, että Kymsoten sosiaalipalveluiden johto päätti koota asiantuntijatyöryhmän, joka valmistelee mallia siitä, kuinka sosiaali- ja kriisipäivystys tulisi Kymsotessa järjestää. Työryhmässä on mukana työntekijöitä niin Kouvolan sokrista kuin Kotkassa sijaitsevasta Villa Jensenistä, joka hoitaa Etelä-Kymenlaakson sosiaali- ja kriisipalveluita tällä hetkellä.

— Ryhmä käsittelee myös henkilöstömitoitusta. Eli millä porukalla pyörisi päivystys, joka toteuttaisi päivystysasetuksen vaatimat seikat.

Mäntysen mukaan aikaisemmassa ehdotuksessa esitetty seitsemän työntekijän määrä ei riitä toimimaan sekä Kotkassa että Kouvolassa. Toiminta kahdessa pisteessä edellyttää ensiarvion mukaan vähintään kymmenen työntekijää.

— Aiemmin ehdotetulla määrällä homma ei varmasti pyöri. Uutta henkilömitoitusta aletaan laskemaan työvuorosuunnittelun kautta.

Hyvä henki luoda toimiva malli

Kouvolassa ollaan maanantain kokouksen jälkeen tyytyväisempiä.

— Aiemmin tuntui, että meitä ei ole kuultu. Nyt pääsemme yhdessä miettimään kuinka toteutetaan laadukas sosiaali- ja kriisipäivystys koko maakunnan alueella.

Mäntysen ja Mankin mukaan nyt kaikilla osapuolilla on hyvä henki luoda toimiva malli.

Mäntynen kertoo, että Kymsoten sosiaali- ja kriisipäivystysuudistus ei ehdi rakentua ennen alkuperäisen aikataulun takarajaa — tulevaa tammikuuta.

— Olimme yksimielisiä siitä, että uusi malli ei ehdi valmiiksi vielä 1. päivä tammikuuta. Uuteen toimintamalliin siirrytään asteittain, kun olemme valmiita.

He pohtivat Kymenlaakson sosiaali- ja kriisipäivystyksen uutta mallia

Työryhmään kuuluvat Kymsoten aikuisten monialaisten palveluiden johtaja Marjo Seuri.

Kymsoten aikuisten sosiaalipalveluiden palvelupäällikkö Anna Liakka.

Kymsoten sosiaalityön palvelujohtaja Anu Salonen ja pääluottamusmies Maritta Harju.

Kotkasta mukana ovat Villa Jensenin vastaava ohjaaja Hanna Hakulinen ja ohjaaja Mari Toropainen.

Kouvolasta työryhmään osallistuvat Tarja Mäntysen ja Marja-Liisa Mankin lisäksi vastaava sosiaalityöntekijä Tarja Maaskola.

Työryhmän ensimmäinen kokous on sovittu joulukuulle.