Koripalloturnauksesta ylijäänet eväät tekivät kauppansa seurakunnan ruokajonossa — Kouvolan seurakunnan ja Kouvojen ruokajakelussa ihmisvirta kiemurteli pitkänä jo ennen ovien avautumista

Lehdokin seurakuntakodissa kävi 86 ruoanhakijaa.

Lumikki Haaja

Kouvolan seurakunnan vapaaehtoistyöntekijä Marja-Terttu Nuorivuori jakoi ruokaa Lehdokin seurakuntakodilla sunnuntaina.

Tykkimäki-turnauksen ylijäämäruokaa jaettiin sunnuntaina Lehdokin seurakuntakodilla. Ruoanjaosta vastasivat koripalloseura Kouvot yhdessä Kouvolan seurakunnan kanssa.

Turnauksen majoitus- ja ruokailuvastaava Ira Pasi kertoo, että ruokaa jäi tänä vuonna yli valtava määrä.

Puoli tuntia ennen tapahtuman alkua seurakuntakodin aulassa jonotti yli viisikymmentä ihmistä. Ensimmäiset olivat tulleet paikalle jo tuntia ennen jakelun alkua.

Viime vuonna samaisen turnauksen yhteydessä järjestetyssä ruoanjaossa kävi 84 ihmistä. Tänä vuonna kävijöitä oli 86.

Ruokaa sai ottaa omaan mukana tuotuun astiaan. Tarjolla oli muun muassa jauhelihakastiketta, makkarakeittoa, maitoa, voita, leipää, jogurttia ja juustoa.

Reilussa tunnissa kaikki ruoka oli jaettu.

Pitää huolehtia ainoastaan siitä, että ruoka on jaettavaksi kelpaavaa eikä se ole mennyt pilalle. — Ira Pasi

Pasin mukaan ruokajakelu suurten tapahtumien yhteydessä on helppoa järjestää. Ylimääräisiä lupia ruoan jakamiseen ei tarvita. Hän kannustaa muitakin alueen seuroja ja yhdistyksiä jakamaan tapahtumista ylijäävän ruoan.

— Pitää huolehtia ainoastaan siitä, että ruoka on jaettavaksi kelpaavaa eikä se ole mennyt pilalle. Haastavinta on varmasti löytää taho, joka jakaa ruoan. Tässä tapauksessa seurakunta on hoitanut roolinsa ruoan jakajana hienosti.

Tänä vuonna seurakunta oli mainostanut tapahtumaa jo useita viikkoja etukäteen.

Lumikki Haaja

Tykkimäki-turnauksen ylijäämäruokaa jonotti sunnuntaina kymmeniä ihmisiä. Ruokaa sai hakea omaan astiaan. Kaikkiaan 86 ihmistä kävi hakemassa ruokaa.

Ruoanhakijoiden määrä kasvanut

Kouvolan seurakunnan diakonissa Leena Sahamies pitää turnausruoan jaon kaltaisia tilaisuuksia tarpeellisina.

Sahamies kertoo, että useat kymmenet käyvät viikossa ruoka-avun tiimoilta seurakuntatoimistolla.

— Ihminen varaa meiltä ajan. Sen jälkeen hänen tilanteensa kartoitetaan. Sen jälkeen hänelle voidaan myöntää ruokaetukortteja kauppoihin.

Seurakuntatoimistolle voi tulla, vaikka ei kuuluisikaan kirkkoon.

Sahamiehen mukaan ruoka-apua hakevien määrä Kouvolan seurakunnan alueella on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ruoka-avun tarve on usein monen asian summa.

— Diakoniatyössä olen huomannut, että ihmisten moniongelmaisuus on voimistunut. Työttömyys, ihmissuhdeongelmat ja päihteet ovat ne yleisimmät ongelmat, joiden kanssa ihmiset painivat.

Sahamies toteaa, että seurakunnan resurssit antaa ruoka-apua ovat rajalliset.

— Diakoniatyön tarkoitus on auttaa, kun ihmisellä on kaikkein suurin hätä. Olemme sellainen hätäavun antaja. Varamme ovat paljon pienemmät kuin esimerkiksi kaupungin.

Lumikki Haaja

Etualalla vapaaehtoistyöntekijä Eeva-Riitta Gärdström jakoi leipää Lehdokin seurakuntakodilla. Takana Marja-Terttu Nuorivuori annosteli lämmintä ruokaa.

Kouvola näytti esimerkkiä

Ruoan lisäksi koripalloseura Kouvot, Kouvolan seurakunta ja Kymenlaakson pelastuslaitos jakoivat Lehdokin seurakuntakodilla 50 ensimmäiselle palovaroittimen. Jaetut varoittimet lahjoitti Kymenlaakson pelastuslaitos.

Joukko vapaaehtoisia kävi kiinnittämässä osan palovaroittimista heti samana iltana ihmisten koteihin. Loput varoittimet käydään kiinnittämässä ensi viikon aikana seurakunnan toimesta.

— Tällä varmistetaan, että palovaroittimet saadaan heti käyttöön. Samalla tarkistettiin palovaroittimen toimivuus, Ira Pasi kertoo.

Pelastustoimen tietokanta Pronton mukaan asuinrakennusten tulipaloissa vuonna 2017 vain 40 prosentilla talouksista oli toimiva palovaroitin.

Pasin mukaan Kouvolassa annettiin turvallisuuden esimerkkiteko koko maalle.

— Maassa on varmasti monia tapahtumia, joihin voidaan yhdistää tämänkaltainen lähimmäisapu.

Edit 21.03: Korjattu: Pronton mukaan asuinrakennusten tulipaloissa vuonna 2017 vain 40 prosentilla talouksista oli toimiva palovaroitin.