Kouvolan gospelkuorossa ei lauleta otsa rypyssä

Katja Juurikko

Kaisu Leino muistuttaa, että Pelastusarmeijan gospelkuorossa lauletaan kaikenlaista suomenkielistä hengellistä musiikkia.
Kaisu Leino muistuttaa, että Pelastusarmeijan gospelkuorossa lauletaan kaikenlaista suomenkielistä hengellistä musiikkia.

Pelastusarmeija perustaa Kouvolaan gospelkuoron. Kuoron johtajaksi lupautunut luutnantti Kaisu Leino muistuttaa, että musiikki on on ollut aina tärkeässä osassa Pelastusarmeijan toimintaa.

— Se on merkittävä osa meidän DNA:ta ja identiteettiä.

Emme kysele vakaumuksen perään.

Vanhastaan Pelastusarmeija tunnetaan soittokunnistaan ja kitarakuoroistaan. Viime vuosina on suomessa ollut kuororintamalla hiljaista, mutta muualla maailmassa pelastusarmeijaan on perinteisten kuorojen lisäksi alkanut syntyä moderneja gospelkuoroja.

— Nämä liikkeemme sisällä olevat esimerkit ovat innostaneet minua, Leino kertoo.

Pitkä historia kuoroissa

Leinolla on takanaan pitkä historia kuoroissa. Hän on ennen Pelastusarmeijaan liittymistä toiminut pääkaupunkiseuduilla useissa kuoroissa.

— Opiskeluaikanani olin opiskelijakuorossa muun muassa varajohtajana.

Leino muistuttaakin, että uuden kuoron perustaminen on seikkailu yhtä lailla hänelle johtajana kuin kuoroon tuleville laulajille. Mitään ryppyotsaista hieromista ei ole luvassa. Kuoro rupeaa toimimaan laulajien tason mukaisesti.

— Jos on vähänkin musikaalinen ja pitää laulamisesta, niin tervetuloa mukaan.

Pelastusarmeijalla on Kouvolassa myös orkesteri, josta kuoro tulee saamaan myöhemmin komppiapuja.

Ei suorituspaineita

Leino peräänkuuluttaa rohkeasti mukaan niitä, jotka haluavat tehdä kuoromusiikkia hymyssä suin, ilman turhia suorituspaineita. Pelastusarmeijan kuoroon ei kysytä jäsenpapereita eikä ikää.

— Emme kysele vakaumuksen perään.

Leino tähdentää, että Pelastusarmeijan musiikillinen vakaumus on selvä: laulukirjasto perustuu kristilliseen musiikkiin.

— Esitämme suomenkielistä hengellistä musiikkia laidasta laitaan, emme pelkästään Pelastusarmeijan piirissä syntyneitä lauluja.

Musiikin sisältö ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuoroon tulijan pitää sitoutua tiettyyn kristilliseen aatteeseen.

— Pelastusarmeijan toiminnassa tärkeä periaate on, että toivotamme tervetulleeksi kaikki ihmiset ilman mitään erottelua.

Keikkaa riittää

Toiveissa on saada noin kaksikymmenhenkinen gospelkuoro, mutta Leino on valmis kokeilemaan pienemmälläkin porukalla. Esiintymisiä on luvassa, sillä Pelastusarmeijalla on tilaisuuksissaan jatkuva musiikkitilaus.

— Jos ja kun saadaan hyvä porukka, laulutilaisuuksia on varmasti muuallakin kuin Pelastusarmeijan tilaisuuksissa.

Leino paljastaa, että uusi kuoro voi päästä ensi keväänä esiintymään myös Helsinkiin, kun Pelastusarmeijan kansainvälisen toiminnan johtaja, kenraali André Cox vierailee Suomessa. Tapahtumaa varten kootaan suomen pelastusarmeijalaisista projektikuoro, jota Kaisu Leino tulee johtamaan.

Pelastusarmeijan gospelkuoro harjoittelee keskiviikkoisin kello 18—19.30 Hovioikeudenkatu 12:ssa. Ensimmäiset harjoitukset 13.9.

Kaisu Leino

Valmistui Pelastusarmeijan upseerikoulusta 2016.

Toimii luutnanttina Kouvolan Pelastusarmeijassa.

Opiskellut laulua ja toiminut useissa kuoroissa.

Työskenteli ennen Pelastusarmeijaa äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.