Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi talousarvion vuodelle 2019 — Säästölista ja investoinnit menivät läpi pienin muutoksin: Kouvola-lisää leikataan, Manskin kattamisen investointi poistettiin

Talousarvion käsittely kesti noin neljä ja puoli tuntia.

Moises Garibay

Kouvolan kaupunginvaltuusto käsittelee tänään vuoden 2019 talousarviota. Arkistokuva elokuulta.
Kouvolan kaupunginvaltuusto käsittelee tänään vuoden 2019 talousarviota. Arkistokuva elokuulta.

Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuoden tulot ja menot.

Kaupunginhallituksen talousarvioehdotuksen mukaan Kouvola tekee ensi vuonna 10,5 miljoonaa euroa tappiollisen tuloksen.

Kouvola investoi ensi vuonna 59,6 miljoonaa euroa. Kullasvaaran maantie- ja rautatieterminaaliin aiotaan investoida 15,3 miljoonaa euroa, Kimolan kanavaan puolestaan 3,3 miljoonaa euroa. Manskin kattamisen 1,2 miljoonan euron investointi poistettiin talousarviosta.

Kokouksen seuranta

18:21 Vielä viimeinen sana, vaikka lupasin jo lopettaa. Valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen toivotti juuri kokousväelle rauhallista joulunaikaa ja päätti kokouksen. "Sitten taas nyrkit pystyssä vuoden alussa", hän nauratti porukkaa.

Paula Werning (sd.) ehti sitä ennen kehua ja kiittää Leppästä ryhdikkäästi hoidetusta puheenjohtajan tehtävästä.

18:07 Reaaliaikainen seuranta päättyy. Keskustelua riitti, mutta talousarvio saatiin pakettiin. Kiitoksia mielenkiinnosta!

17:57 Hyväksytään toimenpidealoite, että kaupunki laatii jatkossa pitkän tähtäimen investointistrategian.

17:56 Hyväksytään toimenpidealoite, että Kouvolan kaupunki laatii jatkossa budjettimuistion.

17:54 Talousarvio hyväksytään.

17:52 Laineen muutosehdotus uimahalliasiassa voittaa. JAA 20, EI 33, TYHJÄÄ 4.

17:50 Äänestetään muutosehdotuksista. Mika Byman esittää, että kokouspalkkioiden määräaikainen alentaminen 10 prosentilla muutetaan pysyväksi. JAA 41, EI 13, TYHJÄ 3. Bymanin ehdotus ei menesty, vaan pohjaesitys jää voimaan.

17:49 Raimo Laine täsmentää uimahalliehdotustaan. Hän haluaa poistaa talousarvion säästölistalta kohdan, jossa mainitaan näin: "Suuremmat säästöt vasta 2021, jolloin Haanojan lisäksi yksi uimahalli lakkautuu, jos uusi uimahalli valmistuu 2021."

17:44 Henkilöstöjohtaja Päivi Karhu vastaa Bymanille. Hänen mukaansa kaupungilla on mahdollista tehostaa esimerkiksi korvaavan työn käyttöä.

17:43 Mika Byman (vas.) arvostelee säästölistalla esimerkiksi sairauspoissaolojen vähentämisestä ensi vuonna saatavaksi arvioitua 600 000 euron säästöä. Hän ihmettelee, miten säästöön päästään.

17:42 Aimo Rautiainen (ps.) ja Sinikka Rouvari (kok.) kannattavat pohjaesitystä.

17:41 Laineen esitys saa useita kannatuspuheenvuoroja.

17:35 Hieman sekava tilanne kokouksessa. Talousarviokirjan läpikäynti jatkuu. Raimo Laine (sd.) haluaa palata jo aiempaan kohtaan arviokirjassa. Laineen mukaan on selvä, että Kouvolaan ei voida rakentaa uutta uimahallia tässä vaiheessa moneen vuoteen muiden investointikohteiden takia. Hän ehdottaa, että Haanojan uimahallin sulkemisen vaikutukset pitäisi poistaa säästölistalta.

17:30 Manskin kattamisen osalta ryhmät päätyvät neuvottelun jälkeen yksimieliseen muutokseen: 1,2 miljoonaa euroa poistetaan investointilistalta. Investointiasiaan palataan myöhemmin, jos se tulee ajankohtaiseksi.

17:29 Pohjaesitys voittaa Sakari Smedsin (kd.) muutosesityksen 43-15. Monitoimihallin suunnitteluraha säilyy talousarvion investointiosassa.

17:28 Kristillisdemokraatit esittävät, että monitoimihallin 250 000 euron suunnitteluraha poistetaan talousarviosta. Asiasta äänestetään.

17:26 Topi Seppälä (kesk.) muuttaa muutosehdotustaan. Teatterin suunnitteluraha 250 000 euroa myönnetään vuodelle 2019, mutta loppu investointi myönnetään vain ehdollisena valtion tuelle. Tapio Karvonen (kok.) kannattaa muutosehdotusta. Muutosehdotus hyväksytäänkin yksimielisesti.

17:24 Puheenjohtaja Jouko Leppänen huomauttaa, että keskustelu on nyt päättynyt. Seuraavaksi äänestetään muutosehdotuksista. Niitä tuli kolme kappaletta.

17:23 Kokous jatkuu. Keskustelua on riittänyt etenkin monitoimihallista, Manskin kattamisesta ja teatterin rakentamisesta. Välillä on nähty kiivastkin sananvaihtoa, mutta yleistunnelma on ollut rakentava. Katsotaan, mihin suuntaan ilta kääntyy seuraavaksi. 

17:09 Muutaman minuutin tauko. Investointiosa nosti keskustelun uuteen lentoon.

17.05 Sakari Smeds (kd.) toistaa Vesa Vainion (kd.) aiemman esityksen 250 000 euron suunnittelurahan poistosta, koska Vainio joutui poistumaan kokouksesta. Sheikki Laakso (ps.) kannattaa ehdotusta. Samalla Laakso alleviivaa aiempaa pointtiaan monitoimikeskuksen sijainnista:

"Me kilpaillaan isoista massatapahtumista. Meillä täytyy olla jokin kilpailuvaltti. Se ei riitä, että me ilmoitetaan, että meillä on jokin halli. Me ei saada niitä tapahtumia, mitä esimerkiksi Lahti saa. Meillä täytyy olla antaa jotain järjestäjille (tällä Laakso viittaa sijaintiin aseman seudulla)."

17:05 Marja-Leena Vainio (sd.): "Toivon, että teatterin kehittäminen etenee lähitulevaisuudessa. Valtion tuesta kannattaa ottaa selvää."

17:04 Pekka Korpivaara (kok.) on huolissaan siitä, että työmatkapendelöijille riittää parkkipaikkoja Kouvolan aseman lähellä. Hänen mielestään tästä näkökulmasta monitoimihallin siirto pois aseman läheltä on vain hyvä asia.

17:03 Juha Huhtala (vihr.): "Pyydän miettimään, voisiko teatterin kanssa tehdä samalla tavalla kuin Kuusaan sillan kanssa. Tehdään päätös investoinnista ehdollisena sille, että saadaan valtiolta tukea."

17:00 Risto Kuisma (sd.) sanoo, että Kouvolasta on puhuttu rautatiekaupunkina ja pesäpallokaupunkina. Urheilukaupunkina Kouvolaa ei hänen mielestään tunneta: "Ei kannata liikaa ajatella, että se toisi jotain elinvoimaa. Hallien rakentaminen ei ole verrattuna kouluihin tai muihin hyvä investointi. Aseman seudun siistiminen on hyvä idea. Ei rautatiekaupunki ole sellainen, jossa kaikki on retuperällä kuin entisessä Neuvostoliitossa."

16:59 Harri Helminen (sd.) komppaa Jukka Siléniä siinä, että aseman seudun kehittämiseen on käytettävä rahaa ja asiasta on tehtävä suunnitelma VR:n kanssa.

16:57 Kaisa Spies (vihr.) kysyy, mitä käy valtion 4,5 miljoonan euron teatterituelle, jos rakentamisen suunnittelurahat viedään kaupungin budjetista. Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsellin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole vielä varmasti luvannut rahaa. Hän ei osaa sanoa, miten suunnittelurahojen poistaminen vaikuttaisi.

16:55 Jukka Nyberg (sd.) huomauttaa, että puolustusvoimien harjoittelu Kymi Ringillä keskeytyi, koska radalla alkoivat suuret louhintatyöt.

16:54 Päivi Kossila (sd.) palaa Manskin kattamiseen: "Mitä jos vain siirtäisimme investointirahaa parilla vuodella eteenpäin. Mitä tieto rahoituksesta vaikuttaa yrittäjiin?"

16:52 Jukka Silén (kok.): "Kouvola on tunnettu rautatiekaupunkina. Kohtalaisen paljon junaa käyttävänä tuo meidän nykyinen matkailukeskus on kaikkea muuta kuin hyvä käyntikortti. Ensimmäisenä siellä kohtaa virtsan hajun. Se on monelle käyntikortti Kouvolaan. Taksikuskien kanssa jutelleena he ovat tuoneet ongelmaa esille. Alue on erittäin epäsiisti. Se on VR:n omistuksessa, mutta siihen pitäisi yhdessä puuttua.

"Matti Lindholmin kommenttiin urheilukaupungista. Nyt vain tehdään hyvä urheilupaikkasuunnitelma, ja mietitään huolella, mitä tehdään, minne ja millä rahalla, niin hyvä tulee."

16:50 Pekka Korpivaara (kok.) puolustaa Kymi Ringin ajoharjoittelukeskusta.

16:50 Harri Helminen (sd.) vastaa Rautiaiselle: "Kaupunginvaltuusto päätti viime valtuustokaudella, että Kouvola kohdistaa pääomalainan ajoharjoittelurataan."

Helmisen mukaan rata palvelisi puolustusvoimia ja myös muita tahoja.

16:49 Aimo Rautiainen (ps.): Miksi Kymi Ringiin on laitettava 2 miljoonaa euroa?

16:47 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) sanoo, että useammissa puheenvuoroissa esiintynyt investointiohjelman selkeyttäminen on tehtävä. Hän sanoo, että jatkossa yksittäisestä hankkeesta on nähtävä heti kaikki siihen liittyvät investoinnit.

16:46 Matti Lindholm (kok.): "Onko Kouvola todella urheilukaupunki, jos lapsi ei voi aloittaa harrastusta, kun ryhmille ei ole tilaa. Uudelle monitoimihallille on tilausta."

16:45 Pekka Korpivaara (kok.) ehdotti aiemmin, että kaupungin johonkin yhteen hankkeeseen suunnittelemat investoinnit tulisi näkyä selvästi yhdessä paikassa. Jouni Suninen (S-KS) kannattaa puheenvuoroa.

16:43 Tekninen johtaja Hannu Tylli: "Manskin katoksen osalta on tehty perustukset ja suunnitelmia on tehty katoksen osalta. Myös Lasipalatsin ja Sokoksen talon kiinteistönomistajien kanssa on tehty sopimuksia. Kiinteistönomistajat maksaisivat noin 30 prosenttia rakentamis- ja ylläpitokustannuksista."

16:42 Juha Huhtala (vihr.): "Manskin katos tuntuu olevan kestoaihe. Kysymys tekniselle johtajalle, paljonko rahaa on laitettu Manskin katokseen ja mitä sen eteen on tehty."

16:40 Teknisen johtajan Hannu Tyllin mukaan Kimolan alueen satamiin on varattu noin 2 miljoonaa euroa.

16:40 Kari Taskinen (kok.) kysyy, onko Kymi Ringin mahdollinen rahoittaminen 2 miljoonalla eurolla näkyy talousarviossa. Hän haluaa tietää myös, miten paljon Kimolan kanavan satamiin sijoitetaan.

16:39 Vesa Vainio (kd.) esittää, että monitoimihallin 250 000 euron suunnitteluraha poistetaan investointilistalta.

16:38 Marjatta Nykänen (kok.) esittää, että keskustan kehittäminen ja Manskin kattaminen poistetaan investointilistalta. Sinikka Rouvari (kok.) ja Mika Byman (vas.) kannattavat.

16:38 Nyt siirrytään investointiosaan

16:34 Jouko Leppänen (kok.) haluaa lisää perusteluja samasta asiasta. Kunnaksen mukaan ansiotulojen kasvua ja muita taustatekijöitä on mukana arvioissa. Salissa alkaa tasainen keskustelun hyrinä. Kunnas sanoo vielä, että kaupungin arviot perustuvat aina Kuntaliiton laskelmiin. Hänen mukaansa laskelmat ovat yleensä olleet hyvin luotettavalla tasolla.

16:33 Talousjohtaja Hellevi Kunnas: "Ensi vuonna kunnallisveroa nostaa verotusjärjestelmän muutos. Muut kasvut noudattavat Kuntaliiton laskelmaa. Yhteisöverossa on vähän kasvua ensi vuodelle. Kyllä näitä pohjalukuja on siitä vähän tiputettu. Näihin arviot perustuvat."

16:32 Kari Taskinen (kok.): "Tuloslaskelmaosassa on iso mutta. Ensi vuonna on noin 15 miljoonaa isommat verotulot kuin tänä vuonna. Vuonna 2021 on 30 miljoonaa euroa enemmän verotuloja kuin nyt. Sen avulla luku on saatu positiiviseksi. Ovatko nämä luvut vedetty hatusta? Ovatko verokasvut todellisia?"

16:31 "Sivut 47-50. Siitä keskustelu alkaa, päättyy." Ollaan jo puolessa välissä talousarviokirjaa.

16:28 Puheenjohtaja Leppänen nuijii talousarviota kasaan kiivaalla tahdilla. Nyt mennään käyttötalousosaan.

16:27 Kotihoidontuen kuntalisää päätetään leikata äänin JAA 46, EI 13. Vainion esittämä muutosehdotus hylätään.

16:24 Vesa Vainio (kd.) ehdottaa ryhmänsä puolesta, että kotihoidontuen kuntalisää maksetaan entiseen tapaan. Sakari Smeds (kd.) ja Jouni Suninen (S-KS) kannattavat muutosesitystä. Myös Pertti Paloranta (ps.) kannattaa.

16:23 Kop, kop. Kokous jatkuu. Nyt talousarviota aletaan käsitellä yksityiskohtaisesti.

16:12 Tauko jatkuu. Salissa on keskusteltu siitä, paljonko mahdollisella kotihoidontuen kuntalisän leikkauksella saadaan säästöä. Talousarvion liitteissä on kerrottu, että kuntalisän rajaaminen maksettavaksi vain alle 2-vuotiaista lapsista toisi 40 000 euroa säästöä. Nykyään kuntalisää maksetaan alle 3-vuotiaista lapsista.

Talousjohtaja Hellevi Kunnaksen mukaan arvio on virheellinen. Todellinen vuosisäästö olisi 170 000 euroa. Tämä sisältää myös sen, että kuntalisän sisarkorotus poistetaan.

16:01 Valtuutetut ovat puurtaneet taas kaksi tuntia. Puheenjohtaja Leppänen lähettää kokousväen tauolle: "Sinisellä matolla on kuulemma kahvia."

15:55 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) vastaa Pekka Korpivaaran (kok.) aiempaan väitteeseen siitä, että SDP ja muut ryhmät olisivat keskeyttäneet kaupungin vuosien 2013-14 organisaatiouudistuksen. Helmisen mukaan 20 miljoonan euron kulusäästöt ja henkilöstön vähennystavoitteet täyttyivät ja saavutettiin.

15:49 Juha Huhtala (vihr.) puolustaa keskustan kehittämistä. Hänen mukaansa Manskin kävijämäärät ovat kasvaneet. Huhtala sanoo, että keskustan kehittäminen tulisi nähdä pitkän aikavälin hankkeena.

15:46 Jorma Liukkonen (vas.): "Tietoisku valtuutetuille: Kuusankoskitalossa on toiminut sen valmistumisesta lähtien teatteri."

Hän huomauttaa, että myös Myllykoskella toimii ja on toiminut kauan Anjalankosken teatteri.

15:45 Paula Werning (sd.): "Valitettavasti jo aiemmin Manskiin tehdyt satsaukset eivät ole tuoneet keskustaan ihmisvilinää. Taloudellinen satsaus keskustaan tässä tilanteessa ei sovi minun arvomaailmaani."

15:42 Matti Norppa (sit.) toivoo, että koulujen remontoinnissa huomioidaan liikuntavammaiset oppilaat. Samoin hän toivoo, että remonttijärjestelyssä huomioidaan se, missä koulussa on nyt kaikkein huonointa olla. Hän viittaa esimerkiksi sisäilmaongelmiin ja muihin olosuhteisiin.

15:41 Sheikki Laakso (ps.): "Monella tulee nyt hyviä ideoita. Niitä tulee nyt liian myöhään. Esimerkiksi teatterin siirto Kuusaalle."

15:40 Arto Sahamies (kd.): "Kaikki ovat hyviä asioita, kirjasto, liikunta ja teatteri, mutta joku järki tässä pitäisi olla. Kaikki heittelevät investointikoriin omia toiveitaan. Mihin meillä on rahaa - joku tolkku."

15:37 Birgit Koskela (kok): "Kyllä Kouvolan teatteri on tullut tiensä päähän. Se on turvallisuusriski. Teatterille on näytetty vihreää valoa ministeriön suunnasta. Meidän täytyy mennä rohkeasti eteenpäin. Eihän näitä investointeja kaikkia saada aluille. Teatteri voi mennä samaa rataa eteenpäin. Kuusankoskitalo on paljon enemmän musiikkitalo. Sen remonteeraaminen teatteriksi vaatisi paljon rahaa."

15:35 Hetken näytti siltä, että keskustelu on taukoamassa. Nyt puheenvuoropyyntöjä on taas jonossa neljä.

Pekka Korpivaara (kok.): "Vuonna 2013 ja 2014 tehtiin valtuustosopimukset, joissa päätettiin 30 miljoonan investointikatosta, se ei pitänyt. Se on ongelma, että valtuutetut eivät muista asioita, joista on sovittu."

"Hienoa, että keskustelut ovat pysyneet aisoissa, mitä nyt muutama Seppälän ylilyönti oli." Sali naurahtaa.

15:32 Anna Tikka (vihr.) vastaa Sheikki Laaksolle, joka arvosteli aiemmin vihreitä liian hövelistä talouskurista: "Huoli pois Sheikki. Tässä taloudellisessa tilanteessa meidän on tarkkaan pohdittava investointeja. Mielestäni Kouvolan teatterin sijoittamista Kuusankoskitalon yhteyteen on vakavasti harkittava vaihtoehtona."

15:29 Juha Huhtala (vihr.) komppaa kokoomuksen Ville Kauniston ja Sinikka Rouvarin kirjastoja puolustavia puheenvuoroja. Lisäksi hän varoittaa hengiltä säästämisen vaarasta: "Köyhällä ei ole varaa tehdä liian halpaa hankintaa. Korostetaan hankinnoissa laatua ja ympäristöasioita."

15:27 Kalle Ylimäki (kesk.) palauttaa aluksi keskustelun jouluvaloihin: "Tosi hyvä homma, että täällä on laajasti kaikenlaisia jouluvaloja."

Sitten hän jatkaa kouluaiheella: "Asiat, joissa otetaan oppilaat ja opettajat mukaan kehittämiseen. Joustavan alkuopetuksen pilotti on ihan loistava asia."

15:25 Jenny Hasu (kesk.) toivoo valtuustolta käytöstapoja. Hän kannattaa Topi Seppälän (kesk.) ehdotusta, että Kouvola alkaa pitää talousmuistiota.

15:23 Raimo Kinnunen (kok.) on huolissaan väestökadosta ja toivoo siitä enemmän puhetta. Hän toivoo, että maakuntauudistus ei voimista huonoa kehitystä.

15:21 Kaisa Spies (vihr.): "Tulevina vuosina olisi hyvä, että ryhmäpuheenjohtajat pidettäisiin tiukemmin kiinni talousarvion suunnittelussa."

"Meillä on investointisuma, kun tuntuu, että kaikki hajoaa käsiin. Kannatan Juha Huhtalan aloitetta, että laadimme pitkän aikavälin investointisuunnitelman."

15:19 Keskustelu jatkuu kiivaana. Tällä hetkellä puheenvuorolistalla on yhdeksän pyyntöä. Marjatta Nykänen (kok.) jatkaa Manskin kattamisesta. Sitä on arvostellut jo liuta valtuutettuja.

"Toinen Manski-asiaan liittyvä menee tämänhetkisiin valoihin. Se muistuttaa enemmän sirkusta tai keskikaupunkin katua. Pitäisi puuttua siihen, että väri tulisi enemmän jouluiseksi."

15:18 Sari Melkko (sd.): "Teatteri- ja kirjastotoimen yhteistyötä täytyy kartoittaa, ja nämä mahdollisuudet on huomioitava tulevissa hankesuunnitelmissa."

15:16 Sinikka Rouvari (kok.): "Kokoomusryhmä kantaa huolta kirjastoverkkoon kohdistuvista säästöpaineista, joita on vuodesta toiseen siihen kohdistettu. Kirjastossa käy satojatuhansia asiakkaita. Uusi kirjastolaki edellyttää kirjastoilta paljon muutakin kuin vain kirjojen lainaamista. Sen pitäisi toimia kuntalaisten olohuoneena. Meillä puhutaan olohuoneena Manskista, joka aiotaan kattaa. Se ei ole mielestäni yhtä tärkeää."

15:14 Risto Kuisma (sd.): "Rautatieterminaali on suuri investointi ja iso riski. Toivottavasti omat epäilykseni siitä eivät toteudu. Jos tällaiset investoinnit eivät toimi, niin tilanne on huomattavasti pahempi. Kaupungin henkilöstörakenne on liian raskas. Liikaa pomoja."

15:12 Pekka Korpivaara (kok.): "Pitäisi ottaa samanlainen asenne kuin vuonna 2013, kun alettiin tehdä säästöjä. Silloin tehtiin henkilöstöstä 10 miljoonan euron säästö vuoteen 2012 verrattuna. Organisaatiouudistuksen keskeyttivät sosiaalidemokraatit ja muutamat muut ryhmä. Meillä on toivoa, mutta talouskuri pitää olla huomattavasti nykyistä parempi. Vähän aikaa sitten pyydettiin rahaa alueparlamenteille. Tällaiset vouhotukset pitää ottaa pois."

15:09 Sheikki Laakso (ps.): "Vaikka meillä olisi kuinka hyvä tilanne, niin ei ole tyhmää pelata varman päälle investointien suhteen. Ei se ihmetytä, että tähän mennään. Kaikki eivät vieläkään ole tajunneet, missä mennään. Vihreät eivät ole ainakaan sitä tajunneet. Jos oikeasti ruvetaan teatterihankkeita viemään eteenpäin ja keskustan kehittämistä. Se on aivan järjetöntä. Kouvolalla ei ole rahaa laittaa keskustaan, teatteriin tai Manskin katteeseen. Kohta täytyy alkaa tosissaan toivoa, että Kiina-juna alkaa toimimaan. Jos se ei toimi, me ollaan selvitystilassa."

15:07 Jenny Hasu (kesk.): "Tuusulassa on harjoiteltu osallistavaa budjetointia. Siellä oli laitettu 100 000 euroa ja kuntalaiset ovat voineet ehdottaa sille käyttötapoja. Voitaisiinko meilläkin miettiä tällaista.

15:03 Vesa Vainio (kd.): "Näin suuret investoinnit rapauttavat tulevaisuudessa kaupunkia. Toivon, että laitetaan jäitä hattuun monitoimihallin suunnittelun suhteen ja teatterikin on kysymysmerkki."

15:01 Ryhmäpuheenvuorot on pidetty. Ville Kaunisto (kok.) pitää henkilökohtaisen puheenvuoron: "Kirjasto on äärimmäisen tärkeä kaupungille - tai siis kirjastot ovat. Haluan muistuttaa siitä valtuutettuja."

14:57 Puheenjohtaja Leppänen täsmentää Topi Seppälän puheenvuoron ehdotuksia tai esityksiä. Seppälä vahvistaa, että keskustan ryhmä haluaa muutosesityksellä poistaa taloussuunnitelmasta teatteri-investoinnin muut kuin suunnittelukulut. Lisäksi keskusta haluaa, että Kouvola alkaa pitää kuntatalousmuistiota.

14:54 Nuorisovaltuuston edustaja Elma Mettälä: "Tärkeää on tehdä päätöksiä mahdollisimman tasapuolisesti. Teimme viime kokouksessa päätöksiä perusopetuksen kehittämiseen liittyen. Toivomme, ettei alijäämä tule vaikuttamaan kouluinvestointien toteutumiseen."

Mettälä on huolissaan siitä, että investoinneissa Kouvolalla voi olla liian monta rautaa tulessa. Hänen mukaansa hankkeita tulisi voida jättää hyllylle, jos tarve niin vaatii.

14:53 Suninen jatkaa ja puolustaa laajaa kouluverkkoa.

14:50 Jouni Suninen aloittaa Suur-Kouvolan sitoutumattomien puheenvuoron. Hänen mukaansa investointeihin suhtaudutaan Kouvolassa liian kevyesti.

"Nykyisellä investointitahdilla Kouvola ajautuu umpikujaan. Onneksi kaupungin johdossa on tapahtunut hyvää kehitystä. Esimerkkinä Manskin kävelykadun jatkamista on siirretty tai ainakin poistettu suunnitelmista toistaikseksi."

"Kärkihankkeita riittää. Kimolan kanavahanke meni läpi, ja nyt mukaan ujutetaan satamapalveluita. Ei kannata luottaa siihen, että lisäkustannuksiin löytyisi tulevaisuudessa nykyistä enemmän kannatusta."

14:49 Lopuksi Byman toivoo, että talousarviokeskustelu sujuu rakentavasti eikä mene henkilökohtaisuuksiin: "Rauhaa ja rakkautta, kiitos."

14:45 Vasemmistoliiton Mika Byman kertoo, että usein henkilöstöä kehutaan kaupungin tärkeimmäksi voimavaraksi. Hänen mukaansa nyt säästettäessä vähemmällä henkilökunnalla tehdään entistä enemmän töitä.

"Sijaisbudjetista aiotaan saada säästöjä ja sairauspoissaoloja vähentää. Ei tämä kovin uskottavalta vaikuta."

"49 miljoonan euron lisäys lainakantaan on melkoinen, ja kyse on pitkälti niin sanotuista turhista investoinneista."

"Luulisi kaikkien ryhmien kannattavan kirjaston vahvaa asemaa kaupungista. Erityisesti olemme huolissamme suunnitelmasta toisesta kirjastoautosta luopumiseen. Eilen vein tyttäreni uimaan Haanojan Haalille, ja tuli mieleen, että sitähän me tänään olemme sulkemassa."

14:42 Vainio jatkaa ja perää kulukuria: "Kouvolan kaupungin tulisi suorittaa vain välttämättömimmät investoinnit."

"KD tulee talousarvion yksityiskohtaisessa käsittelyssä tekemään lasten kotihoidon kuntalisään muutosesityksen, että se pysyisi ennallaan. Lisäksi esitämme monitoimihallin suunnittelurahan poistamista."

14:38 Vesa Vainio kertoo kristillisdemokraattien näkemyksiä: "Monitoimihallin suunnitteluraha 250 000 euroa on hyvä esimerkki huonosti valmistellusta hankkeesta. Aikaisemmin kustannusarvioksi heitettiin yli 20 miljoonaa euroa. Nyt taloussuunnitelmassa ei ole edes arviota kyseisen hallin hintalapulle, johon meillä ei ole varaa. Olisi kummallista myöntää rahaa suunnitteluun, jos hallia ei ole edes tarkoitus rakentaa. Samoin teatterille on ehdotettu 250 000 euroa suunnittelurahaa. Nettokustannuksiksi arvioidaan 20, 5 miljoonaa euroa"

"Kristillisdemokraateilla on ihan toinen käsitys kulukurista. Meistä kyseinen tapa on enemmänkin yli varojen elämistä."

14:33 Jari Käki kertoo perussuomalaisten kantoja talousarvioon ja -suunnitelmaan:

"Tulevat edustuntavaalit vaikuttavat voimakkaasti tämän hetken päätöksentekoon ja tekemättömyyteen. Kilvoittelijat ovat liikkeelle hyvässä ja pahassa."

"Vuonna 2019 Kouvolan nettoinvestoinnit ovat 61,8 miljoonaa. Perussuomalaisten valtuustoryhmä ei kannattanut Kimolan kanavan rakentamista tai RRT-terminaalin rahoitusta nyt toteutettavalla tavalla. Toivomme silti, että hankkeet toteutuvat. Se on demokratiaa.

Investoinneissa on hyviä asioita liittyen koulihin ja peruskorjaukseen. Perussuomalaiset on hyväksymässä kaupunginhallituksen esityksen - mahdollisesti. Toivottavasti suuremmilta kiukutteluilta vältytään."

14:32 Huhtala jatkaa: "Vihreän valtuustoryhmän mielestä on tärkeää viedä teatterihanketta eteenpäin. Toivomme myös, että yksi suomalaisen sivistyksen menestystarinoista, kirjasto, saa investointeja lähitulevaisuudessa priorisoitaessa."

"Viimeistään nyt meidän tulee laatia pidemmän aikavälinen strategia tärkeimmille investoinneille. Sitä on valtuutettujen puolesta toivottu. Nyt on toiminnan aika"

14:28 Juha Huhtala pitää vihreiden ryhmäpuheenvuoroa:

"Meillä ei ole liikaa keinoja oikaista talouttamme. Toimiva kaupunki on kokonaisuus, jossa on elinvoima keskusta, jonka ympärille levittäytyy vireä maaseutu. Kun tiivistämme rakennettamme, täytyy kehittää toimivia joukkoliikenneyhteyksiä. Kauniit puheet eivät riitä. Bussilla pitää päästä Saverolta, Sippolasta ja Tuohikotista keskustaan asioimaan."

14:25 Topi Seppälä haluaa lisää suunnitelmallisuutta kuntatalouteen. Keskustan valtuustoryhmä ehdottaa erillisen kuntatalousmuistion pitämistä.

"Haluamme kirittää kouluinvestointeja. Teatterin suunnitteluraha voidaan myöntää ensi vuodelle, mutta loput jätetään myöhemmäksi. Koulujen on oltava ykkösasia. Hyvää joulua kaikille ja taloudellisesti parempaa ensi vuotta."

14:23 Topi Seppälä aloittaa keskustan ryhmäpuheenvuoron vertauksella: "Tuntuu siltä, että meillä on juna, mutta raiteita on vain pätkittäin. Ne tuntuvat sijaitsevan myös jyrkissä rinteissä. Aina kun juna menee kohti mäkeä, se alkaa luistaa alaspäin."

14:20 Nyt on joulutortut nautittu. Tällä energiapiikillä lähdetään punnertamaan seuraavia ryhmäpuheenvuoroja.

13:58 Myös Karvosen puheenvuoro menee puolella minuutilla pitkäksi. Ryhmäpuheenvuoron kestoksi on määritelty 5 minuuttia. Leppänen määrää 20 minuutin kahvitauon: "Meille on klo 14:ksi varattu kahvit, joten ne on syytä juoda nyt, etteivät ne pääse jäähtymään." Kokousväki naurahtaa hyväksyvästi. Tauko.

13:53 Tapio Karvonen (kok.) on seuraava ryhmäpuheenvuoron pitäjä. Hänen mielestään talouden huono jatkumo olisi pitänyt havaita jo aiemmin.

"Olemme useita vuosia tehneet toiveiden talousarvioita. Herää kysymys, miten emme pystyneet ennakoimaan tätä, vaan olemme vuodesta toiseen tässä kierteessä."

Karvosen mukaan verotulopohjan pettäminen ja esimerkiksi sote-palvelujen ostojen karkaaminen ovat vieneet kuntataloudelta pohjaa.

"Kymsoteen siirtyy tämän ja ensi vuoden aikana noin 2150 henkilön työpanos. Vasta alkuvuonna tehty kartoitus selvittää tilanteen, emme ole varmoja onko organisaatiossa päällekkäistoimintoja. Tänä vuonna olemme tehneet perusopetusratkaisun. Nyt on tärkeää, että ratkaisua toteutetaan pikaisesti ja huomioidaan koulujen epäkelvot olosuhteet."

13:52 Puheenjohtaja Leppänen huomauttaa, että aika tuli täyteen. Nyberg toivottaa kokousväelle hyvää joulua ja uutta vuotta.

13:51 Nyberg jatkaa: "Investoinneille on raivattu tilaa hieman liian optimisesti, jossa on oletettu erikoissairaanhoidon ostojen vähenevän jo tänä vuonna varsin reippaasti vuoteen 2017 verrattuna. Meillä pitäisi olla kokemusta, ettei suuri muutos tapahdu sormia napsauttamalla. Ei se tapahtunut hetkessä uutta Kouvolaa perustettaessa, eikä se tule tapahtumaan tälläkään kierroksella."

13:49 Jukka Nyberg kertoo SDP:n kantoja: "Peruskuntaan jäävien palvelujen tuottaminen ja niiden rahoitus, Kymsoteen menevä rahoitus, sekä jäljelle jäävä taseaseman vahvuus askarruttavat SDP:n valtuustoryhmää. Kun Kouvolan nykyinen lainakanta jää edelleen kokonaan kaupungin vastuulle. Ennen kaupunkikohtaisessa kokonaisuudessa oli mahdollista arvottaa kuluerät oman kantokyvyn mukaan."

13:46 Helminen jatkaa: "Lopuksi haluan korostaa selkeitä tuloksia. Meidän on saatava niitä jo vuonna 2019. Meidän täytyy tehdä toimenpiteitä, joita saavutetaan jo tulevan vuoden aikana. Yksi asia on organisaation tarkastelu. Meidän täytyy kiinnittää huomiota hankintoihin ja ostoihin, kuten Jorma Liukkonen aiemmin sanoi. Varmaan 200 miljoonaa euroa on Kymsote-ostoja, joihin me emme voi vaikuttaa, mutta on siellä sellaista, mihin voimme vaikuttaa."

"Näillä sanoilla toivotan tsemppiä budjettikäsittelyyn, hyvää henkeä. Mulla tuli aiemmasta keskustelusta hyvä mieli, koska meidän nuoret valtuutettumme esittivät, hyviä, fiksuja ja rakentavia puheenvuoroja."

13:42 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen: "Meille ei ole talousarviossa ja taloussuunnitelmassa jaossa hunajata, pikemmin happamia marjoja. Elokuun jälkeen tilanteet ovat aina vain menneet huonompaan suuntaan, kun talousarviota on laadittu."

"Kovasta vääntämisestä huolimatta budjetti on miinuksella noin 10,5 miljoonaa euroa. Se on aika historiallista."

"Korostan, että meillä ei ole varaa mihinkään ylioptimismiin. Jos siihen syyllistymme, meillä on edessä jälkiselvittelyt, jotka työstetään missäpä muualla kuin täällä valtuustosalissa"

"Esimerkiksi tänä vuonna puolet miinusmerkkisestä kakusta tulevat oman kynän kautta peilin eteen, eikö niin."

13:38 Nyt esitellään talousarvion keskeisiä tunnuslukuja. Valtuutetut tarkkailevat kalvosulkeisia keskittyneinä.

13:35 Ja vielä Kunnas: "Suunnitelman mukaisesti vuonna 2021 meillä pitäisi olla ylijäämäinen tulos, jos sopeuttamisohjelma hyväksytään esitetysti."

Kunnaksen mukaan ilman pääomarahaston lakkauttamista ja sopeuttamistoimenpiteitä kertynyttä alijäämää olisi vuonna 2021 noin 40 miljoonaa euroa.

13:30 Hellevi Kunnas jatkaa: "Negatiivinen väestökehitys vaikuttaa todella paljon meidän taloudelliseen tilanteeseen. Valtionosuuksiin kohdistuu jatkuvasti leikkauksia. Vuoden 2019 valtionosuudet pienenevät Kouvolassa noin 1,35 miljoonaa euroa."

13:26 Talousjohtaja Hellevi Kunnas: "Talousarvio on laadittu erittäin haastavissa olosuhteissa. Tämän vuoden tulos tulee olemaan todella heikko, ja se vaikuttaa ensi vuodelle. Alijäämä on vähän yli 10 miljoonaa ja vuosikate kattaa poistoista alle 50 prosenttia, kun tavoite olisi 100."

"Meidän sopeuttamistarve olisi noin 15 miljoonaa euroa tällä meidän tulopohjalla. Siitä tuo 4,7 miljoonaa euroa ei kata kuin noin yhden kolmanneksen."

13:21 Ensin ääneen pääsee vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell. "Koskaan ei ole ollut näin haastavaa saada talousarviokirjaa kokoon. Verotulot toteutuvat noin 7-8 miljoonaa euroa pienempänä kuin tämän vuoden talousarvioon on kirjattu. On etsitty korvaavia säästöjä. Kaikkiaan niitä on nyt kirjattu 4,7 miljoonan euron edestä. Tämä ei tietysti tule riittämään, koska pääomarahasto ei meitä kauan lämmitä."

"Ensi vuonna tullaan tarkastelemaan henkilöstöä ja eläköitymisen vaikutukset selvitetään."

13:19 Henkilöstösuunnitelma merkitään tiedoksi... Ja sitten itse päivän herkkupalaan: Talousarvio 2019 ja taloussuunnitelma 2019-2021.

Henkilöstösuunnitelma

13:18 Käydään keskustelua henkilöstösuunnitelmasta.  Sairauspoissaolot nousevat esille monessa puheenvuorossa. Anna Tikka (vihr.) hämmästelee, että samaan aikaan kaupunki aikoo vähentää sijaisten käyttöä ja sairauspoissaoloja.

13:12 Vasemmistoliiton Jorma Liukkonen: "Nyt menee huonosti. Muutamassa vuodessa henkilöstöä on vähennetty niin paljon, että yli 25 miljoonan säästöt on saatu palveluverkkoa vähentämättä. Tuloerot suunnittelevan ja työtä tekevän henkilöstön välillä kasvavat koko ajan. Innokkaimmat ovat jo laskeskelleet, kuinka monta työntekijää pitäisi irtisanoa, jotta kaupungin taloudellinen tilanne kohenisi."

"Suosittelisin Kouvolaan Älä osta mitään -vuotta."

13:07 Kristillisdemokraatit pitävät hyvänä, että henkilöstömitoitusta tarkastellaan alkuvuonna. Arto Sahamies sanoo, että noin muuten kaupungin työntekijämäärän arvostelu on turhaa parran pärinää, jos ei samalla keskustella siitä, mitä palveluja ulkoistetaan.

13:03 Vihreiden puheenvuoron pitää Jenni Aikio: "Sen lisäksi, että tuleva vuosi tuo isoja muutoksia organisaatioon, tavoitteena on uudistaa myös työtapoja. Vaikka uuden oppiminen on täysin mahdollista, tähän ei voi odottaa kaikkien innoissaan ryhtyvän. Henkilöstölle pitää varata aikaa omaksua uusia työtapoja."

13:00 Jenny Hasu (kesk.) jatkaa ryhmäpuheenvuoroja. "Toivomme, että jatkossa pystymme pienemmällä kynnyksellä käymään läpi asioita luottamushenkilöiden, viranomaisten ja henkilöstön edustajien kesken."

"Jos kaupungilla ei ole asiantuntevaa ja motivoitunutta henkilöstöä, meillä ei ole juuri mitään. Huomattavan henkilöstön siirtyessä Kymsoteen jäljelle jäävää henkilöstöä on tarkasteltava kriittisesti."

"Meille valtuutetuille ei pitäisi riittää enempää eikä vähempää kuin se, että olemme Kymenlaakson paras kuntatyöyhteisö.

12:56 Birgit Koskela (kok.) kertoo kokoomuksen ryhmän kantoja: "Mielestäni talous ja henkilöstö kulkevat käsi kädessä."

"Kukaan meistä ei tiedä tarkalleen lukumäärää, kuinka paljon henkilöstöä siirtyy kaupungilta Kymsoteen."

"Mielestäni eläköitymisen hyödyntämiseen tulisi erityisesti kiinnittää huomiota. Oikealla henkilöstömitoituksella voidaan vaikuttaa kaupungin talouden tasapainoon. Koko uuden Kouvolan ajan olemme tuoneet sairauspoissaolot esille. Toivottavasti Terveystalo tuo uusia keinoja sairauspoissaoloihin puuttumiseen."

12:50 Jukka Nyberg pitää SDP:n valtuustoryhmän puheenvuoron henkilöstösuunnitelmasta: "Valtuustoryhmämme on halunnut asettaa henkilöstöasiat entistä tärkeämpää rooliin päätöksenteossa. Henkilöstöjaosto on siinä hyvä työkalu."

"Kaupungin korkein johto on avainasemassa tiennäyttäjänä. Voidaanko Kouvolassa löytää henkilöstöohjelma, jossa kaikki ovat mukana?"

Kouvolan kaupungin pääomarahaston lakkauttaminen

12:48 Pohjaesitys peittoaa myös Korpivaaran ehdotuksen äänin 55 JAA, 3 EI, 1 TYHJÄ. Asia on loppuunkäsitelty. Siirrytään henkilöstösuunnitelmaan.

12:47 Valtuusto äänestää pääomarahaston purkuasiassa Nikkasen muutosehdotuksen ja kaupunginhallituksen pohjaehdotuksen väliltä. Äänestyksen voittaa pohjaesitys 52 JAA, 4 EI, TYHJÄ 2

12:46 Leppänen avaa kokouksen tauon jälkeen. Kuntaliiton lakimiehen konsultoinnin jälkeen hän on tullut siihen tulokseen, että Suninen voi kannattaa kahta muutosehdotusta.

12:32 Leppänen päättää keskustelun rahaston lakkauttamisesta. Puheenjohtaja lähettää valtuutetut ensimmäiselle tauolle, arviolta noin 10 minuuttia. Sepäs tuli äkkiä! Hän haluaa selvittää Jukka Nybergin (sd.) huomautuksen siitä, että Suninen ei voisi kannattaa kahta muutosehdotusta.

12:28 Korpivaara kutsuu rahaston lakkauttamista tuhon tieksi. Smeds sanoo, että rahasto sinänsä on eräänlainen kupla. Hänen mielestään rahaston purkaminen nimenomaan lopettaa kikkailun.

12:27 Sali kuhisee keskustelusta. Näyttää siltä, että tänään juttua tulee riittämään. Jouni Suninen (S-KS) kannattaa molempia muutosehdotuksia.

12:26 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) vastaa muutosehdotuksen tekijöille. Hänen mielestään kyse ei ole minkäänlaisesta kirjanpitokikkailusta. "Tämä on harkittu teko ja täysin lain mukainen."

12:25 Seppo Nikkanen tekee toisen muutosehdotuksen. Hänen mukaansa rahastosta voitaisiin siirtää rahaa, mutta vain 20 miljoonaa euroa. "Taseen alijäämään siirtely antaa väärän mielikuvan päättäjille siitä, mitä pitää tehdä talouden tasapainottamiseksi."

12:22 Keskustellaan kaupungin pääomarahaston lakkauttamisesta. Rahaston vajaan 33,9 miljoonan euron pääomalla on tarkoitus lisätä taseessa edellisten tilikausien ylijäämää. Ilman rahaston purkua kaupungin taseeseen kertyisi tänä vuonna useiden miljoonien eurojen alijäämä.

Rahastoon on sijoitettu myyntituottoja, joita kaupunki sai vuonna 2009 omien energiayhtiöiden omistusjärjestelyissä.

Kaupungin esityksen mukaan rahaston käytölle ei katsota olevan tarvetta, koska pääomaa ei ole käytetty yhdeksän vuoden aikana. Pääomaa ei myöskään ole lisätty.

Sakari Smeds (kd.) kannattaa ehdotusta rahaston lakkauttamisesta. Pekka Korpivaara vastustaa esitystä. Hän pitää järjestelyä keinotekoisena "kikkailuna" ja "vippaskonsteina" talouden lukujen parantamiseksi. Korpivaara tekee muutosesityksen. Hän ehdottaa, että pääomarahastoa ei lakkauteta.

Kouvolan kaupungin hallintosääntö ja kokouksen avaus

12:16 Kumpikin muutosesitys hyväksytään yksimielisesti. Hallintosääntö hyväksytään.

12:15 Keskustellaan Outi Kasurisen (sd.) tekemästä muutosehdotuksesta. Ehdotus koskee vaalilautakunnan kokouspalkkioita.

12:12 Mika Byman (vas.) arvostelee, miksi luottamushenkilöiden kokouspalkkioista aiotaan säästää vain yhden vuoden ajalta.

12:08 Keskustellaan hallintosäännöstä. Pekka Korpivaara (kok.) teki muutosesityksen Topi Seppälän (kesk.) kannattamana. Kyse on tarkastuslautakunnan oikeudesta saada tarvittavia julkisia asiakirjoja. Korpivaaran mukaan asiaa ei tarvitse erikseen mainita, koska kuntalaki määrittelee jo asian.

12:05 Seitsemän valtuutettua on joutunut jäämään pois kokouksesta. Vihreiden Sari Hyytiäisen tilalla on Erkka Koskinen, SDP:n Antti Koivistoa tuuraa Heikki Kuutti, kokoomuksen Jari Larikan tilalla on Raimo Kinnunen, sinisten Jari Lindströmin tilalla on varavaltuutettu perussuomalaisten Pertti Paloranta, sitoutumattomien Pulla Peltolan tilalla on Matti Norppa, perussuomalaisten Juha Ripattilan tilalla on Seppo Nikkanen ja Janne Wallin (kesk.) tilalla on Mia Ylä-Outinen.

12:01 Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) avaa kokouksen.

11:54 Asemissa ollaan! Tervetuloa seuraamaan kokouksen kulkua. Osa valtuutetuista on vielä nauttimassa joululounasta, mutta pian mennään. Viime vuonna talousarviokokous oli ennätyksellisen lyhyt. Budjetti päätettiin ilman ensimmäistäkään äänestystä alle puolessatoista tunnissa. Nyt voisi kuvitella, että investoinnit, säästöt ja kouluverkkoasiat puhuttavat pidempään.

Juttua korjattu kello 17.53. Valtuusto hyväksyi kotihoidon kuntalisän leikkaamisen. Jutun ingressissä oli jonkin aikaa virhe, jossa asia todettiin juuri toisin.

Uusimmat uutiset